Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Ostrzenie centralnym + przekadrowywanie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Ostrzenie centralnym + przekadrowywanie

Witam Was.
    Czy moglibyście podzielić się jakimiś wskazówkami na temat ostrzenia centralnym i przekadrowywania?
    Wcześniej fotografowałem 50D i tam boczne w porównaniu do tych z 5D były mega. Tutaj niestety losowość na dużych przysłonach zmusza to używania centralnego. O ile w wypadku np 85 przesunięcie płaszczyzny jest, ale tak małe że pomijalne przy oglądaniu zdjęć na papierze o tyle przy np 28/1.8 czy 50/1.4 już to czasami widać.
    Proszę o jakieś porady, bo wiem, że większość ślubniaków daje rade nawet i na 1.2
    Z góry dziękuje.

Dopiero zaczyna Awatar placykumaster
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Ostrzenie centralnym + przekadrowywanie

Jest kilka szkół, jedni to robią inni mają po prostu sprawny AV i korzystają z bocznych punktów.

Dopiero zaczyna Awatar downunder
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Witam Was.
    Czy moglibyście podzielić się jakimiś wskazówkami na temat ostrzenia centralnym i przekadrowywania?
    Wcześniej fotografowałem 50D i tam boczne w porównaniu do tych z 5D były mega. Tutaj niestety losowość na dużych przysłonach zmusza to używania centralnego. O ile w wypadku np 85 przesunięcie płaszczyzny jest, ale tak małe że pomijalne przy oglądaniu zdjęć na papierze o tyle przy np 28/1.8 czy 50/1.4 już to czasami widać.
    Proszę o jakieś porady, bo wiem, że większość ślubniaków daje rade nawet i na 1.2
    Z góry dziękuje.
    Przekadrowanie zawsze musi być świadome.
    Czyli przy bardzo małym GO szczególnie trzeba dbać by nie zmieniać odległości od obiektu, na który wyostrzyliśmy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez downunder Zobacz posta
    Czyli przy bardzo małym GO szczególnie trzeba dbać by nie zmieniać odległości od obiektu, na który wyostrzyliśmy.
    Oczywiście zdaje sobie z tego sprawę, w takim wypadku należałoby opuszczać aparat, żeby nie zmieniać płaszczyzny- jednak wątpię że fotografowie kucają przed każdym ujęciem.
    No nic, poczekam, może ktoś ma jakiś przepis, a jak nie to mam czas do stycznia na trenowanie

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Cytat Zamieszczone przez downunder Zobacz posta
    Oczywiście, że przekadrowanie musi być ze zmianą odległości od obiektu. Jak się odległość nie zmieni, to mamy szansę, że obiekt na który ostrzyliśmy będzie ostry, TYLKO przy odpowiednio dużej GO.
    Głębia ostrości jest płaszczyzną, zawsze prostopadłą do osi obiektywu. Więc jeśli ostrzymy np. na oczy, to przy przekadrowaniu płaszczyzna ostrości i punkt ostrości będzie nam wędrował po mniej więcej okręgu. Więc, jeśli ostrzymy na oczy i potem opuszczamy aparat na wysokość biustu, nie zmieniamy przy tym naszej doległosci od przedmiotu, płaszczyzna ostrości znajdzie się za oczami, na które ostrzyliśmy. W tym przypadku, jeśli mamy bardzo niedużą głębię ostrości, musimy się nieznacznie odchylić od osoby fotografowanej.

Trzeba sobie wyobrazić cały układ i ruch, który wykonujemy. Po kilku ćwiczeniach rzecz się dzieje automatycznie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Głębia ostrości jest płaszczyzną, zawsze prostopadłą do osi obiektywu.
    Dla soczewki idealnej, w praktyce dla obiektywów różnie bywa więc problem jest jeszcze bardziej skomplikowany.
    Dlatego też jeśli fotografuje się "cegły" to ostrość na brzegu wychodzi gorsza niż w rzeczywistości można osiągnąć prawidłowo ostrząc na obiekt będący z boku kadru.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

- jednak wątpię że fotografowie kucają przed każdym ujęciem.
    Nie wątp.Kucają stają na palcach ,wchodzą na ławki lu drzewa..Fotografujemy nogami i całym ułożeniem ciała.Obniżaniem pozycji ,chodzeniem na nogach.Obracamy sie na stopach.[Podobnie jak strzelamy..]
    Złożenie w miarę mozliwości jest takie samo.Bez tego zapomnij o dobrym stabilnym efekcie.Staniesz się członkiem sekty AFBF..
    na wieki :smile:
    Musisz stać się statywem dla aparatu,myśleć pod jakim katem poziomym,pionowym jest oś optyczna obiektywu do obiektu,i co z tego wyniknie dla obrazka.
    GO to czasem kilka cm.Mało jest osób które po kilku sek od zablokowania AF nie przechyla sie z aparatem w przód czy tył o kilka cm.
    Poobserwuj uważnie jak ktos fotografuje .
    Przekadrowanie w małych aparacikach z olbrzymia GO to inna sprawa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Janmar już trochę klatek za mną i fotografuje całkiem świadomie dużymi aparacikami Sam czasami robie różne dziwne pozy, jednak tam miałem namyśli wyłącznie przekadrowywanie w celu zachowania osi optycznej. Jednak zawsze miałem sprawce punkty Af lub dobre mf
    Właśnie siadam do tematu o af 5D. Postaram sie odnaleźć tą instrukcje i nie pozostaje nic innego jak ćwiczyć przed sezonem
    Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Nie wątp.Kucają stają na palcach ,wchodzą na ławki lu drzewa..Fotografujemy nogami i całym ułożeniem ciała.Obniżaniem pozycji ,chodzeniem na nogach.Obracamy sie na stopach.[Podobnie jak strzelamy..]
    Złożenie w miarę mozliwości jest takie samo.Bez tego zapomnij o dobrym stabilnym efekcie.Staniesz się członkiem sekty AFBF..
    na wieki :smile:
    Musisz stać się statywem dla aparatu,myśleć pod jakim katem poziomym,pionowym jest oś optyczna obiektywu do obiektu,i co z tego wyniknie dla obrazka.
    GO to czasem kilka cm.Mało jest osób które po kilku sek od zablokowania AF nie przechyla sie z aparatem w przód czy tył o kilka cm.
    Poobserwuj uważnie jak ktos fotografuje .
    Przekadrowanie w małych aparacikach z olbrzymia GO to inna sprawa.

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Ze szkłami 2.8 i ciemniejszymi nie będziesz miał problemu. Dopiero z jasnym szerokim kątem typu 28mm f/1.8 zaczynają się schody. Jak zrobisz centralnym, a główny motyw masz przy krawędzi to płaszczyzna ostrości przy przekadrowaniu może tak bardzo się przesunąć, że nie obejmie celu. Wtedy lepiej ustawić boczny punkt i wyostrzyć ręcznie na wciśniętym do połowie spuście migawki. Aparat sam potwierdzi ostrość, czasem jest to dokładniejsze niż AF. Dobrze jest nauczyć się szybkiego zmieniania punktu ostrości joystickiem gdzie kliknięciem wracasz do środkowego punktu. Ta metoda wydaje się lepsza niż zmiana pokrętłem, którą stosowałem długo. Do tego powtarzanie ujęć...niestety.
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Bartas niestety u mnie szkła 2.8 nie zobaczysz. Co do zmiany punktow joyem to taka metode stosuje od dawna. No nic, dzięki puki co. będę ćwiczył i może coś z tego wyjdzie

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów