ja 40d robię 1200 i ziarno jest do przeżycia
rób śmiało do 1600
z pożyczeniem sprzętu to do wysyłkowej wypożyczalni a nie na forum.....
ja 40d robię 1200 i ziarno jest do przeżycia
rób śmiało do 1600
z pożyczeniem sprzętu to do wysyłkowej wypożyczalni a nie na forum.....
No nic zobaczę jak to będzie na miejscu. W razie potrzeby dam 1600 i będę cykałZawsze warto czegoś spróbować...
Dlatego zdjęcia z koncertów na stronach discopolowców to świetna dawka humoru![]()
Okrutny jesteś
Mateusz -
użyj przysłony 2:0
ustaw Auto-ISO do 1600 (w 550D)
używaj przycisku blokowania ekspozycji "*", kiedy będziesz miał reflektor/y w kadrze (blokuj bez reflektora w kadrze).
fotografuj w manualu lub w AV (na początek łatwiej będzie Ci w AV korygować ekspozycję)
obserwuj wskazania w wizjerze aparatu i reaguj
fotografuj seriami
AF z tym obiektywem w trybie "one shot", nie AI Servo
Potraktuj to jako naukę, przejrzyj RAW'y i przeanalizuj co i dlaczego z tego wyszło lub nie.
Zmień obiektyw na USM
Dziękuje bardzoJeśli chodzi o nowy obiektyw - robię wszystko żeby go zdobyć... Pracuje praktycznie na 2 zmiany od poniedziałku do soboty więc to nie jest tak że tylko narzekam i czekam na cud ;-) Jednak warto się poradzić przed takim wyzwaniem na forum. Gdyby nie Ty pstrykałbym na AI Servo. W takim razie pozostaje mi tylko czekać na niedzielny wieczór...
Jeśli angielski Ci nie przeszkadza to zobacz to:
How To set your Light Meter for Concert Photography - YouTube
oraz inne filmy Jareda Polina.
No i w ogóle : Youtube i "concert photography" i masz czego szukasz.
Na 550D nie bój się używać ISO 3200! Tylko odpowiednio je używajAle staraj się nie przekraczać 1600. C 50mm jest "w sam raz", nie za szeroka, nie za wąska, nijaka, ale jest jasna
Nie zgodzę się że jest za wolna, było mi dane fotografować kilka koncertów zespołów "disco polo" i dawał radę (psuł jakieś 1 na 5 zdjęć), chociaż jak mogłem używałem szkiełek z USM (np. 85 1.8) ale również 55-250 IS i byłem zadowolony z efektów na ISO 3200 i f/5.6
![]()
Dziękuje za wypowiedzW takim razie będę walczył 50-tką.
A może ktoś sprzeda patent na odszumianie zdjęć? Nigdy nie miałem styczności z odszumianiem (z inną obróbką w PS jak najbardziej miałem do czynienia). Pewnie po koncercie będą zaszumione a nawet lekkie usunięcie szumu będzie czymś wspaniałym![]()
Neat image program lub plug-in do PS - płatny
Lub akcje do PS Janusza Body Index of /downloads - (moje akcje .atn - F6 odszumianie). Tu więcej: http://www.canon-board.info/tips-and...problem-19955/
Bardziej niż szumem przejmował bym się przepaleniami - na wysokich ISO szczególnie "dokuczliwe"
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II