Cytat Zamieszczone przez Mateusz. Zobacz posta
Aby już nie tworzyć kolejnego tematu pozwole sobie zapytać w tym. Jako że z lampami nigdy nie miałem nic wspólnego nawet nie wiem na jakiej zasadzie działają - ale o tym dowiem się już po zakupie. Mam nadzieje że dam radę. Natomiast nie wiem nic o wyzwalaczach. Wiem że trzeba lampy wyzwolić w moim przypadku będą to lampy 2x Quantuum R+300 digital. Jak najlepiej je wyzwalać i co muszę kupić abym mógł z nimi pracować?

Aparat który posiadam to Canon 500D.
Absolutnie najtaniej (ale nie całkiem wygodnie) będzie zakupić tzw. kostkę synchro z gniazdem PC (Twój aparat nie posiada gniazda PC, prawda?), plus przewód, z tym że w Quantuum dostaniesz 5m przewód w komplecie z każdą lampą zdaje się. Koszt samej kostki to kilkanaście do kilkadziesiąt złotych. Zakładasz ją na sanki aparatu, wpinasz wtyczkę PC do kostki, a Jacka do lampy i masz wyzwalanie przez przewód. Druga lampa błyska dzięki własnej fotoceli. Następny etap to bezprzewodowe wyzwalacze radiowe. Tego są dziesiątki od chińskich najtańszych poniżej 100PLN za komplet nadajnik/odbiornik poprzez chińskie przyzwoite za 150-500zł, do tzw. markowych w cenie od kilkuset PLN i więcej za każdy element. Sam musisz spokojnie przejrzeć co na rynku jest, a na Forum jest wątek na temat wyzwalania lamp.
Na początku końca tej drogi jest oddzielny odbiornik do każdej lampy, a na końcu końca jest system, gdzie na jednym sterowniku/pilocie ustawiasz parametry błysku każdej lampy/grupy lamp, nie składając im indywidualnych wizyt.