Witam serdecznie, chodź śledzę to forum od dłuższego czasu ale dopiero teraz zdecydowałem się napisać swój pierwszy post. Proszę o wyrozumiałość jeśli pytanie się powtarza.
Posiadam Canona 5D mark II i obiektyw Canon 70-200 L. Obiektyw oczywiście daje radę ale czasami przydało by się coś dłuższego. Nie stać mnie na w miarę jasny obiektyw 400mm więc zastanawiam się nad extenderem 2x.
Czytałem różne opinie, z reguły nie zbyt przychylne więc moje pytanie brzmi:
Czy warto wydać grubo ponad 1000zł na extender który osłabia światło o 2 działki przysłony i i tak pogarsza rozdzielczość obrazu nie wspominając o kłopotach z autofokusem?
Jak wedle tego wygląda interpolacja obrazu 2x w PS? Nie tracimy światła, problem z autofokusem znika lecz też tracimy rozdzielczość.
Jak wygląda porównanie tych dwuch sposobów wydłużenia ogniskowej?
Jeśli jest ktoś z forumowiczów któremu by się chodziło wykonać kilka zdjęć porównujących te dwie metody to byłbym bardzo wdzięczny.
I pytanie dodatkowe "poza konkursem". Wyczytałem z oficjalnych informacji Canona, że extender Canon 2x mark III osłabia światło o jedną dziale przesłony. Moim zdaniem jest to nie możliwe, gdyż wydłużać ogniskowa dwa razy światło spada czterokrotnie.
Co o tym sądzicie?
Serdecznie pozdrawiam