6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Ja bym kupił albo 10D ( piękny obrazek - ale nie pasuje szkła EF-S) albo 30D . Mam straszny sentyment do 10D i IMHO robi piękne fotki z dobrym szkłem. Nawet lepsze niż mój 7D. Wolałbym 10D i fajne stałki niż 50D i zooma .
Rower nie ma algorytmu odpowiadającego za samodzielne dojechanie gdziekolwiek. To tak jakby kupować aparat ze szkłem powiększającym zamiast obiektywu. Zdjęcie pewnie zrobisz, tylko jakim kosztem. Z Twojego postu mógłbym wywnioskować, że aparat się kupuje tylko dla autofocusa? Nie wiem czy przeczytałeś ale stawiam na automatykę ekspozycji przy czym nie potrafię ustawić aparatu tak, aby poprawnie focusował, dlatego dużo lepsze efekty uzyskiwałem na manualnym ostrzeniu. Twoje porównanie do niczego nie prowadzi, zamiast tego może wytłumacz mi dlaczego mam nie kupować aparatu skoro nie będę korzystał z AF? no offence
Z tych których wymieniłeś, zdecydowanie 30D - to wciąż bardzo dobry korpus.
@sshpaq 20D, chociaż warto troszkę dołożyć do 30ki, które pewnie są dzisiaj do znalezienia w lepszym stanie niż 20tki (pomiar punktowy światła, zmiana ekspozycji o 1/3, korpus magnezowy).
5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty
Wcisnę swoje 2 grosze.
"Podsumowując w kilku słowach:
samo body dla obiektywów z C400D lub body + kit. Jak najlepsze tryby predefiniowane, bez autofocusa. Chyba dobrze opisałem problem. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i podpowiedzi."
Niby jak ustawiasz ostrość? Chyba, że kupisz matówkę z klinem i rastrem o ile się da, ale w c400d raczej niewymienna.
Nie bardzo rozumiem toku myślenia. Popraw mnie jeśli jestem w błędzie:
Chcesz kopić aparat (np c400d) + obiektyw kitowy i chcesz ostrzyc manualnie? Masochizm^n. W niemal 100% af (+ tryb auto) da lepsze rezultaty niż kręcenie pierścieniem af " na oko". Mydło, a nie zdjęcia.
Nie zrozum mnie źle, nie najeżdżam, zwyczajnie nie rozumiem o co kaman.
Kup 20d/30d, oby nie zajechany. Na alledrogo masz puszki w śmiesznych cenach, czasami w zestawie z jakimś 17-50 od tamrona, czy 50/1.8.
Idę o zakład, że jeśli ktoś nie wciśnie Ci szajsu to będziesz megazadowolony!
Edit @efbiaye popieram zapomniałem, że 30stka ma możliwość ustawienia czułości co 1/3
Ostatnio edytowane przez kosdkp ; 28-11-2012 o 16:23
Moje rozumowanie wynika z tego, że będąc na wakacjach ja robiłem zdjęcia swoją 300V z obiektywem 18-55 (taki od 400D bez stabilizacji) a mój tata swoją 400D z obiektywem ze stabilizacją z tego co pamiętam kitowym z włączonym autofocusem. Każde zdjęcie aparat ostrzył tam, gdzie miał najlepsze odbicie światła przez co zdjęcia wyszły znacznie gorzej od moich. Swoją drogą jak ostrzyłem manualnie to też mi mrugała kropka od pomiaru światła ale nie zawsze ten punkt odpowiadał punktowi ostrzenia (nie wiem czy dobrze opisuję). Jeśli jestem w błędzie, popraw mnie odpowiadając na pytanie czy aparat na automatycznych ustawieniach idzie ustawić tak, żeby ostrzył na wskazane miejsce mimo że najlepszy pomiar światła jest w innym punkcie.
EDIT. ten pomiar światła to ja to sobie tak przetłumaczyłem, doczytałem w specyfikacji że to pomiar AF
Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 28-11-2012 o 17:22
A wystarczyło przeczytać instrukcje obsługi. Gdybyś ją przeczytał to wiedziałbyś, że mój post o rowerze był tak samo głupi jak twoje wywody o AF.
Jeśli chcesz ostrzyć ręcznie to kup aparat w którym da się wymienić matówkę na precyzyjną
Niekiedy warto się uczyć. Czy myślisz, że te wszystkie zdjęcia (a przynajmniej większość), które możesz oglądnąć na forum, czy gdziekolwiek są dziełem przypadku tzn. automatycznego wyboru punktu AF
Zmień, na ręczne wybieranie, ustaw na punkt w którym chcesz ostrzyć, naciśnij spust do połowy i ... nie będę dalej pisał bo nie ma sensu![]()
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 28-11-2012 o 17:41
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II