Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Matowka 5D mark II

Domyślnie Matowka 5D mark II

Jak w temacie wyleciala z aparatu ponoc banalnie prosto to sie robi no ale trzeba umiec i wiedziec jak.Czy ktos moze dac namiary na jakis serwis lub osobe z Tychow ktora to zrobi.
    Dziekuje i pozdrawiam wszystkich
    gg 1246193

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie Odp: Matowka 5D mark II

W instrukcji powinieneś mieć opis wymiany."Wymiana matówki"
    W 5dII IMHO to czynność nie wymagająca serwisu.
    Wyłącz aparat.!!! Umieść matówkę chwytając miękką końcówką pęsety za mały wypust na krawędzi matówki.Włóż matówkę wypukłą stroną do siebie,wypust do siebie[Do dołu w pozycji pracy.]. w ramkę i zamknij ramkę podnosząc do góry aż kliknie i zaskoczy zapadka.Nie pobrudż i nie dotykaj płaszczyzn.Jak nie masz pęsety możesz delikatnie suchymi palcami za krawędzie brać.
    Aby wyjąć naciskasz wystającą blaszkę na ramce od swojej strony[obiektywu].
    5dII nie miałem ale tak jest w 5d i jedynce,więc IMHO będzie tak samo.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 17-11-2012 o 22:11

Miasto
    Zamość

tak jak janmar napisał, można to nawet paluchami ogarnąć, ale wtedy narobisz sobie syfu w środku co niemiara. Więc pęseta w dłoń i do dzieła

Cytat Zamieszczone przez Mardok737 Zobacz posta
    tak jak janmar napisał, można to nawet paluchami ogarnąć, ale wtedy narobisz sobie syfu w środku co niemiara. Więc pęseta w dłoń i do dzieła
    Nie wiem dokladnie jak to zrobic wiec bede musial sie udac do serwisu bo sam sobie nie poradze

Początki nałogu

Coś już napisał
    Miasto
    Skierniewice

Moim zdaniem trzeba mieć wyjątkowo "dwie lewe ręce" żeby sobie z tym nie poradzić. Wiele razy wyjmowałem matówkę, czyściłem z paprochów i wkładałem bez pensety (choć z nią pewnie było by łatwiej ) zwyczajnie palcami. Czy to w mkI czy w MkII operacja jest ta sama, tak jak opisał janmar.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Oooo! Jakie to proste. Dzięki za porady, i ja również skorzystałem z informacji, zwłaszcza z linku do filmu zamieszczonego przez kosdkp Człek całe życie się uczy. Pozdrawiam forumowieczów.
    Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Cytat Zamieszczone przez milus Zobacz posta
    Moim zdaniem trzeba mieć wyjątkowo "dwie lewe ręce" żeby sobie z tym nie poradzić. Wiele razy wyjmowałem matówkę, czyściłem z paprochów i wkładałem bez pensety (choć z nią pewnie było by łatwiej ) zwyczajnie palcami. Czy to w mkI czy w MkII operacja jest ta sama, tak jak opisał janmar.
    Pozdrawiam
    podpwiedz jeszcze kolego jak czyściłeś? czym? moja matówka też nadaje się do wyczyszczenia i chciałbym to zrobić.
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Uprawnienia umieszczania postów