Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
Ona używa kompakta. Przysłona jak najmniejsza. Czyli to 3.4 - 5.6. Potem to dyfrakcja zjada szczegóły.

Do takich rzeczy jak fotografia produktowa to warto by zaopatrzyć się w:

wzornik ColorChecker Passport do kalibracji aparat (2786918110) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Wtedy mamy szansę uzyskać prawidłowe kolory. Na początek wystarczy, własny balans bieli. Masz taką możliwość w aparacie. Połóż białą kartkę w miejscu gdzie będzie produkt i z tym samym światłem zrób jej zdjęcie. Lepsza byłaby szara karta, ale to znowu trzeba by kupić. Myślę, że na potrzeby allegro starczy zwykła biała. Bo i tak potem każdy ma inaczej monitor ustawiony.

I mocniejsze lampy. Bo ISO 800 przy przysłonie 5.0 - 5.6 to przegięcie. Albo światło zastane i wtedy ten statyw. Ale czasy będą pewnie już rzędu sekund. I ISO jak najniższe. Masz samowyzwalacz. Obowiązkowo go włącz do zdjęć ze statywem.

Nie ma chyba sensu kupować lustrzanki. Zdjęcia i tak są potem pomniejszane. Trzeba prawidłowo użyć tego co jest. Bo koledzy to Ci tu zaraz zaproponują kupno 5D mk III.
No tak, skoro kompakt to rzeczywiście przesłona jest ok.
Ale reszta pozostaje w mocy.

Czy potrzebna zmiana aparatu to się pokaże to teście. Też jestem zdania, że to mało prawdopodobne.
Jak (i gdzie) prezentujesz zdjęcia (ekran czy wydruk, wymiar) ?

jp