Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Pilnie proszę o pomoc - kompakt a lustrzanka - foto odzieży

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Pilnie proszę o pomoc - kompakt a lustrzanka - foto odzieży

Sprawa jest jasna, zmiana aparatu nie jest potrzebna.
    Nie spodziewam się też cudów z nową lampą.

O ile dobrze zrozumiałem, Twoim głównym celem nie jest zapewnienie aby na monitorach wszystkich w necie była 100% wierność oddania barw.
    Chodzi raczej o to aby zdjęcia pokazywały dobrze barwę, fakturę i aby były "przyciagające" wzrok.

Nie przejmuj się, w tym przypadku, zbytnio sposobem pomiaru światła, chyba każdy z wyjątkiem punktowego się sprawdzi.
    Poeksperymentuj trochę z programami tematycznymi w aparacie (super Vivid, Akcent koloru, Zamiana koloru itd).
    Wymaga to trochę pracy i cierpliwości ale może rozwiązać wiekszość problemów.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 27-11-2012 o 11:24

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Twoim głównym celem nie jest zapewnienie aby na monitorach wszystkich w necie była 100% wierność oddania barw
    Docelowo jest - kolory są bardzo ważne, bo czasem ktoś może mieć pretensje, że bluzka jest w innym kolorze niż na zdjęciu - zwłaszcza fiolety, niebieskie - ogólnie każdy kolor ma różne odcienie, a jak wiadomo kobiety na to zwracają uwagę
    Ale na razie dobrze jest jak jest - kiedyś może zakupię wzornik kolorów i to zapewne pomożę /jak wspomniano wcześniej/.

chyba każdy z wyjątkiem punktowego się sprawdzi
    Ktoś mi doradzał by zdjęcia robić na punktowym właśnie - a lepiej jednak na innym - będę testować.

Poeksperymentuj trochę z programami tematycznymi w aparacie (super Vivid, Akcent koloru, Zamiana koloru itd)
    W Canonie który posiadam jest dość ubogo z programami - ale popróbuję to co jest

Dziękuję bardzo za pomoc

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Nie jest tak że istnieje jakiś jeden najlepszy sposób pomiaru światła ,a inne są gorsze lub nieprzydatne.
    Pomiar wybiera się w zależności od potrzeb,sytuacji itp.

Punktowy to super narzędzie badawcze przy analizie obrazu.Lepszego nie ma."Feeling" punktowym to najlepszy i najdokładniejszy ze sposobów.Wymaga trochę wiedzy,wprawy,dobrze jak aparat ma funkcje "feel" ale i bez niej "na piechotę sobie można świetnie radzić].
    Daje m.in. dokładną znajomość rozpiętości tonalnej kadru.Np.przy udrapowanej tkaninie, na modelu, itp. w zastanym świetle skarb.

IMHO to dla Ciebie jak mówisz przyszłość ale podpowiadam i namawiam do pogłębiania wiedzy.
    Bo albo powierzyć obróbkę fotki procesorowi aparatu,albo uczyć się i samemu robić to lepiej z czasem.
    Między tymi drogami niema trzeciej środkowej.Kombinowanie na slepo licząc na przypadek nie da efektów.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 27-11-2012 o 12:33

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez cosma7 Zobacz posta

W Canonie który posiadam jest dość ubogo z programami - ale popróbuję to co jest
    Strona 75, a zwłaszcza "własne kolory" str 76 - instrukcja jest po to aby ją czytać.

Jak Janmar napisał, bez pogłębiania wiedzy nic z tego nie będzie.
    Co do korzystania ze światłomierza i ustawienia odpowiedniej ekspozycji to: http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/ (przyłóż się porządnie do lektury )
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Dla mnie ciągle odrobinę za mało jest na tych zdjęciach światła
    Jedna lampa 125W/600W to mało, niebawem dokupię drugą i polepszy się oświetlenie - ustawię wtedy dwie po bokach, obecnie jest ustawiona za ciuchem.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Bo albo powierzyć obróbkę fotki procesorowi aparatu,albo uczyć się i samemu robić to lepiej z czasem.
    Między tymi drogami niema trzeciej środkowej.Kombinowanie na slepo licząc na przypadek nie da efektów.
    Racja - po trochu i będę się douczać tym bardziej, że sprawia przyjemność zrobienie dobrego ujęcia o wysokiej jakości

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    przyłóż się porządnie do lektury
    Tak zrobię /czas.../

Coś już napisał Awatar Qba1983
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez cosma7 Zobacz posta
    Docelowo jest - kolory są bardzo ważne, bo czasem ktoś może mieć pretensje, że bluzka jest w innym kolorze niż na zdjęciu - zwłaszcza fiolety, niebieskie - ogólnie każdy kolor ma różne odcienie, a jak wiadomo kobiety na to zwracają uwagę
    Ale na razie dobrze jest jak jest - kiedyś może zakupię wzornik kolorów i to zapewne pomożę /jak wspomniano wcześniej/.
    nie wiem czy juz ktos tu pisal o color checker,
    ja tez mam do czynienia z fotografia odziezy i kupilem wlasnie color passport checker.(mam pewnosc ze jest tak jak w realu, a to co wyswietla sie na moim czy innych monitorach mozna powiedziec ze mnie nie obchodzi.

nie wiem czy twoj aparat robi w rawach ale jesli tak to polecam. nigdy nie wiesz kto jak ma skalibrowany monitor i nie jestes w stanie zrobic tak by wszedzie byly dobrze oddane kolory. lepiej zrobic by bylo dobrze na skalibrowanych monitorach.
    pozdrawiam
    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Uprawnienia umieszczania postów