Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Uszkodzona matryca 5D mkII

Domyślnie Odp: Uszkodzona matryca 5D mkII

Tak, ale fotografia nie jest moim głównym źródłem utrzymania. Jak kupiłem puszkę to używałem jej częściej, a teraz w zasadzie sporadycznie, bo nie było kiedy.
    Oczywiście 20K to moja ocena, ale pewnie najuczciwiej byłoby sprawdzić to rzetelnie.

A puszkę kupiłem nową.

--- Kolejny post ---

W najgorszym wypadku zostaje mi niezniszczalne 40D, które już spadało na beton, zostało zalane i nie działało prawie tydzień, ale na koniec ożyło i działa.
    Niestety to nie ta matryca w porównaniu z piątką.

Pełne uzależnienie

IMHO najlepiej po prostu dowiedzieć sie w Serwisie co jest padnięte i ile kosztuje naprawa.
    Potem warto sprzedać body na części za kwotę zbliżoną do oszacowanej realnej wartości i kupić nowy
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Właśnie o tym myślę. To chyba jedyne słuszne rozwiązanie

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez Naprawiacz Zobacz posta
    Nie wiem czemu na forach jest bezinteresownej złośliwości. Nowy kolega o coś pytał, więc jak się nie ma nic do powiedzenia, to lepiej nic nie pisać.
    Sama matryca na jednym z serwisów aukcyjnych kosztuje 549 funciaków, czyli około 2800. Jako, że koszt matrycy u nas dużo wyższy być nie powinien, to wychodzi iż koszt wymiany w AS Canona to koszt nie mniej niż 3500-4000. Stawia to pod znakiem zapytania opłacalność, choć trzeba pamiętać iż ma się wtedy aparat z nową matrycą na gwarancji.
    No już nie przesadzaj...zobacz jaki sprzęt w stopce ma kolega szunaj... wiec jak najbardziej ma prawo gadać złośliwie i bez sensu...

P.S współczuję straty ale po mojemu to padnięta matryca a w takim przypadku chyba lepiej douzbierać na nową puszkę, ewentualnie coś przechodzonego niedobitego chociaż w twoim przypadku to będzie raczej ciężko przesiąść sie "piętro niżej". wiec albo 5 albo 1.
    tak czy owak daj znać jaka diagnoza
    Ostatnio edytowane przez trothlik ; 22-11-2012 o 22:19
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Początki nałogu

Jeśli sprawa nie jest pilna to zrobiłbym inaczej. Rozwiązania są 2.
    Po pierwsze odpowiedzialność sprzedawcy, zdaje się 2 lata na warunkach niezgodności towaru z umową. Należy Ci się to jak psu buda i należy z tego skorzystać. Jak nie dasz rady sam to idź do prawnika, zrób ekspertyzy. Lepiej stracić 1k niż 4k.
    Jeśli to się nie powiedzie, nie masz dowodu zakupu albo kupiłeś za granicą to spróbuj napisać bezpośrednio do centrali canona. Opisz sytuację, dołącz zdjęcia. Niczego nie żądaj, niech sami zaproponują rozwiązanie. Może canon to nie amazon i nikt Ci nowego body nie da ale zawsze można coś ugrać.

Gdybym miał z dnia na dzień stracić 3-4 tys to chwytałbym się każdej możliwości oczywiście jeśli byłbym pewny, że uszkodzenie to nie moja wina.
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Pełne uzależnienie

Może nie od razu do prawnika tylko rzecznika praw konsumentów. Znajdź sobie w pobliżu twojego miejsca zamieszkania UOKiK - Konsumenci - Instytucje Konsumenckie - Rzecznicy konsumentw

Pełne uzależnienie

Panowie, Kolega maciejtm pisze wyraźnie że puszka już nie na gwarancji i sugeruje że matryca cyt. dostała laserem, to po co pisać do Canona ???
    Producent tu nic nie poradzi i nie kiwnie palcem jeśli to nie wada fabryczna
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec
    Miasto
    Lublin

P.S współczuję straty ale po mojemu to padnięta matryca a w takim przypadku chyba lepiej douzbierać na nową puszkę, ewentualnie coś przechodzonego niedobitego chociaż w twoim przypadku to będzie raczej ciężko przesiąść sie "piętro niżej". wiec albo 5 albo 1.
    tak czy owak daj znać jaka diagnoza[/QUOTE]Jeśli chodzi o złośliwość i zazdrość to przez Ciebie i NAPRAWIACZA przemawia, uważajcie bo was zje.Ja podpowiedziałem koledze gdzie się dowie o cenie naprawy nawet mi do głowy nie przyszło żeby z kogoś zakpić . Złośliwością jest proponowanie naprawy sprzętu za 4 tys. zł kiedy jego wartość jest w granicach 5-5,5 tys. Gdzie tu sens gdzie logika a o ekonomi nie wspomnę.Tylko przed sprzedażą radzę Ci wysłać sprzęt do serwisu bo dalej nie wiesz na 100% co walnięte,być może masz zimy lut i brak kontaktu.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Uszkodzona matryca 5D mkII

temat sprzed 2 tygodni to pewnie kolega sie na cos zdecydował..
    ja jeszcze oprócz matrycy zastanowiłbym sie nad uszkodzoną taśmą sygnałową albo czymś takim.. ale blisko matrycy..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Na płytce druku matrycy są diody,które często palą się po strzale ostrego światła np. laser. Dzisiaj poświęciłem matrycę Olka E410 bo mam 3 sztuki i jedną potraktowałem z bliskiej odległości laserem i nic dalej wychodzą fotki.Masz rację może to być taśma.Ale bez dokładnego serwisu sprzętu to kolega nie będzie wiedział co mu padło.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów