Zastosowanie IS w ciężkich warunkach

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sv

Zamieszczone przez muflon
    No a ja mam inne zdanie i na tym poprzestańmy A dywagacji o gównie i filozofii DSLR chyba najlepiej po prostu udam, że nie zauważyłem... ??:
    Przeciez ja nigdzie nie napisalem nic o g..... czy o filozofii DSLR. Masz jakies zwidy?

Komentarz

• Pikczer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2578

Guzman, mialem ten sam dylemat. Mialem jednak mozliwosc sprowadzenia wersji non-IS i... na razie nie zaluje. Oto zdjecie z niedzielnego koncertu EST w W-wie. Warunki jak widac baaaardzo ciezkie.
      Wnioski:
      foty na poczatku robilem z monopodem, te jednak sa z reki - tzn. nawet jakbym mial IS-a wiele by mi nie pomogl, bo pilnowac trzeba czasow! Co z tego, ze IS zatrzymalby mi sciane, jak ludzie przy 1/30 i tak byliby rozmazani?

Komentarz

• _ARTI_
        Coś już napisał
        • 2005
        • 98

Zamieszczone przez iczek
        Totalnie niepotrzebny bajer.
        Odradzam kupowanie i przeplacanie za szkla z IS.
        Mialem tego mase, lacznie z 500/4IS i nie widze jakichkolwiek zyskow, poza wywaloną kasa. Stabilny statyw o udziwgu 12-15 kg zalatwia temat.
        A na koncerty to w ogole pomylka. Kup sobie 50/1L lub 85/1,2L i ciezki aparat.
        dlaczego ciężki aparat ?
        ...

Komentarz

• Pikczer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2578

No w tym momencie, to chyba nie bylo za jasno...

Komentarz

• Pikczer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2578

A tutaj widac ewidentnie, ze reka jest poruszona, reszta jednak jest chyba ok, nie prawda? Wiec w czym IS uratowalby mi to zdjecie?

ps
            podkreslam, iz bylo ono robione z lapy bez IS-a, monopodu czy statywu Czas 1/50s, ogniskowa 200mm i jakos wiekszych problemow nie zanotowalem

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez sven
              Przeciez ja nigdzie nie napisalem nic o g..... czy o filozofii DSLR. Masz jakies zwidy?
              Ech, moja wina. Po prostu przyzwyczaiłem się, że gdy trollujecie w tym samym wątku, to zawsze potem komentuje się to jako "sven i iczek" i z rozpędu napisałem to w jednej linii. Umowmy sie, że przed tym g* byl akapit, OK? ;-)
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez muflon
                Ech, moja wina. Po prostu przyzwyczaiłem się, że gdy trollujecie w tym samym wątku, to zawsze potem komentuje się to jako "sven i iczek" i z rozpędu napisałem to w jednej linii. Umowmy sie, że przed tym g* byl akapit, OK? ;-)
                tak rodza sie stereotypy

a gdzie w moim poscie byl "trolling"?

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

Guzman, w zależności od tego co focisz to IS albo się przyda, albo nie.
                  O fotce basenowej z ciemnym szkłem z IS, takiej jak ta poniżej, to mógłbym zapomnieć. Przy f/2 i ISO800 udało mi się wyciągnąć 1/400 s.

Przy takiej statycznej fotce IS byłby pomocny. A tak... musiałem podbić do ISO1600 aby przy 100mm i f/2.2 uzyskać czas 1/160 s. (na cropie) i ustrzelić tego niemrawego jaszczura.

Komentarz

• Metus
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 424

1/125 praktycznie zamraża ruch i 1/125 przy 200mm może być trochę krótka aby nie było poruszenia zwłaszcza na trzęsące się łapy (tak jak moje) i wtedy IS się przydaje
                    pozdrawiam
                    Metus

Komentarz

• Pikczer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2578

Zamieszczone przez Metus
                      1/125 praktycznie zamraża ruch i 1/125 przy 200mm może być trochę krótka aby nie było poruszenia zwłaszcza na trzęsące się łapy (tak jak moje) i wtedy IS się przydaje
                      I to jest wg mnie jeden z najbardziej istotnych powodow dla ktorych powinno sie myslec o IS-ie - trzesace sie lapy 8)

Komentarz

• guzman

pikczer możesz mi powiedzieć jakich używałeś iso , do 800 czy więcej?

Co do zmarożenia ruchu uzyskanie przy f 2.8 czasu 1/125, w takich warunkach jest raczej ciężkie. W dobrze oświetlonych halach to tak.
                        Ostatnio edytowany przez Gość; 4507.

Komentarz

• Pikczer
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2578

Moje iso to 800. Czasy jakie byly na tym koncercie oscylowaly miedzy 1/15s a 1/100, gdzie ten ostatni tylko wtedy jak swiatla wlaczli miedzy utworami.
                          Ja nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem IS-a. Dla mnie liczy sie fakt wydania na niego 3000pln. I musze sobie odpowiedziec czy warto. Jak do tej pory nie udalo mi sie zauwazyc plusow wydania takich pieniedzy. Ale nie mowie, ze jesli je dostrzege, to nie wymienie.

Komentarz

• guzman

za niedługo wrzuce tu kilka przetestowanych obiektywów z 20D, różnica między zdjęciami to kosmos (niebo i ziemia). Powiedzmy, że przeskoczyłem 3 ery technologiczne sprzętu. Powiem jednak ze ten canonik stary nie był zły,choć się AF pieprzy w takich warunkach. Poza tym w PS można prawie wszystko

Komentarz

• Hipek
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 167

Nieostre i niedorobione zdjęcie można w PSie poprawić, ale poruszone tylko wyrzucić......
                              20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580

Komentarz

Pracuję...
                              X