ja teraz bym sie sklanial w kierunku 40d - tu ktos sprzedawal niewyklepana sztuke za 1500zl. do tego kupilbym sigme 50mm 1.4 - ja kupilem uzywke za 1000zl i jest lux, tamrona 17-50 (ew sigme 17-70 jako spacer zoom - ta starsza bo tania i w miare ok - kolo 800zl), do macro przejscowke na m43 + pierscienie i jakies szklo typu pancolar/helios, dobra lampe blyskowa ja mam 380ex (jest w miare oki, ale mnie juz mocno ogranicza - palnik lamany tylko w jednej plaszczyznie), teraz jestem na kupnie SAMYANG 8mm i chleb sobie odejmuje od ust - potem bede zmieniac lampe na YN-568.
powiem tak ja kupilem 6 lat temu nowego 350d (wczesniej mialem analoga C 500), i skubany jest niezniszczalny. Sprzedawac sie nie oplaca, bo zadbany, a dostane za niego 500zl. Dzis bym kupil 50d uzywane ew. 40d. jak sie wpakujesz w 1100d to za jakis czas 2-3 lata bedziesz przeklinac swoja decyzje. jak nie focisz zaowodowo to raczej trudno zajechac sprzet - taka moja opinia. ja nie foce 100 tys klatek rocznie. jedyne czego mi brak w 350d to wysokiego ISO. Jej wada jest juz szum przy ISO 400.
co do serii xxD to dodatkowe kolo nastaw to jest piekna rzecz, jednak gabaryt dla mnie jest minusem.
fakt jest jednak taki, ze kit to jest kit na start styka, jednak jak podepniesz do swojego body jakas dobra stalke to matryca oszaleje z radosci. ja sie zakochalem w mojej sigmie 50mm - foty poezja, ostre jak piorun. wada jest tylko 350d AF, ktory nie zawsze trafia tam gdzie ja chce. fotki na monitor to nie ma znaczenia czy masz 350d czy 60d - i tak rozdzialka monitora to kolo 2ml pix jak masz 24". ja robie odbitki 15x21 i uwazam ze jest lux
jak bym teraz zaczynal z ograniczonym budgetem to bym sie sklanial w kierunku jakiejs 350d + dobre szklo, imho duzo lepsze rozwiazanie niz nowy 1100d + kiepski sloik. body wymienisz, a szklo ci zostanie. zobacz na allegro dobre sloiki trzymaja sie w cenach a body leca na pysk na szyje . mysle ze warto isc tym tropem. wydaje mi sie ze takie body pokroju 350d nie ograniczy twoich tworczych zapedow, a brak dobrego szkla boli.
dla mnie wada 350d jest szum przy iso 400, jednak trzeba powiedziec ze iso 1600 jak jest dobrze naswietlona klatka jest wpelni akceptowalne
maly wizjer
brak dodatkowego kola nastaw
tylko srodkowy punkt af krzyzowy
podobne wady ma 1100d
bawilem sie 50d
i tu wada jest gabaryt - mam male dlonie
innych nie stwierdzilem
jednak jak podepniesz do 50d kita i do 350d to nie zauwazysz roznicy, jednak w przypadku sigmy 50 te dodatkowe pixele 50d daja o sobie znac