Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Jaką polecacie głowice do statywu?

Domyślnie Odp: Jaką polecacie głowice do statywu?

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    3D to nie głowica kulowa, a głowica kulowa to nie 3D. Ciężki sprzęt tzn ile? Najczęściej problemy pojawiają się przy kadrach pionowych, ale wspomniana przeze mnie głowica triopo daję spokojnie radę do 3kg.
    Studio = 5d III + 70-200 i pewnie to wszystko będzie na gripie. Sam odinstalowałbym gripa podczas zdjęć na statywie, ale sprzęt jest pożyczony i nie mam takiego prawa. Statyw który posiadam to Manfrotto 055XPROB

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Mateusz. Zobacz posta
    Ale czy 3D to głowica kulowa? Z tego co wiem to nie, ale mogę się mylić Głowice potrzebuje tylko do studia na dość ciężki sprzęt.
    .
    W głowicach kulowych musisz kierunek w pionie i kierunek w poziomie ustawić razem i jednym zaciskiem sie je unieruchamia.
    Teoretycznie jest to szybsze.
    W głowicach 3D są osobne regulacje/zaciskanie każdego kierunku mocowania/fotografowania.
    Ustawienie jest trochę dłuższe ale można znacznie precyzyjniej i pewniej. Szczególnie gdy długie/cięższe obiektywy.

Mam statywy i głowice Manfrotto oraz statyw i głowicę Benro.
    Sam byłem zaskoczony, ale wygląd i używanie Benro to (co najmniej jedna) klasa wyżej.

jp

W takim razie w 100% chodzi mi o głowice 3D

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

70-200 ma mocowanie statywowe więc problem z pionowymi kadrami nie istnieje.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Mateusz. Zobacz posta
    W takim razie w 100% chodzi mi o głowice 3D
    Jeśłi z Manfrotto to polecam 804RC2 albo 391RC2.
    Zobacz na stronę np. foto7 i zobacz jakie dopuszczalne obciązenia.
    Ja dodaję zawsze jakieś 30% obciązenia na wszelki wypadek.

jp

Coś już napisał Awatar tyrpin
    Miasto
    okolice Dębicy

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli Manfrotto to na pewno. ponizej magnezowych kulki tej firmy to szmelc. do tego drogi.

ale porzadna kulke Sirui czy Benro - miod-malina...
    Właśnie zamierzam tę porządną kulkę Sirui K30X zamienić na rzecz Manfrotto 054M0-Q2 - dzisiaj takową zakupiłem. W Sirui męczyło mnie wieczne kręcenie "kręciołkami", które było zbyt czasochłonne jak dla mnie. Po roku wracam do frotki
    Ale trzeba przyznać ukosom, że dobrze wykonali robotę - Sirui K30X jest bardzo precyzyjnie wykonana, żadne luzy (po roku używania) nie występują i jest dobrą alternatywą dla drogich odpowiedników spod znaku M, czy G.
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar moregun

ja 400L z TC na 7D stawiam na benro B-3 i spisuje sie całkiem nieźle. kolega 500L tez opiera na tej głowicy - szału nie ma ale trzyma stabilnie. wiec pod jakims 70-200 to nawet nie drgnie kula benro

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Przerobiłem kilka różnych statywów i głowic. Oprócz czysto filmowych,profesjonalnych po kilka tysi nie ma nic lepszego w rozsądnej cenie niż Manfrotto.Ja na swoim wpinam 1d... (stały grip) z 300L i spokojnie mogę pić kawę.Nie ma potrzeby odejmowania 30% z Manfrotto.Możesz spokojnie dołożyć 50% i będzie OK.Tylko w supermarketach i na allegro jest chińszczyzna wytrzymująca w opisie obciązenia 25kg.Manfrotto to jedna z niewielu firm podająca nośność z olbrzymim zapasem. Kulową stosuję do monopodu (oczywiście też Manfrotto).Ale nie ma sprzętu idealnego.Manfrotto ma dwie wady.Cena i waga są wyższe od podobnych,Ale niezawodnośc ,pewność i spokój stawiam na pierwszym miejscu. Najgłupszą i najżałośniejszą minę na świecie ma człowiek który "zaoszczędził" pare setek" patrzący na leżący na betonie sprzęt za pare tysi. Dobry zestaw Manfrotto przeżyje niejedno szkło i body.Dodam jeszcze że trafiaja się sprzęty firmy Bogen. Bogen jest to nazwa marki Manfrotto produkowany na rynek USA i cieszący się tam bardzo dobra opinią.
    Miałem Bogena w którym dosłownie każdy szczegół był metalowy z wyjątkiem gumowych zakończeń nóg.
    Ostatnio edytowane przez artd4 ; 16-12-2012 o 04:41
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Pełne uzależnienie

Od pewnego czasu używam kuli Manfrotto 488RC2 i jestem z niej zadowolony.
    Przenosi nieliche obciążenia i w dodatku ma podziałkę do panoram
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Przerobiłem kilka różnych statywów i głowic. Oprócz czysto filmowych,profesjonalnych po kilka tysi nie ma nic lepszego w rozsądnej cenie niż Manfrotto.
    smiem twierdzic, ze wlasnie jak sie chce dobrej jakosci glowice za ludzkie pieniadze, to nie Manfrotto. mialem dwie glowice tej firmy (322 i 486RC2) i obie byly prymitywnym mechanicznie badziewiem o podlej zywotnosci...

polecam jednak obejrzec Benro, Sirui, Feisola... ktore na dodatek zgodne sa nie tylko same z soba, ale wlasnie ze standardem arkowym. plytki mozna wymienne wybierac, w tym specjalne pod korpus badz szklo (wrecz i wymienne stopki do szkiel w przypadku RRS-a) czy wreszcie, chyba najwazniejsze - L-brackety. powodzenia z szukaniem takiego osprzetu do mansrotto..

Manfrotto ma dwie wady.Cena i waga są wyższe od podobnych,
    mechaniczna jakosc rowniez. budzetowe Manfrotto to ordynarnie kute, ciezkie jak smierc aluminium. podczas gdy podobny cenowo "chinczyk" jest ladnie wykonczony, chodzi plynniutko i po pol roku intensywnego uzytkowania nia przypomina wytworow "Sdielano w SSSR", jak ww. 486 RC2

Ale niezawodnośc ,pewność i spokój stawiam na pierwszym miejscu. Najgłupszą i najżałośniejszą minę na świecie ma człowiek który "zaoszczędził" pare setek" patrzący na leżący na betonie sprzęt za pare tysi. Dobry zestaw Manfrotto przeżyje niejedno szkło i body.
    byc moze. w takim razie ww. 486 i 322 absolutnie na okreslenie "dobry zestaw" nie zasluguja
    www albo tez flickr

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów