Z 1.8 to oczywiste, ale z 85/1.8 to już inna liga. Mnie EF 50/1.4 nie przekonał do siebie i od prawie 2 lat jestem szczęśliwym posiadaczem Zeissa.
Z 1.8 to oczywiste, ale z 85/1.8 to już inna liga. Mnie EF 50/1.4 nie przekonał do siebie i od prawie 2 lat jestem szczęśliwym posiadaczem Zeissa.
dlaczego nie przekonał Cię 1.4?
to teraz moje głupie pytanie... co oznaczają te wszystkie literki cyferki za rodzajem obiektywu, np. jest, że 50'tka 1.8 i coś tam coś tam
czytałam kiedyś o tym, ale nie ogarnęłam, niestety
nie chcę wtopić i kupić złego.
Jeżeli masz ograniczony budżet kup następnego kita 18-55 IS (ze stabilizacją). W serwisach aukcyjnych znajdziesz nowe i używane w cenach jakie są do zaakceptowania.
Zakup stałoogniskowej 50-tki zamiast uniwersalnego kita mocno cię ograniczy.
zamierzałam zakupić sobie 50'tkę i w sumie mieć 2, ale w takiej sytuacji to juz sama nie wiem co zrobić, tym bardziej, że body też szału nie robi.
500D szału nie robi?pod względem obrazka jest bardzo podobny do nowych cropowych puszek (canona).
Jeśli nie masz żadnego szkła a chcesz coś nowego, masz trzy opcje :
1. 18-55 IS + 50 1.8 II
2. 18-55 IS + 50 1.4
3. TAMRON 17-50 2.8 VC
Ja byłbym za zestawem nr 2, ale to ja, wszystko zależy od potrzeb. Mogę potwierdzić, że 50 1.4 na 500D jest celniejsza od 50 1.8 II i to sporo.
Kiedyś testowałem AF w 50 1.4 i 1.8 II na potrzeby testu którego jeszcze nigdzie nie opublikowałem (i prawdopodobnie nie będę bo nie chce mi się przeprowadzać testów), mniej więcej wyglądało to tak :
50 1.8 II skuteczność około 40% trafionych zdjęć, 50 1.4 skuteczność około 95% trafionych zdjęć. Test wykonany w słoneczny letni dzień.