zdrowe podejscie. chociaz w przypadku osob wiecej focacych w plenerze kondom na obiektywie jest bardziej przydatny, zwlaszcza jak w gre wchoda warunki deszczowe czy duzo pylu.
i w tym wypadku nie zawsze mozna sobie ten filtr zdjac.
na niewrazliwej na zakres UV matrycy Canona? watpie
w warunkach domowych testowalem kiedys szereg filtrow, od szklanych UV, przez polary, redhancery, ocieplajace po Fadera czy zywiczne filtry polowkowe.
jesli mowimy tylko o rozdzielczosci to wedlug moich testow znaczenie ma material filtra (szklo/zywica) i uzyta ogniskowa (prawdopodobnie: ilosc dioptrii. ale nie testowalem makro, bo nie mam takiego szkla z fi 77 ani adaptera). przy 50mm musialem zalozyc dwa filtry zywiczne, zeby zobaczyc spadek ostrosci. przy 105mm (24-105), widac lekki spadek przy pojedynczych filtrach zywicznych i zauwazalny od Fadera. przy 300mm szklane filtry sie specjalnie nie zajaknely, tylko przy polarach jest minimalny spadek. zywiczn polowke widac wyraznie, Fader to katastrofa.
zakladalem na szklo tak B+W jak i rozne Hoye, rozne Marumi a nawet tanioche Polaroida z zestawow 30€ za 4 filtry (uv, pl, warming, fld).
pod swiatlo filtrow nie testowalem, bo nie mialem czasu i warunkow. ale jestem zdania, ze jak szklo ssie pod swiatlo (24-105), to filtrem tego sie wiele bardziej sp* nie da. a jak sobie daje rade, to filtr mozna zdjac ile to konieczne i mozliwe.
jedna rzecz ktora sam oprocz tego testowalem to bokeh. okazuje sie, ze jakosc (jednorodnosc) filtra moze miec spory wplyw na wyglad nieostrosci - u mnie to bylo 300/4, a podejrzewam, ze dluzsza i/lub jasniejsza telerurka pokaze to wyrazniej. tutaj gole szklo mialo ladne odwzorowanie, Marumi WPC lekko "szarpalo" nieostrosci a Hoya HMC zauwazalnie je paskudzila. innych filtrow nie testowalem, bo nie mialem. a niedlugo potem szklo sprzedalem
jak wyzej napisalem - krotkie ogniskowe to nie jest wyzwanie dla jakosci filtrow i tutaj dyskusje na temat utraty jakosci przez kondomik uwazam osobiscie za nietrafione
do takich testow poniekad lepsze sa body cropowe, o gesciej upakowanych matrycach. 5D mkII juz potrafi pokazac niedostatki optyki, ale na 18Mpix cropie duzo wyrazniej widac wszelkie niedostatki rozdzielczosci...