Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: 550D - coś*się z... zepsuło

Domyślnie 550D - coś*się z... zepsuło

Witam wszystkich. Mój 550D zaczął coś dziś szwankować... Wziąłem aparat bo chciałem sprawdzić poziom baterii - wszystko ładnie działa, zrobiłem jedno próbne zdjęcie. Wyłączam aparat. 2 minuty później wyciągam go ponownie bo chcę pokazać koleżance jak go obsługiwać (miała robić jutro zdjęcia)... i bum nie działa. Naciskam migawkę i nic. Autofokus pracuje, stabilizacja pracuje, obiektyw jakby chciał pracować ale nie da się*cyknąć zdjęcia. Miałem już wcześniej coś podobnego i zawsze wyciągałem baterię i wkładałem ją od nowa. Tym razem to nie pomogło. Poza tym, teraz przestał działać nawet LCD. Pomyślałem, że nacisnąłem DISP i dlatego nie działa, ale też nic. Próbując zrobić zdjęcie w wizjerze mogę ustawiać prędkość migawki, ale np. ISO już nie. Podłączyłem go więc do komputera, żeby sprawdzić czy tam pokaże mi obraz z obiektywu. Oprogramowanie Canona nie wykryło aparatu.

Pomyślałem, że to migawka padła (2 lata robienia zdjęć reporterskich - nie aż tak często... hmm może się zużyła...) ale działaby chyba wtedy LCD, no i zapewne komputer wykryłby aparat. Podsumowując:
    - nie działa "robienie zdjęć" (na żadnym trybie)
    - nie działa LCD
    - przy wyłączania i włączaniu aparatu nie słychać charakterystyczego dźwięku (lustro? z tego co widzę to wszystko z nim OK)

Ktoś ma pomysł co to może być?

Domyślnie Odp: 550D - coś*się z... zepsuło

Jakiś moduł sterowania zasilaniem pewnie (albo coś w tym rodzaju) Czyli serwis Cię czeka. Skoro wcześniej miałeś jakieś problemy - czemu od razu nie zareagowałeś?

Jeszcze wilogoć mogła się gdzieś wdać.

A jeszcze pytanie: może aku jest już zużyty i to jest powód? Oryginał, czy zamiennik?

Cytat Zamieszczone przez aag Zobacz posta
    Jakiś moduł sterowania zasilaniem pewnie (albo coś w tym rodzaju) Czyli serwis Cię czeka. Skoro wcześniej miałeś jakieś problemy - czemu od razu nie zareagowałeś?
    Używam zazwyczaj gripa, a że to nie jest oryginał Canona to myślałem, że to przez niego a nie przez aparat. Ale skoro moduł sterowania padł to nie powinien chyba też działa autofokus w obiektywie?
    Jeszcze wilogoć mogła się gdzieś wdać.
    Raczej nie, ostatnio nie używałem go w żadnych mokrych warunkach.
    A jeszcze pytanie: może aku jest już zużyty i to jest powód? Oryginał, czy zamiennik?
    Mam oryginał i zamiennik. Próbowałem oba, z gripem i bez. Niestety nie pomogło.

Miasto
    Luboń

I jak się sprawa zakończyła? Mam dokładnie taki sam objaw.

Uprawnienia umieszczania postów