No i się nie zgodzę...róznice są i to nie tylko w posiadaniu wyświetlacza i guziczków kontra zabranie potencjometru. Mam R+300 i to czego w niej mi brakuje to fotoceli z możliwością ominięcia błysku pomiarowego. Tę funkcjonalność ma R+300 Digital. Dodatkowo ma mocniejszą lampę modelującą (250 zamiast 150 Watt). Proponuję wejść na stronę quantuuma i poczytać. A tak jako posiadacz tej wersji bez digital to powiem, że fajna..ale nie do profeski jako główne światło..do zabawy, treningu może być...ale nie ukrywam, że często zdarza mi się walczyć z temp barwową. Po prostu loteria i tyle. Ale tak jak mówię...potencjometr na plus, jest szybka - ogólnie jako tania lampa daje radę.
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
Moje wypociny
No dobra, ale tak szczerze mówiąc gdybyście mieli kupować dla siebie to co wybrać do wyzwolenia? Lepiej wyzwalacze radiowe? Chętnie bym się czegoś dowiedział i poczytał, ale w sieci jest mnóstwo tematów - natomiast w żadnym nie ma opisanego czegoś z czego mógłbym się dowiedzieć konkretów.
Ja mam ten wyzwalacz radiowy Test YONGNUO RF-603 | Rafał Foryś Photogallery - daje radę...co prawda raz na jakiś czas potrafi nie wyzwolić lampy ale to naprawdę mega rzadko. Na plus zasięg, funkcjonalność dodatkowa. Aczkolwiek powiem tak - tam piszą, że 1/200 bo 1/250 to już czarny pasek. Zgadza się, ale jak testowałem z lampą Canona. Z R+300 niestety 1/160 - 1/200 widać delikatne przyciemnienie dołu (lamelka). Na dzień dobry w quantuumie jest kabel 5m...wyzwala zawsze i 1/200 bez problemu.
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
Moje wypociny
Czyli jak w każdym quantummie jest kabel jak podłącze 2 kable pod jeden aparat? Czy wystarczy podłączyć jeden a druga lampa wyzwoli się sama?
nie podłączysz dwóch przewodów pod jeden aparat
wystarczy podłączyć jedną lampę do aparatu a druga wyzwoli się automatycznie o ile światło błyskowe
z tej pierwszej padnie na czujnik błysku który znajduje się na górze obudowy tej drugiej
zależy to od jasności otoczenia i od ustawienia lamp względem siebie
czasami stosuję taki patent że na tej drugiej lampie przy samym czujniku montuje taką mini-blendę
czyli kawałek białej kartki papieru od której odbija się światło
A może ktoś ma jakiś ciekawy tekst z którego douczę się na temat wyzwalania lamp? Nadal jest to dla mnie czarna magia. Mógłbym kupić te wyzwalacze. Wtedy zakładam odbiornik na sanki aparatu a lampy błyskają same tak? Nie bardzo rozumiem też o co chodzi z tymi czasami. Zazwyczaj robiąc zdjęcia w domowym studio posługuje się czasami typu 1/200, 1/400 i wyżej.
czas 1/200 (ew. 1/250 w Nikonie i innych modelach) jest to najkrótszy czas synchronizacji lampy błyskowej z migawką, jak będziesz miał krócej to będziesz widział na zdjęciu przesuwając się szczelinę migawki czytaj ciemny pasek, czasem wyzwolenie błysku ma lekki poślizg i żeby uniknąć zaciemnienia na dole lepiej wybrać bezpieczniejszy czas od najkrótszego tj. 1/160. Dla systemowych lamp w sanki możesz wybrać opcję HSS (High Speed Synchro) i możesz używać krótszych czasów ale zmienia się sposób pracy lampy z pojedynczego błysku na światło ciągłe oczywiście kosztem mocy błysku.