Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Aparat typowo amatorski, dla amatora

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Aparat typowo amatorski, dla amatora

Witacie, niedługo stanę przed wyborem aparatu i chciałbym się poradzić. Kiedy czytam wątki na tym forum to zazwyczaj interesujące mnie zaczynają się w sposób następujący: "jestem amatorem ale chcę się uczyć", ja się nie chcę uczyć. Poszukuję aparatu do kwoty 800zł używanego czyli w grę wchodzą:
    C 350D
    C 400D
    C 450D
    C 30D
    N D80
    Dotychczas robiłem zdjęcia aparatem taty, Canonem bodajże A700 IS (kompakt) a później 400D kiedy sobie kupił. Nadmienię, że drogą rozliczenia dostałem w swoje łapy też C300V (analog), którym nawet fajnie mi się cykało fotki. Niestety chodzenie z kliszami do wywołania mnie nie bawi a często zdjęcia mi są potrzebne natychmiast. Z okazji Bożego Narodzenia chciałem sobie sprawić pod choinkę aparat cyfrowy. Pewnie zaraz się posypią odpowiedzi, żebym brał kompakta ale IMHO są za wolne, brak im manualnego focusa. Nie ukrywam, że absolutnie nie interesuje mnie nauka fotografowania, nigdy nie korzystałem i nie będę korzystał z manualnych ustawień. Potrzebuję aparatu robiącego szczegółowe zdjęcia, szybkiego bo interesują mnie też zdjęcia seryjne. Chciałbym uzyskać efekt podobny do mojej 300V, zdjęcia wyszły bardzo fajne, nawet w parze z obiektywem 18-55 (chyba tym kitowym od taty 400D). W przyszłości mam zamiar dokupić sobie obiektyw do macro i jeden szerokokątny. Na daną chwilę mógłbym sobie pozwolić na body Canona, takie do którego pasują obiektywy od 400D albo tego Nikona z kitowym szkłem. Na pewno nie mam zamiaru korzystać z autofocusa bo nie sądzę, że którykolwiek z aparatów będzie w magiczny sposób wiedział na co chcę wyostrzyć obraz.

Podsumowując w kilku słowach:
    samo body dla obiektywów z C400D lub body + kit. Jak najlepsze tryby predefiniowane, bez autofocusa. Chyba dobrze opisałem problem. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i podpowiedzi.

PS. Zapomniałem dopisać, kwestia "najlepiej pomacaj i sam sobie dobierz" nie istnieje, nie mam problemów z użytkowaniem rzeczy ciężkich czy nieleżących w dłoni. Poza tym, nie mam jak pomacać niczego poza 300V i 400D a oba mi pasują.
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 27-11-2012 o 21:01

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie Odp: Aparat typowo amatorski, dla amatora

Co ja mam Ci poradzić. Wiesz czego chcesz a jak lubisz coś co będzie pewnie leżało w ręce to 30d. Szukaj tylko niezajechanej sztuki żeby ci posłużyła
    Na temat nikona się nie wypowiem bo jakoś mi nie leżą.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Jeśli rozważasz D80 od Nikona to wg mnie w Canonie skup się nad 30D.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    Na pewno nie mam zamiaru korzystać z autofocusa bo nie sądzę, że którykolwiek z aparatów będzie w magiczny sposób wiedział na co chcę wyostrzyć obraz.
    Padłem...

Jeżeli masz zamiar używać szkła tylko manualne kup Pentaxa K10D i manualne szkła.

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Może nie tyle rozważam co stać mnie na niego. Znajdę za tą cenę aparat z obiektywem Jupiter 135/3.5. i przebiegiem ok 50k. (czy to dużo?). Z ciekawszych rzeczy to za 700zł jest 450D z kitem. A z kolei 30D zaczynają się od 700 za samo body (ale obiektyw narazie mogę pożyczyć)

EDIT. Do 800zł nie ma żadnego K10D, są K100D.
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 27-11-2012 o 21:25

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Padłem...

Jeżeli masz zamiar używać szkła tylko manualne kup Pentaxa K10D i manualne szkła.
    Napisane jest że canon albo nikon po co pakować tu pentaxa.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    A z kolei 30D zaczynają się od 700 za samo body (ale obiektyw narazie mogę pożyczyć)
    No i masz rozwiązanie.

Miasto

I to by chyba była najlepsza opcja.

Podłączam się do pytania - co jest lepszą opcją dla kompletnego laika 20D czy 400D ?

Miasto

Cytat Zamieszczone przez sshpaq Zobacz posta
    Podłączam się do pytania - co jest lepszą opcją dla kompletnego laika 20D czy 400D ?
    Dla mnie wybór byłby prosty. 20d (tylko w dobrym stanie)

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów