Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Test 24-70 2.8L + najtanszy filtr UV

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Test 24-70 2.8L + najtanszy filtr UV

100 to przeciętne Uv kosztuje....

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Ja się tylko zastanawiam po co wyciągałeś taką artylerię na tę biedną kartkę papieru
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Coś już napisał Awatar DrMike
    Miasto
    Bielawa

Dokladnie...dobry filterek i spokojna glowa o szklo....pamietajmy ze czym wieksza srednica tym drozej

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez DrMike Zobacz posta
    .pamietajmy ze czym wieksza srednica tym drozej
    naprawde????
    dobrze ze jestes

Coś już napisał Awatar DrMike
    Miasto
    Bielawa

ja rowniez sie ciesze ze jestem

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez DrMike Zobacz posta
    Dokladnie...dobry filterek i spokojna glowa o szklo....pamietajmy ze czym wieksza srednica tym drozej
    Ja nie używam żadnych uv i jestem bardziej spokojny niż jakbym je miał mieć na szkle. Rozumiem, praca w trudnych warunkach to zmienia postać rzeczy ale do codziennego użytkowania ? - dla mnie to zbędna rzecz chyba, że ktoś przechowuje sprzęt w skrzynce na narzędzia i śrubokręt może zarysować

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Ja nie używam żadnych uv i jestem bardziej spokojny niż jakbym je miał mieć na szkle. Rozumiem, praca w trudnych warunkach to zmienia postać rzeczy ale do codziennego użytkowania ? - dla mnie to zbędna rzecz chyba, że ktoś przechowuje sprzęt w skrzynce na narzędzia i śrubokręt może zarysować
    Mam podobne zdanie, również uv'ek nie używam.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Persi Zobacz posta
    Jakby tu powiedzieć, żeby nie obrazić... Ostrość obiektywu to nie wszystko. A wiadomo od dawna, że kiepskie filtry pogarszają obrazek, dlatego po prostu wiele obiektywów po prostu jest bez filtra w mojej torbie.
    bardzo lubie okreslenia "wiadomo od dawna"... kojarzy mi sie w 100% z klasycznym podsumowaniem prac naukowych:

Najczęstsze zwroty z prac naukowych

od dawna wiadomo, że = nie chciało mi się szukać pracy źródłowej

...można dostrzec wyraźna tendencje = ...trudno wyciągnąć konkretne wnioski

...o wielkim znaczeniu teoretycznym i praktycznym = chu.. mnie to interesuje

znalezienie ostatecznej odpowiedzi na te pytania nie było na razie
    możliwe = eksperyment się nie udał, ale może uda się kiedyś opublikować wyniki

trzy spośród zestawów danych wybrano do szczegółowej analizy = pozostałe się nie nadawały

przedstawione są typowe wyniki = są to najlepsze wyniki

najdokładniejsze wyniki otrzymał Maliniak = Maliniak to mój asystent

uznaje się, że = ja uznaję, że

powszechnie uznaje się, że = paru facetów tak uważa

jest jasne, że wiele dalszej pracy należy włożyć, zanim pełna odpowiedz stanie się możliwa = nic z tego nie rozumiem

...poprawne z dokładnością do rzędu wielkości = źle

oczekuje się, że niniejszy artykuł pobudzi zainteresowanie tą dziedzina = ten artykuł jest marny, ale inne w tej dziedzinie są podobne

staranna analiza otrzymanych wyników = trzy strony notatek zamazały się, gdy potrąciłem szklankę z piwem

... bardzo ważne pole odkrywczych badań = ...bezużyteczny temat zasugerowany przez zwierzchników

Składam podziękowania mgr Nowakowi za pomoc w pracy doświadczalnej, a dr Kowalskiemu za cenne dyskusje = Nowak odwalił czarna robotę, a Kowalski wyjaśnił mi, co oznaczają wyniki

i jest mniej wiecej podobnej wartosci praktycznej. jako praktyk uznaje dowody empiryczne zamiast powtarzania krazacych po sieci urban legends. osobiscie sprawdzilem dzialanie roznych filtrow ktore mam na jakosc obrazka. sprawdzales sam? czy po prostu "od dawna wiesz" ???
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez grzegorzkalisz Zobacz posta
    Osobiscie uwazam, ze bez sensu jest kupowanie drozszego filtra UV jak ten najtanszy Hoy'i. Wyszedlem z zalozenia, ze zdjecia na strone, czy do rodzinnego albumu nie wymagaja super hiper ********ego filtra z tryliardem powlok, a kiedy juz robie "porzadna" robote (czyt. gazeta, plakat, bilbord, packshot) to go zdejmuje i czesc.
    zdrowe podejscie. chociaz w przypadku osob wiecej focacych w plenerze kondom na obiektywie jest bardziej przydatny, zwlaszcza jak w gre wchoda warunki deszczowe czy duzo pylu.
    i w tym wypadku nie zawsze mozna sobie ten filtr zdjac.

Oczywiscie filtra uzywam jako oslone przedniej soczewki nigdy nie przeszlo mi przez mysl, zeby uzywac go do odciecia "groznych" promieni UV, ktore nam pogarszaja jakosc zdjecia... oczywiscie zakladam, ze moge byc w mega bledzie
    na niewrazliwej na zakres UV matrycy Canona? watpie

i dlatego chetnie obejrzalbym, poczytal jakies testy, jak macie dostep dotyczace filtrow UV. Lepiej "z" czy "bez", oraz jak wygladaja roznice w warunkach lab. miedzy tymi z powlokami i bez powlok itd. itd.
    w warunkach domowych testowalem kiedys szereg filtrow, od szklanych UV, przez polary, redhancery, ocieplajace po Fadera czy zywiczne filtry polowkowe.

jesli mowimy tylko o rozdzielczosci to wedlug moich testow znaczenie ma material filtra (szklo/zywica) i uzyta ogniskowa (prawdopodobnie: ilosc dioptrii. ale nie testowalem makro, bo nie mam takiego szkla z fi 77 ani adaptera). przy 50mm musialem zalozyc dwa filtry zywiczne, zeby zobaczyc spadek ostrosci. przy 105mm (24-105), widac lekki spadek przy pojedynczych filtrach zywicznych i zauwazalny od Fadera. przy 300mm szklane filtry sie specjalnie nie zajaknely, tylko przy polarach jest minimalny spadek. zywiczn polowke widac wyraznie, Fader to katastrofa.

zakladalem na szklo tak B+W jak i rozne Hoye, rozne Marumi a nawet tanioche Polaroida z zestawow 30€ za 4 filtry (uv, pl, warming, fld).

pod swiatlo filtrow nie testowalem, bo nie mialem czasu i warunkow. ale jestem zdania, ze jak szklo ssie pod swiatlo (24-105), to filtrem tego sie wiele bardziej sp* nie da. a jak sobie daje rade, to filtr mozna zdjac ile to konieczne i mozliwe.

jedna rzecz ktora sam oprocz tego testowalem to bokeh. okazuje sie, ze jakosc (jednorodnosc) filtra moze miec spory wplyw na wyglad nieostrosci - u mnie to bylo 300/4, a podejrzewam, ze dluzsza i/lub jasniejsza telerurka pokaze to wyrazniej. tutaj gole szklo mialo ladne odwzorowanie, Marumi WPC lekko "szarpalo" nieostrosci a Hoya HMC zauwazalnie je paskudzila. innych filtrow nie testowalem, bo nie mialem. a niedlugo potem szklo sprzedalem

Sami ocencie rezultat.
    Osobiscie nie widze zbytniej roznicy, moze dlatego, ze test zostal przeprowadzony kiepsko mimo to ja jestem zadowolony z wyniku Pozdrawiam.
    jak wyzej napisalem - krotkie ogniskowe to nie jest wyzwanie dla jakosci filtrow i tutaj dyskusje na temat utraty jakosci przez kondomik uwazam osobiscie za nietrafione
    do takich testow poniekad lepsze sa body cropowe, o gesciej upakowanych matrycach. 5D mkII juz potrafi pokazac niedostatki optyki, ale na 18Mpix cropie duzo wyrazniej widac wszelkie niedostatki rozdzielczosci...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 20-02-2014 o 11:43
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Postaw w tym aneksie studyjnym jakaś modelkę, a nie wysięgnik z tablicą testową.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów