Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
Nie wiem, skąd czerpiesz te wiadomości i czy kiedykolwiek używałeś tego obiektywu. Ja używam go bardzo często i nie mogę zgodzić się z żadnym z powyższych stwierdzeń, z wyjątkiem tego, że rzeczywiście jest ciemny, ale kto go kupuje, musi zdawać sobie z tego sprawę. Moim zdaniem jako spacerzoom do cropa jest idealny. Zresztą, kto jest zaineteresowany może poczytać odpowiedni wątek, jest o nim sporo napisane na forum. Jeżeli chodzi o cenę nowego, to wydaje się rzeczywiscie zawyżona, ale zawsze można kupić używkę.
...życie to sztuka wyboru - dla ciebie jest ok a moim zdaniem jest lipa - zwykły kit. Każdy kupuje to co potrzebuje i do czego jest przekonany a do tego jest jeszcze budżet, który ogranicza. Ja wyraziłem swoje zdanie - miąłem okazje pofocić tym szkłem jak i lepszymi czy gorszymi i stąd ta opinia.

Skoro się nie możesz zgodzić z żadnym z powyższych stwierdzeń to może sam go nigdy nie używałeś... słabe wykonanie chyba nie podlega dyskusji, to że jest ciemny to oczywiste i niepodważalne a krótkie ogniskowe to masakra ale to trzeba widzieć by uwierzyć :

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
Ciekawe, czy aby kolega BigMan miał kiedykolwiek styczność z tym szkiełkiem...
A tak w ogóle, to nie wyobrażam sobie na cropie mieć spacer zooma, w którym szeroki kąt zaczyna się dopiero od 24mm.
..to jak ktoś już tu wspomniał słabo u ciebie z wyobraźnią - u mnie spacerzoom zastąpiony stałką 35L (w cropie ~24mm) - szkło jest niemal przyspawane do body i daje radę - tzn. ja daję radę i moja wyobraźnia - nie brakuje mi szerokości a jedynie czasami długości...