Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
Witam.
Chcę sobie kupić matówkę precyzyjną, żeby widzieć rozkład głębi przy przekadrowywaniu oraz czasami manualnie ustawić ostrość gdzieś w narożniku kadru.
Korzystam ze szkieł 1.4-1.8. Ciemniejszych niż 2.0 nie przewiduje. Rozglądając się na allegro znalazłem dwie opcje
MATÓWKA Z KLINEM 45 RASTEREM DO CANON 5D MK I (2798084687) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
lub
Matówka Ee-S do Canon 5D Fotoaparaciki Łódź (2770087446) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Z klina nie będę korzystał, ale zależy mi na lepszej " jakości" ustawiania ostrości gdzieś daleko od środka
Co polecacie? Ma ktoś może matówkę precyzyjną do Eosa i pozwoliłby mi popatrzeć przez nią ?
Zorientuj się, czy ta z klinem i rastrem jest też precyzyjna gdzieś poza środkiem - bardzo często tego typu matówki oprócz klina i rastra w środku niczym nie różnią się od standardowych. To generuje dziwne sytuacje czyli ostrzenie zawsze środkiem kadru i przekadrowywanie - niezbyt korzystne na FF+jasne szkła tym bardziej że jak przekadrujesz to już nie widzisz czy jest ok czy nie.

EE-S używam z 5D i jestem zadowolony - jest zauważalnie lepiej niż ze standardową EE_A no i jest to matówka na całej powierzchni jednolita odwzorowująca GO na poziomie f/1.8-f/2. Nieprzyjemnie ciemno robi sie na niej przy f/5.6, na f/4 imo spoko można używać. Ale Ty masz tylko jasne szkła więc tym lepiej ;-)