Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: 16-35L II pierścień ostrości

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie 16-35L II pierścień ostrości

witam wszystkich
    mam pytanko jak w temacie.
    mam 16-35L II i dziś w trakcie filmikowania (ostatnia rzecz jaka kocham ale mus to mus)chciałem dostroić ostrość i pierścień się zablokował. poruszał się 2-3 mm w obu kierunkach i na tym koniec.
    pod guma wyczułem małe zgrubienie, zdjąłem ta gumę i się okazało ze jedna ze śrubek była prawie ze do końca wykręcona co właśnie było przyczyna zblokowania się pierścienia. dokręciłem śrubkę i szkło dalej śmiga.
    i teraz dwa pytania
    1. czy ta śrubka mogla się tak po prostu sama z siebie poluzować czy wręcz wykręcić? szkło spadło mi raz czy dwa ale to było dawno i żadnych zgrzytów potem nie było.
    2. czy te dziurki na śrubki (pod pierwszym pierścieniem wygląda to tak samo) nie powinny być w jakiś sposób zaklejone?
    będę wdzięczny za jakakolwiek wiadomość.
    i jeszcze jedno na załączonym zdjęciu widać otarcie, czy te otarcia to norma? czy mogę zakładać ze sklep sprzedał mi przechodzone szkło?

Ostatnio edytowane przez janmar ; 06-01-2013 o 22:21 Powód: literówka w tytule.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: 16-35L II pirścień ostrości

Możesz sprawdzić rok budowy po numerze seryjnym.Śrubki mogły się odkręcić ale nie w nowym lub prawie nowym.Zdaje mi się że ten otwór powinien być zabezpieczony blaszką z mosiądzu i plastra.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie Odp: 16-35L II pirścień ostrości

Cytat Zamieszczone przez szunaj60 Zobacz posta
    Zdaje mi się że ten otwór powinien być zabezpieczony blaszką z mosiądzu i plastra.
    Piknie panocku...
    Dzięki za odpowiedź. Sprawdzałem już ten numer i data produkcji to ok 3-4 mce przed zakupem czyli raczej był nowy. Zastanawia mnie tylko ta dziura. Rozebrałem KITa i wyglądało tak samo. No ale KIT to nie Lka coś tu nie gra...
    Może ktoś ma inne doświadczenia?
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: 16-35L II pierścień ostrości

Przed chwilą sprawdzałem w moim 44-105l nic nie ma jest dziura

--- Kolejny post ---

24-105

Uprawnienia umieszczania postów