Pilnie proszę o pomoc - kompakt a lustrzanka - foto odzieży

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4328

Odp: Pilnie proszę o pomoc - kompakt a lustrzanka - foto odzieży

Zamieszczone przez cosma7 Zobacz wpis
    Zrobiłam zdjęcia o ustawieniach:
    ISO800, naświetlanie 1/40-1/50, przysłona 5.0-5.6, balans bieli: świetlówki H, wielosegmentowość, aparat na statywie

Wyszły lepsze od poprzednich, najbardziej pomogło ustawienie świetlówki H oraz statyw faktycznie.

Choć dalej są szumy - nie ma ostrości takiej jaką chciałabym osiągnąć, przy powiększeniu tkanina jest niewyraźna, nieostra.
    Czy to faktycznie nie jest winą aparatu?

Dzisiejsze zdjęcia:

http://hosting2303960.az.pl/55AD663E...228EAC81C.JPEG
    http://hosting2303960.az.pl/046EE066...B41EF3FBA.JPEG
    http://hosting2303960.az.pl/91818D67...7195A5218.JPEG
    1. Problem ostrości, widoku faktury

Skoro już jest statyw to :
    - ustaw niżej ISO (zredukuje szumy)
    - zmniejsz przesłonę na 8 lub jeszcze niżej, np. 11 (poprawi głębię ostrości i ostrość obiektywu)

I teraz problem może być albo w sposobie ustawiania ostrości albo w niedostatecznej jakości aparatu w stosunku do Twoich oczekiwań.
    W tych samych warunkach jak robisz bluzki zrób kilka (np. 10) zdjęć wyraźniego druku, ale nie seryjnie po prostu usuwaj, podstawiaj itd tak jak by to były kolejne bluzki.
    I je pokaż.
    I skoro statyw to jeśli możesz to wyłącz stabilizację.
    Czy przez statyw rozumiemy oboje, że aparat jest umocowany na statywie i zdjęcia robisz poprzez wężyk, samowyzwalacz (np. 2 lub 10 sekund) lub zdalny wyzwalacz tak, że zdjecie robi się po kilku sekundach od ostatniego dotknięcia przez ciebie aparatu/statywu ?

Następne problemy możesz rozwiązać prostym programem do obróbki zdjęć.
    Postaramy się podpowiedzieć

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• jellyeater
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1631

- zmniejsz przesłonę na 8 lub jeszcze niżej, np. 11 (poprawi głębię ostrości i ostrość obiektywu)
      Ona używa kompakta. Przysłona jak najmniejsza. Czyli to 3.4 - 5.6. Potem to dyfrakcja zjada szczegóły.

Do takich rzeczy jak fotografia produktowa to warto by zaopatrzyć się w:

wzornik ColorChecker Passport do kalibracji aparat (2786918110) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Wtedy mamy szansę uzyskać prawidłowe kolory. Na początek wystarczy, własny balans bieli. Masz taką możliwość w aparacie. Połóż białą kartkę w miejscu gdzie będzie produkt i z tym samym światłem zrób jej zdjęcie. Lepsza byłaby szara karta, ale to znowu trzeba by kupić. Myślę, że na potrzeby allegro starczy zwykła biała. Bo i tak potem każdy ma inaczej monitor ustawiony.

I mocniejsze lampy. Bo ISO 800 przy przysłonie 5.0 - 5.6 to przegięcie. Albo światło zastane i wtedy ten statyw. Ale czasy będą pewnie już rzędu sekund. I ISO jak najniższe. Masz samowyzwalacz. Obowiązkowo go włącz do zdjęć ze statywem.

Nie ma chyba sensu kupować lustrzanki. Zdjęcia i tak są potem pomniejszane. Trzeba prawidłowo użyć tego co jest. Bo koledzy to Ci tu zaraz zaproponują kupno 5D mk III.
      Ostatnio edytowany przez jellyeater; 37845.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4328

Zamieszczone przez jellyeater Zobacz wpis
        Ona używa kompakta. Przysłona jak najmniejsza. Czyli to 3.4 - 5.6. Potem to dyfrakcja zjada szczegóły.

Do takich rzeczy jak fotografia produktowa to warto by zaopatrzyć się w:

wzornik ColorChecker Passport do kalibracji aparat (2786918110) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Wtedy mamy szansę uzyskać prawidłowe kolory. Na początek wystarczy, własny balans bieli. Masz taką możliwość w aparacie. Połóż białą kartkę w miejscu gdzie będzie produkt i z tym samym światłem zrób jej zdjęcie. Lepsza byłaby szara karta, ale to znowu trzeba by kupić. Myślę, że na potrzeby allegro starczy zwykła biała. Bo i tak potem każdy ma inaczej monitor ustawiony.

I mocniejsze lampy. Bo ISO 800 przy przysłonie 5.0 - 5.6 to przegięcie. Albo światło zastane i wtedy ten statyw. Ale czasy będą pewnie już rzędu sekund. I ISO jak najniższe. Masz samowyzwalacz. Obowiązkowo go włącz do zdjęć ze statywem.

Nie ma chyba sensu kupować lustrzanki. Zdjęcia i tak są potem pomniejszane. Trzeba prawidłowo użyć tego co jest. Bo koledzy to Ci tu zaraz zaproponują kupno 5D mk III.
        No tak, skoro kompakt to rzeczywiście przesłona jest ok.
        Ale reszta pozostaje w mocy.

Czy potrzebna zmiana aparatu to się pokaże to teście. Też jestem zdania, że to mało prawdopodobne.
        Jak (i gdzie) prezentujesz zdjęcia (ekran czy wydruk, wymiar) ?

jp
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• dzidofon
          Początki nałogu
          • 2010
          • 280

Zamieszczone przez jellyeater Zobacz wpis
          Lepsza byłaby szara karta, ale to znowu trzeba by kupić.
          Bez przesady, zaraz tam kupować :-). Wystarczy wydrukować sobie kartkę 20% szarości, ale drukarką laserową cz-b. Sam takiej kartki używałem niejeden raz w dziwnych miejscach i problemu nie ma...
          300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• tlustyx
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1304

Zrobiłam zdjęcia o ustawieniach:
            balans bieli: świetlówki H, wielosegmentowość, aparat na statywie

Balans bieli wg wzorca str 73 instrukcji:
            http://files.canon-europe.com/files/...0IS_CUG_PL.pdf
            Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
            6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
            Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• janmar
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3468

BTW.

Jeśli na serio się potraktuje sprawę fotografowanie [z wiernym i powtarzalnym efektem]koloru tkanin niezbędny IMHO jest przynajmniej Color Passport Checker.

Color Passport Checker to duuużo wiecej niz wzornik.To system i programy pozwalające na wierne oddawanie kolorów w fotografii.
              Sam wzornik,szara,biała karta tablice kolorów to tylko jego mała część.

Komentarz

• cosma7
                Dopiero zaczyna
                • 2012
                • 20

Panowie ogromnie jestem wdzięczna za chęci pomocy - później się odezwę, zrobię test i zobaczymy co i jak

Komentarz

• jan pawlak
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 4328

Zamieszczone przez janmar Zobacz wpis
                  BTW.

Jeśli na serio się potraktuje sprawę fotografowanie [z wiernym i powtarzalnym efektem]koloru tkanin niezbędny IMHO jest przynajmniej Color Passport Checker.

Color Passport Checker to duuużo wiecej niz wzornik.To system i programy pozwalające na wierne oddawanie kolorów w fotografii.
                  Sam wzornik,szara,biała karta tablice kolorów to tylko jego mała część.
                  Cytują klasyka ...tak i nie

W pełni sie z Tobą zgadzam, ale jesli to są fotki które ogladane będą w internecie na monitorach użytkowników to jest to kwiatek do kożucha, prawda ?

jp

Komentarz

• cosma7
                    Dopiero zaczyna
                    • 2012
                    • 20

Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz wpis
                    1. Problem ostrości, widoku faktury

I teraz problem może być albo w sposobie ustawiania ostrości albo w niedostatecznej jakości aparatu w stosunku do Twoich oczekiwań.
                    W tych samych warunkach jak robisz bluzki zrób kilka (np. 10) zdjęć wyraźniego druku, ale nie seryjnie po prostu usuwaj, podstawiaj itd tak jak by to były kolejne bluzki.
                    I je pokaż.
                    I skoro statyw to jeśli możesz to wyłącz stabilizację.
                    Czy przez statyw rozumiemy oboje, że aparat jest umocowany na statywie i zdjęcia robisz poprzez wężyk, samowyzwalacz (np. 2 lub 10 sekund) lub zdalny wyzwalacz tak, że zdjecie robi się po kilku sekundach od ostatniego dotknięcia przez ciebie aparatu/statywu ?

Następne problemy możesz rozwiązać prostym programem do obróbki zdjęć.
                    Postaramy się podpowiedzieć

jp
                    Czas naświetlania mam od 15" do 1/2000, przysłona od 3.4 do 8.0, ISO od 80 do 1600

Bardzo dobra porada z samowyzwalaczem, nie wiem czemu na to nie wpadłam Gdy robię zdjęcie, to zawsze jakieś drganie występuje po naciśnięciu migawki, samowyzwalacz temu zapobiegnie.

Co do testu - 10 zdjęć - mają być tej samej jednej rzeczy, po kolei 10 zdjęć, takie samo ujęcie, z samowyzwalaczem? Czy każda inna, czy bez niczego?

- Iso ustawię na 80
                    - balans bieli wg wzorca na szarym tle fotograficznym (mam białe, szare i jasne beżowe - docelowo chciałabym robić zdjęcia na beżowym)
                    - stabilizację wyłączę i wszystkie inne automatyczne funkcje
                    - na statywie
                    - ustawię samowyzwalacz
                    - rozmiar największy (4000x3000)
                    - kompresja średnia
                    - i wielosegmentowość jaka - punktowa?

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez tlustyx Zobacz wpis
                    Balans bieli wg wzorca str 73 instrukcji:
                    http://files.canon-europe.com/files/...0IS_CUG_PL.pdf
                    Dziękuje za linka - ostatnio szukałam swojej instrukcji - przepadła.

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Załączone przykłady moim zdaniem mają jeszcze jeden mankament - zbyt głębokie cienie. Pewnie zdjęcia obrabiasz na tanim monitorze z matrycą TN i z jasnością ustawioną na max?
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• cosma7
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 20

Jeśli chodzi o to, że zdjęcia na aukcje - fakt nie są to zdjęcia artystyczne, czy pamiątkowe etc., ale muszą być ostre, wyraźne, przyciągające oko - w allegro w milionach aukcji zdjęciu MUSI przyciągać

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Merde Zobacz wpis
                        Załączone przykłady moim zdaniem mają jeszcze jeden mankament - zbyt głębokie cienie. Pewnie zdjęcia obrabiasz na tanim monitorze z matrycą TN i z jasnością ustawioną na max?
                        Dokładnie - mam jedno z gorszych rozwiązań, kłamliwych - laptop Toshiba - nie zachwyca jakością ekranu.
                        I każde zdjęcie obrabiam w Picasie poprzez funkcję 'korekcja światła jednym kliknięciem' - automatycznie rozświetla i dodaje cieni, przeważnie ja dodatkowo reguluję w tej samej funkcji światła i cienie.

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4328

Jeśli chodzi o to, że zdjęcia na aukcje - fakt nie są to zdjęcia artystyczne, czy pamiątkowe etc., ale muszą być ostre, wyraźne, przyciągające oko - w allegro w milionach aukcji zdjęciu MUSI przyciągać

--- Kolejny post ---

Dokładnie - mam jedno z gorszych rozwiązań, kłamliwych - laptop Toshiba - nie zachwyca jakością ekranu.
                          I każde zdjęcie obrabiam w Picasie poprzez funkcję 'korekcja światła jednym kliknięciem' - automatycznie rozświetla i dodaje cieni, przeważnie ja dodatkowo reguluję w tej samej funkcji światła i cienie.
                          To problem dalszy, łatwy do "zdobycia". Tylko od Twojego poczucia estetyki i wyczucia klienta będzie zalezało jak daleko obrazek bedzie lukrowaty i rzucający sie w oczy.
                          Ważne są ostrośc i faktura, reszta to proste, np przez użycie funkcji HDR dla pojedynczego zdjęcia.

jp

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

W pełni sie z Tobą zgadzam, ale jesli to są fotki które ogladane będą w internecie na monitorach użytkowników to jest to kwiatek do kożucha, prawda
                            W "Rejsie " jeden pan mówił że zawsze trzeba od czegoś zacząć :-) ale .....

Jako klient wpadł bym zapewne na pomysł przyłożenia próbki materiału do fotki.

Słyszałem kiedyś krzyk gościa od mody:

Ja po ten błękit do Singapuru leciałem ,a ty mi pokazujesz niebieskie,niebieskie..
                            Nasza koleżanka rozwinie biznes,zacznie współpracę z dyktatorami mody i....niebieskie,niebieskie...

Taki projektant[ka] moze naprawdę krzywdę fizyczną zrobić.Lepiej zacząć z tym Color Checkerem IMHO.

Z tkaninami,kobietami i panami pracującymi w modzie,ubraniówce, oraz kolorami trzeba się naprawdę starać.Nie ma zmiłuj...Każdy kto pokaże kreton zamiast jedwabiu,niebieski zamiast błękitu,spodnie zamiast koszuli traci twarz
                            Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• jan pawlak
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 4328

Czas naświetlania mam od 15" do 1/2000, przysłona od 3.4 do 8.0, ISO od 80 do 1600

Bardzo dobra porada z samowyzwalaczem, nie wiem czemu na to nie wpadłam Gdy robię zdjęcie, to zawsze jakieś drganie występuje po naciśnięciu migawki, samowyzwalacz temu zapobiegnie.

Co do testu - 10 zdjęć - mają być tej samej jednej rzeczy, po kolei 10 zdjęć, takie samo ujęcie, z samowyzwalaczem? Czy każda inna, czy bez niczego?

- Iso ustawię na 80
                              - balans bieli wg wzorca na szarym tle fotograficznym (mam białe, szare i jasne beżowe - docelowo chciałabym robić zdjęcia na beżowym)
                              - stabilizację wyłączę i wszystkie inne automatyczne funkcje
                              - na statywie
                              - ustawię samowyzwalacz
                              - rozmiar największy (4000x3000)
                              - kompresja średnia
                              - i wielosegmentowość jaka - punktowa?

--- Kolejny post ---

Dziękuje za linka - ostatnio szukałam swojej instrukcji - przepadła.
                              Gdyby Twój sprzęt był ok i Twoja procedura fotografowania były poprawne to powinnaś otrzymac wszystkie 10 idealnie ostrych zdjęć.
                              Potrzebny jest np. ostry, dobry druk który kolejno :
                              - połozysz druk na stole
                              - ustawisz ostrość i wykonasz zdjęcie
                              - zdejmiesz druk ze stołu
                              - poruszysz aparat, zmienisz np. ogniskową itd
                              tak jakbyś przystępowała do nowego zdjęcia i powrót do pierwszego kroku i tak wykonasz to 10 razy.

Jeśli żadna fotka powiekszona nie da ostrego zdjecia (lub beda tylko 1-2 poprawne) to aparat do wymiany.

Przy okazji nabierzesz doswiadczenia.
                              Pomiar rozkładu światła, kolory, kontrast itd. to sprawy następne, wpierw test sprzetu + procedury

jp

Komentarz

• jan pawlak
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 4328

Jeśli się sprawdzi, że aparat i procedura fotografowania spełnia Twoje wymagania na ostrość (faktura materiału) i powtarzalność to masz do rozwiązania kilka problemów:

1. upraszczanie procedury fotografowania (czas, łatwość, ..) bez pogarszania wyników ostrości
                                2. sposób archiwizacji zdjęć ( łatwy dostęp do tych z np. rok do tyłu)
                                3. czy większość pracy nad zdjęciem wykonywać będą programy tematyczne w aparacie czy też jakiś program graficzny
                                4. sposób przygotowania pliku do prezentacji

Celem tego wszystkiego jest :
                                - dopracowanie się sposobu szybkiego, pewnego i powtarzalnego sposobu dostawania pliku wynikowego do prezentacji ( w necie, ...)
                                - gdy zajdzie potrzeba to łatwość zmiany wyglądu obiektu na zdjęciu wynikowym

jp

Komentarz

Pracuję...
                                X