Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: wynik czyszczenie matrycy w serwisie Canona SCI za 123zł

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie Odp: wynik czyszczenie matrycy w serwisie Canona SCI za 123zł

Może wyślij do cyfrowe.pl?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Ta brudząca sie matryca to utrapienie niestety.Bodajże najbardziej drażniąca mnie cecha fotografii cyfrowej.

Po moich doświadczeniach wiem że do ocen działania serwisu i innych podchodziłbym ostrożnie.
    Nie wiem czy kolega porównał usytuowanie brudków np.Czy serwis załącza kontrolna fotkę przed i po czyszczeniu? Mysle że takową posiada.
    Jeśli przyjąć że duży wpływ ma wymiana obiektywów w trudnych warunkach.A ma. [Załatwiłem sobie B. kosztowne kłopoty po fotkach w pustynnej Kapadocji np.]to:

Czy po przyjściu aparatu z serwisu obiektyw który założono był uprzednio skrupulatnie wyczyszczony i był czysty bez drobin plastiku z dekielka np,czy pyłu pustynnego.?np.
    Bo jeśli nie to moze dojsć do ponownego zabrudzenia w moment.

BTW.
    Zwykle ludzie mają ze mnie ubaw gdy zwracam uwagę na np. poprawne zakładanie tylnego dekla [dotyczy aparatów Canona.]

Zakładany bez kontrolowania cech na nim zaznaczonych moze produkować elektrostatycznie ładujące się pyłki.Pyłek idzie ostro do tkwiącej w polu magnetycznym matrycy. Instrukcja podaje jak zakładać..

Czystość bagnetu i okolic tyłu obiektywu jest istotna,sposób i miejsce wymiany,odwrócenie sie od wiatru ma naprawdę wpływ.A przynajmniej dużo nie kosztuje.Okresowe przedmuchiwanie tyłu obiektywu,i dekielka nie jest problemem.Kontrola komory lustra lupką też.
    Jeśli to zaoszczędzi nawet jednokrotnego czyszczenia to IMHO warto.I nie o koszty tu przecież chodzi.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 21-11-2012 o 12:54

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Czy po przyjściu aparatu z serwisu obiektyw który założono był uprzednio skrupulatnie wyczyszczony i był czysty bez drobin plastiku z dekielka np,czy pyłu pustynnego.?np.
    Bo jeśli nie to moze dojsć do ponownego zabrudzenia w moment.

BTW.
    Zwykle ludzie mają ze mnie ubaw gdy zwracam uwagę na np. poprawne zakładanie tylnego dekla [dotyczy aparatów Canona.]

Zakładany bez kontrolowania cech na nim zaznaczonych moze produkować elektrostatycznie ładujące się pyłki.Pyłek idzie ostro do tkwiącej w polu magnetycznym matrycy. Instrukcja podaje jak zakładać..

Czystość bagnetu i okolic tyłu obiektywu jest istotna,sposób i miejsce wymiany,odwrócenie sie od wiatru ma naprawdę wpływ.A przynajmniej dużo nie kosztuje.Okresowe przedmuchiwanie tyłu obiektywu,i dekielka nie jest problemem.Kontrola komory lustra lupką też.
    Jeśli to zaoszczędzi nawet jednokrotnego czyszczenia to IMHO warto.I nie o koszty tu przecież chodzi.
    nie twierdzę, że żaden pyłek nie mógł się dostać na matrycę po czyszczeniu. Rozumiem skąd biorą się pyłki na matrycy i dlatego zrobiłem wszystko moim zdaniem zgodnie ze sztuką. Dodatkowo zależało mi tez na zrobieniu zdjęcia od razu po wyjściu z serwisu zeby nie być posądzonym o to, że zabrudziłem matrycę w domu.

Normalnie zrobiłbym reklamację bo nie pozwalam sobie na takie zachowanie usługodawców z jakim miałem do czynienia w tym przypadku. Niestety czyściłem matrycę w związku z wyjazdem zagranicznym, na którym teraz jestem i nie mogłem juz nic zrobić poza telefonicznym kontaktem z serwisem.
    Szczerze myślałem, że usłyszę, że po prostu mogą zrobić czyszczenie ponownie żeby klient był zadowolony, ale zamiast tego usłyszałem o tym, ze to nie ich sprawa i że przeczytałem przecież zrzeczenie się ich praw do gwarancji na czyszczenie.
    Cóż, dla mnie to pierwszy i ostatni raz. Następnym razem wyczyszczę sobię matrycę sam i najwyżej do siebie będę miał pretensje. 123zł za tę usługę moim zdaniem zobowiązuje - szczególnie, ze to serwis autoryzowany więc powinna to być usługa na 100%. Ale to może tylko moja opinia.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez box4 ; 21-11-2012 o 23:13

Uprawnienia umieszczania postów