100 to przeciętne Uv kosztuje....
100 to przeciętne Uv kosztuje....
Ja się tylko zastanawiam po co wyciągałeś taką artylerię na tę biedną kartkę papieru![]()
Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy
Dokladnie...dobry filterek i spokojna glowa o szklo....pamietajmy ze czym wieksza srednica tym drozej![]()
ja rowniez sie ciesze ze jestem![]()
Ja nie używam żadnych uv i jestem bardziej spokojny niż jakbym je miał mieć na szkle. Rozumiem, praca w trudnych warunkach to zmienia postać rzeczy ale do codziennego użytkowania ? - dla mnie to zbędna rzecz chyba, że ktoś przechowuje sprzęt w skrzynce na narzędzia i śrubokręt może zarysować![]()
bardzo lubie okreslenia "wiadomo od dawna"... kojarzy mi sie w 100% z klasycznym podsumowaniem prac naukowych:
Najczęstsze zwroty z prac naukowych
od dawna wiadomo, że = nie chciało mi się szukać pracy źródłowej
...można dostrzec wyraźna tendencje = ...trudno wyciągnąć konkretne wnioski
...o wielkim znaczeniu teoretycznym i praktycznym = chu.. mnie to interesuje
znalezienie ostatecznej odpowiedzi na te pytania nie było na razie
możliwe = eksperyment się nie udał, ale może uda się kiedyś opublikować wyniki
trzy spośród zestawów danych wybrano do szczegółowej analizy = pozostałe się nie nadawały
przedstawione są typowe wyniki = są to najlepsze wyniki
najdokładniejsze wyniki otrzymał Maliniak = Maliniak to mój asystent
uznaje się, że = ja uznaję, że
powszechnie uznaje się, że = paru facetów tak uważa
jest jasne, że wiele dalszej pracy należy włożyć, zanim pełna odpowiedz stanie się możliwa = nic z tego nie rozumiem
...poprawne z dokładnością do rzędu wielkości = źle
oczekuje się, że niniejszy artykuł pobudzi zainteresowanie tą dziedzina = ten artykuł jest marny, ale inne w tej dziedzinie są podobne
staranna analiza otrzymanych wyników = trzy strony notatek zamazały się, gdy potrąciłem szklankę z piwem
... bardzo ważne pole odkrywczych badań = ...bezużyteczny temat zasugerowany przez zwierzchników
Składam podziękowania mgr Nowakowi za pomoc w pracy doświadczalnej, a dr Kowalskiemu za cenne dyskusje = Nowak odwalił czarna robotę, a Kowalski wyjaśnił mi, co oznaczają wyniki
i jest mniej wiecej podobnej wartosci praktycznej. jako praktyk uznaje dowody empiryczne zamiast powtarzania krazacych po sieci urban legends. osobiscie sprawdzilem dzialanie roznych filtrow ktore mam na jakosc obrazka. sprawdzales sam? czy po prostu "od dawna wiesz" ???
zdrowe podejscie. chociaz w przypadku osob wiecej focacych w plenerze kondom na obiektywie jest bardziej przydatny, zwlaszcza jak w gre wchoda warunki deszczowe czy duzo pylu.
i w tym wypadku nie zawsze mozna sobie ten filtr zdjac.
na niewrazliwej na zakres UV matrycy Canona? watpie
w warunkach domowych testowalem kiedys szereg filtrow, od szklanych UV, przez polary, redhancery, ocieplajace po Fadera czy zywiczne filtry polowkowe.
jesli mowimy tylko o rozdzielczosci to wedlug moich testow znaczenie ma material filtra (szklo/zywica) i uzyta ogniskowa (prawdopodobnie: ilosc dioptrii. ale nie testowalem makro, bo nie mam takiego szkla z fi 77 ani adaptera). przy 50mm musialem zalozyc dwa filtry zywiczne, zeby zobaczyc spadek ostrosci. przy 105mm (24-105), widac lekki spadek przy pojedynczych filtrach zywicznych i zauwazalny od Fadera. przy 300mm szklane filtry sie specjalnie nie zajaknely, tylko przy polarach jest minimalny spadek. zywiczn polowke widac wyraznie, Fader to katastrofa.
zakladalem na szklo tak B+W jak i rozne Hoye, rozne Marumi a nawet tanioche Polaroida z zestawow 30€ za 4 filtry (uv, pl, warming, fld).
pod swiatlo filtrow nie testowalem, bo nie mialem czasu i warunkow. ale jestem zdania, ze jak szklo ssie pod swiatlo (24-105), to filtrem tego sie wiele bardziej sp* nie da. a jak sobie daje rade, to filtr mozna zdjac ile to konieczne i mozliwe.
jedna rzecz ktora sam oprocz tego testowalem to bokeh. okazuje sie, ze jakosc (jednorodnosc) filtra moze miec spory wplyw na wyglad nieostrosci - u mnie to bylo 300/4, a podejrzewam, ze dluzsza i/lub jasniejsza telerurka pokaze to wyrazniej. tutaj gole szklo mialo ladne odwzorowanie, Marumi WPC lekko "szarpalo" nieostrosci a Hoya HMC zauwazalnie je paskudzila. innych filtrow nie testowalem, bo nie mialem. a niedlugo potem szklo sprzedalem
jak wyzej napisalem - krotkie ogniskowe to nie jest wyzwanie dla jakosci filtrow i tutaj dyskusje na temat utraty jakosci przez kondomik uwazam osobiscie za nietrafione
do takich testow poniekad lepsze sa body cropowe, o gesciej upakowanych matrycach. 5D mkII juz potrafi pokazac niedostatki optyki, ale na 18Mpix cropie duzo wyrazniej widac wszelkie niedostatki rozdzielczosci...
Postaw w tym aneksie studyjnym jakaś modelkę, a nie wysięgnik z tablicą testową.
O obiektywach wiem prawie wszystko