Zamieszczone przez muflon
Zastosowanie IS w ciężkich warunkach
Zwiń
X
-
-
Guzman, mialem ten sam dylemat. Mialem jednak mozliwosc sprowadzenia wersji non-IS i... na razie nie zaluje. Oto zdjecie z niedzielnego koncertu EST w W-wie. Warunki jak widac baaaardzo ciezkie.
Wnioski:
foty na poczatku robilem z monopodem, te jednak sa z reki - tzn. nawet jakbym mial IS-a wiele by mi nie pomogl, bo pilnowac trzeba czasow! Co z tego, ze IS zatrzymalby mi sciane, jak ludzie przy 1/30 i tak byliby rozmazani?
Komentarz
-
Zamieszczone przez iczekTotalnie niepotrzebny bajer.
Odradzam kupowanie i przeplacanie za szkla z IS.
Mialem tego mase, lacznie z 500/4IS i nie widze jakichkolwiek zyskow, poza wywaloną kasa. Stabilny statyw o udziwgu 12-15 kg zalatwia temat.
A na koncerty to w ogole pomylka. Kup sobie 50/1L lub 85/1,2L i ciezki aparat....
Komentarz
-
-
A tutaj widac ewidentnie, ze reka jest poruszona, reszta jednak jest chyba ok, nie prawda? Wiec w czym IS uratowalby mi to zdjecie?
ps
podkreslam, iz bylo ono robione z lapy bez IS-a, monopodu czy statywuCzas 1/50s, ogniskowa 200mm i jakos wiekszych problemow nie zanotowalem
Komentarz
-
Zamieszczone przez svenPrzeciez ja nigdzie nie napisalem nic o g..... czy o filozofii DSLR. Masz jakies zwidy?i z rozpędu napisałem to w jednej linii. Umowmy sie, że przed tym g* byl akapit, OK? ;-)
Komentarz
-
Zamieszczone przez muflonEch, moja wina. Po prostu przyzwyczaiłem się, że gdy trollujecie w tym samym wątku, to zawsze potem komentuje się to jako "sven i iczek"i z rozpędu napisałem to w jednej linii. Umowmy sie, że przed tym g* byl akapit, OK? ;-)
a gdzie w moim poscie byl "trolling"?
Komentarz
-
Guzman, w zależności od tego co focisz to IS albo się przyda, albo nie.
O fotce basenowej z ciemnym szkłem z IS, takiej jak ta poniżej, to mógłbym zapomnieć. Przy f/2 i ISO800 udało mi się wyciągnąć 1/400 s.
Przy takiej statycznej fotce IS byłby pomocny. A tak... musiałem podbić do ISO1600 aby przy 100mm i f/2.2 uzyskać czas 1/160 s. (na cropie) i ustrzelić tego niemrawego jaszczura.
Komentarz
-
1/125 praktycznie zamraża ruch i 1/125 przy 200mm może być trochę krótka aby nie było poruszenia zwłaszcza na trzęsące się łapy (tak jak moje) i wtedy IS się przydajepozdrawiam
Metus
Komentarz
-
Zamieszczone przez Metus1/125 praktycznie zamraża ruch i 1/125 przy 200mm może być trochę krótka aby nie było poruszenia zwłaszcza na trzęsące się łapy (tak jak moje) i wtedy IS się przydaje
Komentarz
-
-
Moje iso to 800. Czasy jakie byly na tym koncercie oscylowaly miedzy 1/15s a 1/100, gdzie ten ostatni tylko wtedy jak swiatla wlaczli miedzy utworami.
Ja nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem IS-a. Dla mnie liczy sie fakt wydania na niego 3000pln. I musze sobie odpowiedziec czy warto. Jak do tej pory nie udalo mi sie zauwazyc plusow wydania takich pieniedzy. Ale nie mowie, ze jesli je dostrzege, to nie wymienie.
Komentarz
-
za niedługo wrzuce tu kilka przetestowanych obiektywów z 20D, różnica między zdjęciami to kosmos (niebo i ziemia). Powiedzmy, że przeskoczyłem 3 ery technologiczne sprzętu. Powiem jednak ze ten canonik stary nie był zły,choć się AF pieprzy w takich warunkach. Poza tym w PS można prawie wszystko
Komentarz
-
Nieostre i niedorobione zdjęcie można w PSie poprawić, ale poruszone tylko wyrzucić......20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580
Komentarz
Komentarz