Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: PSE 9 kadrowanie - linie pomocnicze

Mieszany widok

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie PSE 9 kadrowanie - linie pomocnicze

Mam pytanie dotyczące programu Photoshop Elements 9. W tej wersji nie ma jeszcze dodatkowego ułatwienia przy kadrowaniu, jakim są linie pomocnicze (złoty podział itd.) które zostały dodane dopiero od wersji numer 10. Czy istnieje jakiś plugin / dodatek / akcje (do tej pory znalazłem coś takiego, lecz działa tylko z pełnym Photoshopem) które po wgraniu dałyby taką funkcjonalność. Drugą opcją jest zakup najnowszej wersji czyli 11. Z uwagi na inne wydatki i zobowiązania nie chciałbym tego czynić. Od razu odrzucam opcje ściągnięcia pirata (za dużo już poczyniłem kroków, aby stać się legalnym )
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie Odp: PSE 9 kadrowanie - linie pomocnicze

no cóż linie "złotego podziału" i mocny punkt trzeba mieć w głowie a nie polegać na szablonach - już wykonując zdjęcie powinieneś wiedzieć gdzie powinien się mocny pkt znajdować i jak uzyskać odpowiednią kompozycję

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    no cóż linie "złotego podziału" i mocny punkt trzeba mieć w głowie
    Dokładnie ;-). Mniemam że jak mocny punkt Kolega przesunie o 2 % to fotka będzie do kitu? ;-)
    Oczywiście żartuję, intryguje mnie tylko aż tak wielka potrzeba posiadania tego (MZ zbędnego) dodatku do programu :-)
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Pełne uzależnienie

tym bardziej ze to sa cztery linie, a i mierzenie co do mm nie ma sensu

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

A Golden Crop nie działa z PSE?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Chyba właśnie Golden Crop nie chciał ruszyć na PSE9. Jeszcze raz to zweryfkuję wieczorem. (moze gdzieś popełniłem błąd przy instalacji)

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez McMelassa Zobacz posta
    Chyba właśnie Golden Crop nie chciał ruszyć na PSE9. Jeszcze raz to zweryfkuję wieczorem. (moze gdzieś popełniłem błąd przy instalacji)
    Tak przy okazji: kadrujesz po wstępnej obróbce, czy jest to u ciebie czynność wykonywana na etapie wołania rawów?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Z kadrowania w PSE korzystam bardzo rzadko. Z reguły poprawiam stare już obrobione zdjęcia. Jednak - jak to u elektronika - pojawia się chęć kombinowania. (coś jest w wersji wyższej to dlaczego tego nie mieć ) Na całe szczęście okazało się (przyznam się bez bicia nie czytam manuali), że taką funkcjonalność daje mi Rawtherapee (linie pomocnicze, zauważyłem to niedawno). Co ciekawe bardzo pomocne przy obrabianiu plików raw stały się filmy instruktażowe z CB dotyczące Camera raw.
    PS. U mnie na razie przesunięcie 2% w tą czy w tą nie ma znaczenia i tak z reguły zdjęcie skopię (kadr, kolor, itd.) Walczę z tym i planuję, że już za kilka lat osiągnę poziom średniozaawansowany (mogę sobie na to pozwolić ponieważ nie zarabiam na zdjęciach i staram się ich nie pokazywać)
    Ostatnio edytowane przez McMelassa ; 14-11-2012 o 18:19

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez McMelassa Zobacz posta
    Z kadrowania w PSE korzystam bardzo rzadko.
    Zobacz czy ACR nie ma czasem w narzędziu do kadrowania linii trójpodziału. Rozwiń narzędzie kadrowania i kliknij "Pokaż nakładkę".
    Lr ma to fajnie zrobione, można powiedzieć że ma wbudowane "golden crop" (należy wcisnąć "o" podczas kadrowania).

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zobacz czy ACR nie ma czasem w narzędziu do kadrowania linii trójpodziału. Rozwiń narzędzie kadrowania i kliknij "Pokaż nakładkę".
    Lr ma to fajnie zrobione, można powiedzieć że ma wbudowane "golden crop" (należy wcisnąć "o" podczas kadrowania).
    I to można powiedzieć jest rozwiązanie . Dziękuję, ta odpowiedź w pełni mnie satysfakcjonuje.

Uprawnienia umieszczania postów