Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Pada matryca ?

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie Odp: Pada matryca ?

Dookola siebie mialem ful sprzetu studyjnego, do tego krotkofalowki itp. Mam doslownie kilka takich zdjec w odstepie kilku klatek..Reszta fotek po zdarzeniu jest ok.

Pełne uzależnienie

Jeśli reszta fotek jest dobra a te kilka nie, to przecież nie może być matryca.
    Gdybyś ją uszkodził to na każdym zdjęciu masz problem, a tak nie masz.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Znając czas naświetlania, można policzyć ile tam na zdjęciu widać zafalowań (a czego nie widać, to doliczyć) i na tej podstawie określić częstotliwość zakłócającego urządzenia, a przez to dojść ewentualnie do tego, co może zakłócać. Pod warunkiem, że jest to właściwy trop (zakłócenia elektromagnetyczne). Przetwornice raczej bym wykluczył, bo one pracują z częstotliwościami rzędu kilkudziesięciu kHz - co dawało takich zmian w obrazie liczonych w tysiącach. Po za tym takie przetwornice nie rozpraszają za bardzo pola elektromagnetycznego po za samo urządzenie, bo to by oznaczało spadek sprawności. Oczywiście zawsze coś tam wypłynie, ale nie na tyle dużym poziomie, żeby wpłynąć na inne urządzenia.
    Bardziej w tym momencie obstawiał bym wspomniane krótkofalówki. Tu energia wielkiej częstotliwości jest celowo przecież wypromieniowana w otaczające środowisko poprzez antenę. Z własnego (jestem krótkofalowcem) i nie tylko doświadczenia wiem, że nawet ręczne radio, dysponujące stosunkową mocą nadawania, potrafi doprowadzić do wariacji różnych urządzeń elektronicznych, będących w bezpośrednim sąsiedztwie. Miałem przypadki, gdzie podczas nadawania przez radio wyłączał się monitor stojący przede mną, kiedy indziej miałem przypadek, że załączał się halogen sterowny czujką IR w budynku 20 metrów ode mnie W przypadku zdjęć Da__FreaK'a faktycznie mogło dojść do interferencji sygnału z radia z sygnałami wewnątrz aparatu. I żeby już nie zanudzać, to akurat pewnie ma nic wspólnego z czasem naświetlania, tylko z częstotliwością pracy samej matrycy. Na szczęście trudno w taki sposób trwale uszkodzić sprzęt.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Uzależniony

a w innych warunkach zdarzało się coś takiego ?

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

W inych warunkach mialem spokoj Czegos takiego nie zanotowalem
    Ostatnio edytowane przez Da__FreaK ; 22-11-2012 o 10:13

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów