Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
no wybor sytemu wazna rzecz. jak sie zdecydujesz na canona to bedzie ci trudno zmienic system. z czasem zrozumiesz co mowie, szczegolnie ze nie idziesz w profi, a focisz glownie dla przyjemnosci i zabawy (jak ja) ja wiem jednak jedno, ze zakup nowego 350d z powodow finanansowych (kosztowal 2tys) byl w jakims sensie bledem. jednak w owym czasie nie bylo xxD w dobrym stanie za dobra kase. alternatywa bylo 10D uzywka... dzis kupilbym 20D/30D i do tego dodatkowo 50 1.8 od canona i jakiegos kita za grosze. 1100d jak kupisz to bedziesz sie z nim meczyc jak ja juz zaczynam sie meczyc z moja 350d. chcialbym kupic 50d, ale za kwote 2000zl wole kupic dodatkowe szklo, lampe, wyzwalacz ttl. 350d smiga jak szalona, ale.... brak dodatkowego kola nastaw, af ktory przy jasnych szklach sie potrafi pogubic, i pojawiajacy sie szum przy iso 400 troche mnie draznia no i mega wada ciasny wizjer. musisz sobie ocenic trwalosc body po ktorym sie ono zamortyzuje. wydaje mi sie ze 3 lata to taki optymalny czas amortyzacji - potem albo do zyda (1100d watpie czy sprzedasz), albo smietnik (jak kupisz uzywke to nie bedzie ci żal) . kupisz nowe 1100d to bedziesz miec mydelniczke na 6-7 lat, a jak sie wciagniesz to bedzie cie trafiac brak dodatkowego kola nastaw. spojrzalem na pewnym portalu aukcyjnym po ile chodza 30d i spokojnie mozna za 600zl kupic na start taka puszke z kitem do tego 50mm 1.8 canona za 300zl i jeszcze na jakas lampe YN zostanie. a za 1200zl bedziesz miec golasa 1100d. puszke za 600zl sobie po 3 latach wyrzucisz na smietnik, a 50mm i lampa ci zostanie. jak lubisz robic sport to dodatkowa lampa sie przyda (fotocela, wyzwalanie radiowe itd.) jak robisz koszykowe to warto pomyslec nad takim zestawem. da ci on na starcie duzo wiecej frajdy i zabawy. zobacz jakie mozesz miec bogactwo zestawu jak kupisz uzywke. jaka elastycznosc, a 1100d z kitem to hmmmm imho kiszka. ja sie teraz bawie w foty na dwie lampy blyskowe i zabawa jest przednia, a nie robie sportu. zobacz jakie cuda kolesie robia w sporcie jak maja zewnetrzna lampe. wybor jest twoj, ale ja bym bral tanie body + osprzet, a jak body sie rozpadnie po 2 latach to trudno.
Sorki ale się nie zgodze...piszesz kup puche za 600 PLN i po 3 latach wyrzuć...nie będzie ci zal.
1100D + 18-55IS II kosztuje ok 1500PLN. 200PLN to kit 1500-200-600(ktore chcesz wyrzucic) = 700PLN. Po 3 latach może uda się sprzedaż za 700PLN może za 400PLN...nie wiem. Wg mnie finansowo wychodzi podobnie a wybór jest miedzy sprzętem nowym z gwarancja vs używka o nieznanej historii ale z większą funkcjonalnością.
Każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Porównując to do rynku samochodów powinieneś zanegować wszystkich co kupują nowe Astry za 50 tys. podczas gdy w tej cenie mogliby kupić używanego 4-5 letniego passata. Jak widać rynek istnieje dla obu a wybór między nowym i starym jest indywidualną kwestią kupującego. Jedni wolą A inni B.

Nie przekonuje nikogo do niczego. Nie bronię stanowiska A ani B. Po prostu relacjonuje to co mi wydaje się zasadne i wg mnie błędem jest powoływanie się na kwestie ekonomiczne które wg mnie są jednakowe.