Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Zastosowanie IS w ciężkich warunkach

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    No a ja mam inne zdanie i na tym poprzestańmy A dywagacji o gównie i filozofii DSLR chyba najlepiej po prostu udam, że nie zauważyłem... ??:
    Przeciez ja nigdzie nie napisalem nic o g..... czy o filozofii DSLR. Masz jakies zwidy?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Guzman, mialem ten sam dylemat. Mialem jednak mozliwosc sprowadzenia wersji non-IS i... na razie nie zaluje. Oto zdjecie z niedzielnego koncertu EST w W-wie. Warunki jak widac baaaardzo ciezkie.
    Wnioski:
    foty na poczatku robilem z monopodem, te jednak sa z reki - tzn. nawet jakbym mial IS-a wiele by mi nie pomogl, bo pilnowac trzeba czasow! Co z tego, ze IS zatrzymalby mi sciane, jak ludzie przy 1/30 i tak byliby rozmazani?

Coś już napisał Awatar _ARTI_
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Totalnie niepotrzebny bajer.
    Odradzam kupowanie i przeplacanie za szkla z IS.
    Mialem tego mase, lacznie z 500/4IS i nie widze jakichkolwiek zyskow, poza wywaloną kasa. Stabilny statyw o udziwgu 12-15 kg zalatwia temat.
    A na koncerty to w ogole pomylka. Kup sobie 50/1L lub 85/1,2L i ciezki aparat.
    dlaczego ciężki aparat ?
    ...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No w tym momencie, to chyba nie bylo za jasno...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A tutaj widac ewidentnie, ze reka jest poruszona, reszta jednak jest chyba ok, nie prawda? Wiec w czym IS uratowalby mi to zdjecie?

ps
    podkreslam, iz bylo ono robione z lapy bez IS-a, monopodu czy statywu Czas 1/50s, ogniskowa 200mm i jakos wiekszych problemow nie zanotowalem

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    Przeciez ja nigdzie nie napisalem nic o g..... czy o filozofii DSLR. Masz jakies zwidy?
    Ech, moja wina. Po prostu przyzwyczaiłem się, że gdy trollujecie w tym samym wątku, to zawsze potem komentuje się to jako "sven i iczek" i z rozpędu napisałem to w jednej linii. Umowmy sie, że przed tym g* byl akapit, OK? ;-)

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ech, moja wina. Po prostu przyzwyczaiłem się, że gdy trollujecie w tym samym wątku, to zawsze potem komentuje się to jako "sven i iczek" i z rozpędu napisałem to w jednej linii. Umowmy sie, że przed tym g* byl akapit, OK? ;-)
    tak rodza sie stereotypy

a gdzie w moim poscie byl "trolling"?

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Guzman, w zależności od tego co focisz to IS albo się przyda, albo nie.
    O fotce basenowej z ciemnym szkłem z IS, takiej jak ta poniżej, to mógłbym zapomnieć. Przy f/2 i ISO800 udało mi się wyciągnąć 1/400 s.

Przy takiej statycznej fotce IS byłby pomocny. A tak... musiałem podbić do ISO1600 aby przy 100mm i f/2.2 uzyskać czas 1/160 s. (na cropie) i ustrzelić tego niemrawego jaszczura.

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

1/125 praktycznie zamraża ruch i 1/125 przy 200mm może być trochę krótka aby nie było poruszenia zwłaszcza na trzęsące się łapy (tak jak moje) i wtedy IS się przydaje
    pozdrawiam
    Metus

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    1/125 praktycznie zamraża ruch i 1/125 przy 200mm może być trochę krótka aby nie było poruszenia zwłaszcza na trzęsące się łapy (tak jak moje) i wtedy IS się przydaje
    I to jest wg mnie jeden z najbardziej istotnych powodow dla ktorych powinno sie myslec o IS-ie - trzesace sie lapy 8)

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów