nie po ot ma się FF żeby cropować z powodu awarii :/
trzeba naprawiać moim zdaniem
nie po ot ma się FF żeby cropować z powodu awarii :/
trzeba naprawiać moim zdaniem
Cropwowanie zdjęć z ff faktycznie mija się z celem i jest kłopotliwe.
Zdecydowanie muszę naprawić. Ciągle nie mogę się odważyć, żeby wysłać puszkę do serwisu, bo boję się, że taniej będzie kupić nową...
Co naprawiać? W aparat o wartości 5-6 tys.zł włożyć 4 tys.zł ? A jak za chwilę coś następnego padnie ? Moim zdaniem naprawa nieopłacalna. No chyba że to nie matryca tylko np. połączenie matrycy z resztą elektroniki. Wysłać na Żytnią do analizy bo na razie to wróżenie z fusów.
tanio nie jest to fakt :/
Canon EOS 5D MARK II Mk2 CMOS SENSOR CCD NEW Part CY3-1595-100000 JAPAN Repair | eBay
I to jest główny problem. Nie wiem czy lepiej naprawiać, czy lepiej sprzedać jako uszkodzony i kupić nowy.
A może spróbuj wykonać czyszczenie matrycy z menu aparatu. Jest szansa, że zmapuje uszkodzone piksele.
Albo mapowanie w serwisie. Hoty mapują to może i całą linie też się da.
Co to za różowe placki na matrycy? Naliczyłem 9 takich plamek.
Ostatnio edytowane przez jaroslaw.majcher ; 22-11-2012 o 10:24
6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard
Te 9 plamek, to moim zdaniem kolejny argument za tym, żeby zmienić aparat albo chociaż matrycę.
Sprawdzę czy czyszczenie da jakieś efekty. Dzięki za pomysł.
Sorry czyszczenie to był skrót myślowy - chodziło mi o Dołączanie danych dla retuszu kurzu.
Działa to z dpp, tzn raw otrzymuje informacje o kurzu.
Inne rozwiązanie to jak mówiłem zrobienie tego w serwisie, ale pytanie czy jest sens. Wydaje się, że plamki to też objaw padającej martycy. Czy na pozostałych zdjęciach są w tym samym miejscu?
Ile zrobionych klatek ma ta piątka?
Tak, tak, to samo mieliśmy na myśli.
Plamki to też stały element zdjęć. Puszkę mam ponad rok i obstawiam że nawet z dużym zapasem nie zrobiła więcej jak 20K zdjęć.
20k od nowości? Jesteś pierwszym właścicielem?