Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: obiektyw na safari. 70-200 2.8 bez IS + Extender EF 2x III CZY 100-400/4-5,6 L IS

Mieszany widok

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: obiektyw na safari. 70-200 2.8 bez IS + Extender EF 2x III CZY 100-400/4-5,6 L I

Tak, będą to takie busiki.

p_lar - w jakim parku narodowym byłeś ?

Podjeżdzanie blisko zwierząt - OK, ale słyszalem ze dluga ogniskowa jednak tez sie przydaje, więc nawet kosztem zakurzenia będę musiał zmieniać co jakiś czas obiektywy. Drugiego body 5D mkII nie będę kupował ze względów jednak finansowych.

Będę na 6 dniowym safari w Kenii ale i w Tanzanii.

torti - bardzo chętnie wysłucham Twoich rad, to co mówią w biurze to jedno, a jak jest w praktyce to pewnie inna sprawa.
    Masz na myśli zwykłe foliowe worki z supermarketów ? Możesz pokazać patent jak to zawinąłeś na sprzęt ?
    Bez problemu zabiorę do tego busika średniej wielkości plecak lowepro ?
    Jakieś praktyczne rady dotyczące ubioru ?
    Czy środek na komary kupiłeś na miejscu i czy brałeś Malarone ?

Pozdrawiam i serdeczne dzięki !
    Michał

Domyślnie Odp: obiektyw na safari. 70-200 2.8 bez IS + Extender EF 2x III CZY 100-400/4-5,6 L I

Więc jeśli jedziesz w busikach, to zwróć uwagę (o ile masz możliwość) na to by było tam max 4 osoby. Jeśli to zorganizowane w Polsce to już może być problem, bo pewnie upchną ile się da ;-)

Ja byłem w parkach Amboseli i Tsavo, zazdroszczę ci dłuższego safafi. Podobno genialnie jest w Masai Mara, następnym razem się tam wybiorę. Wiem jedno - po safari podjąłem dezycję że NIGDY nie pójdę go zoo. Nawet najlepszego. To niesamowite wrażenia i przyroda pokazuje swoją potęgę. Widok 50 słoni żerujących o 6 rano, na tle Kilimandżaro jest obłędny!!! (to w Amboseli)

Jeśli chodzi o worki o których pisałem to jest to tutaj:

[url=http://allegro.pl/optech-rainsleeve-folia-przeciwdeszczowa-na-aparat-i2781061273.html]

w komplecie 2 "worki", sprawdza się doskonale. Używam tego zawsze na motocrossie (a uwierz mi, kurzu i piachu jest tam całe mnóstwo), na safari też miałem i bardzo dobrze chroni sprzęt. Można to kupić za 20 zł. Oczywiście nie jest to jednorazowego użytki, o ile nie potargasz. Płukasz wieczorem, zostawiasz do wyschnięcia i rano jak nowe. Mieści bez problemu Sigmę 120-300 OS, a to naprawdę kobyła ;-)

Czy zabierzesz do busika plecak, to pewnie tak, wygoda już zależy od ilości osób. Miejsc pod nogami jest bardzo mało, i jeśli nie będzie wolnych foteli to pewnie będzie ścisk. Poszukaj sobie w necie zdjęcia tych vanów i zobaczysz sam jak to wygląda. Gdzieś w necie widziałem też zdjęcie takiego busika z 7 osobami w dachu. Znajdź to i wyobraź sobie że masz robić fotki teleobiektywem.

Jeśli chodzi o środki na komary to zawsze od dłuższego czasu używam REPEL 50 (zawiera DEET) do kupienia na allegro. Uważam że jest świetny, bo akurat mnie komary uwielbiają gryźć, a przy tym środku nie gryza.

Jeśli chodzi o ubiór na safari to ma być wygodny, i taki którego nie będzie ci żal jak się zasyfi czerwonym pyłem. Buty jakieś lekkie adidasy wygodne, jako że z busów się w zasadzie nie wysiada to sandały też mogą być. Ja zawsze w takich wyprawach biorę najmniej jak się da. Oczywiście jeden komplet na przebranie, zawsze można przeprać wieczorem.

Wracając do obiektywu, pomyśl nad Sigmą 100-300 f/4. Podobno to doskonały optycznie obiektyw za rozsądną kasę. A różnica między 300 a 400 jest bardzo mała. Miałem konwerter kenko 1.4 przez jeden dzień i sprzedałem bo na 5MKII i 70-200 lepszy obraz miałem jak sobie wykropowałem. Moim zdaniem to jakaś pomyłka....

Malarone oczywiście brałem, można go bez problemu kupić gdzieś w sieci (wpisz w goglach "sprzedam malarone") za pół ceny. Sporo ludzi sprzedaje po wyjazdach, bo im zostaje, Ja np. kupiłem od żołnierza który wrócił z afganistanu - wszyscy mają na wyposażeniu obowiązkowym. Zwróć uwagę tylko na daty ważności. Na żółtą febrę się nie szczepiłem, bo w Kenii ona nie występuje od 10 lat. W Tanzanii chyba trzeba, nie pamiętam dokładnie.

Pozdro
    Marek
    Ostatnio edytowane przez torti ; 25-11-2012 o 13:44

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez photocreo Zobacz posta
    nawet kosztem zakurzenia będę musiał zmieniać co jakiś czas obiektywy. Drugiego body 5D mkII nie będę kupował ze względów jednak finansowych.
    To może kup dodatkowo jakiś używany xxxD, jako ratunkowe drugie body - lepsze to niż gdyby się miało okazać, że nie zrobiłeś zdjęć, bo zasyfiłeś matrycę w 5D. A używane xxxD można na Allegro dostać po kilkaset PLN, znacznie mniej niż różnice w cenach obiektywów, które tu rozważasz.

Uprawnienia umieszczania postów