Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Zmiana koloru podczas wysychania wydruku.

Domyślnie Zmiana koloru podczas wysychania wydruku.

Całkiem niedawno dopytywałem o możliwy powód zielonego zafarbu w cieniach z L800. Problem pozostał ale dziś zauważyłem "jak to się dzieje".

Drukowałem dziś dwa identyczne zdjęcia na jednym arkuszu A4, o dziwo po wydruku widzę że pierwsze wydrukowane zdjęcie jest zazielenione a drugie idealne, jak na monitorze. W pierwszej chwili pomyślałem że to zależy od tego co drukowane było przed lub jak dawno robiłem ostatni wydruk... Po 2 min. patrzę na arkusz a tu już oba zdjęcia są zazielenione.
    Wniosek z tego taki że zdjęcie drukuje się OK a podczas przesychania "leci" w zieleń.
    Drukowałem na różnych papierach w tym na Ilfordach 4,5 i 5 gwiazdek z podpiętymi profilami (ten temat już przerobiłem).
    Wiecie czy możne tej zmianie koloru jakoś zaradzić?

Domyślnie Odp: Zmiana koloru podczas wysychania wydruku.

Ja mam coś podobnego w R285.
    Występuje to ale nie zawsze w trybie Photo, w trybie Best Photo jest zawsze OK. Do tego tylko w jednym rogu zdjęcia.
    Jak drukuję więcej zdjęć to czym dalej tym rzadziej jest zafarb.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

W druku barwnikowym kolory zmieniają się jeszcze b.długo po wydrukowaniu, ponieważ atrament stopniowo penetruje warstwę mikroporową - całkowite ustabilizowanie barw może trwać nawet kilkadziesiąt godzin

W odróżnieniu od barwnika pigment ma praktycznie zerowe przydanie punktu rastrowego - osiada w wierzchniej partii warstwy mikroporowej, a duże cząstki pigmentu nie mają tendencji do powolnego rozpływania się na boki dając b.ostry punkt i stabline barwy zaraz po nadrukowaniu obrazu:

Opisywane objawy wskazywałyby na zbyt szybkie zeskanowanie wzorców, przez co profil charakteryzował barwy nieustabilizowanego nadruku.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

W druku barwnikowym kolory zmieniają się jeszcze b.długo po wydrukowaniu, ponieważ atrament stopniowo penetruje warstwę mikroporową - całkowite ustabilizowanie barw może trwać nawet kilkadziesiąt godzin

W odróżnieniu od barwnika pigment ma praktycznie zerowe przydanie punktu rastrowego - osiada w wierzchniej partii warstwy mikroporowej, a duże cząstki pigmentu nie mają tendencji do powolnego rozpływania się na boki dając b.ostry punkt i stabline barwy zaraz po nadrukowaniu obrazu:

Opisywane objawy wskazywałyby na zbyt szybkie zeskanowanie wzorców, przez co profil charakteryzował barwy nieustabilizowanego nadruku.

Uprawnienia umieszczania postów