Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Ostrzenie centralnym + przekadrowywanie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Ostrzenie centralnym + przekadrowywanie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Art i Beatx, tak da sie to zrobić bez większego problemu. Dajmy na przykład zdjęcie robione w pionie. Ustawiasz ostrość na twarzy centralnym punktem, i opuszczasz dłoń z aparatem jednocześnie przyciągając nadgarstek do twarzy, pracuj tylko ręką i dłonią, nie ruszaj głową i ciałem. Jeśli opuszczasz aparat to płaszczyzna ostrości w górnej części kadru przesuwa się za obiekt, a w dolnej części przed. Nie umiem tego opisać, ale umiem zastosować w praktyce, dużo gorsze od przekadrowywania są nawet najmniejsze ruchy w tył i przód osoby fotografowanej, a takie ruchy są wykonywane podświadomie dla utrzymania równowagi w nie naturalnej pozie. Przekadrowywanie w ten sposób z centralnego w narożnik klatki nie jest trudne, wymaga troche treningu.

Nie jest to łatwa sztuka, ale po wyćwiczeniu i zrozumieniu co i jak w końcu robi się to z automatu, przy zachowaniu koniecznej ostrożności. Ale komfort robienia zdjęć spada, tak jak w 40D ustawiałem ostrość bocznym, który był w okolicy mocnego punktu i leciutko przekadrowałem, byłem pewien tego, że jest ok i nawet nie sprawdzałem na wyświetlaczu efektów, teraz już po każdym zdjęciu sprawdzam czy jest ok, czy może poprawić.
    Skopiowałem metodę ostrzenia. Zdobiłem 3 zdjęcia w tym jedno tak jak robilem poprzednio i efekt jest taki: Na moim bf, po zrobieniu tak jak wyżej opisane trafione idealnie( obiekt w mocnym punkcie), po przeniesieniu obiektu w sam narożnik klatki BF ale na tyle mały że nie przeszkadza( jakieś 2 cm) Ostrzyłem z odległości około 1.5 metra

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Przeraża mnie to przekadrowywanie z centralnego i wyginanie nadgarstków przy każdym zdjęciu, wiktor2323 da się to opanować ?
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Szczerze powiedziawszy to od tamtej pory zrobiłem 3 zdjęcia także za wiele powiedzieć nie mogę ale działa. Z biegiem czasu wejdzie to w nawyk i będzie naturalne. Chociaż nie powiem, że po używaniu 50D z bocznymi, które może nie idealne ale działały jest to pewien dyskomfort. Mimo wszystko, obrazek jaki generuje 5D wynagradza Licz się z tym, że szybsze akcje będą Cię zmuszały do tego, alby obiekt był w centrum W przyszły weekend będę miał zdjecia gdzie 5D będzie w użyciu i wtedy będę mógł coś powiedzieć więcej.
    Cytat Zamieszczone przez McLaren Zobacz posta
    Przeraża mnie to przekadrowywanie z centralnego i wyginanie nadgarstków przy każdym zdjęciu, wiktor2323 da się to opanować ?

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

No to ja chyba będę musiał Mk III kupić. Tam man nadzieję dziada AF na bocznych (także w Servo)
    Wysłane z mojego GT-I9001
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Uzależniony Awatar Max_im

To jak robicie zdjęcia posługując się bocznymi?
    Prosicie żeby ktoś poczekał a następnie ustawiacie aktywne boczne punkty?
    Czy Auto AF i liczycie że złapie akurat na ten co trzeba?

Dopiero zaczyna Awatar placykumaster
    Miasto
    Łódź

No zmieniasz, przestawiasz, kombinujesz, przewidujesz, czasu masz tyle co gitarzysta na zmianę chwytu na gryfie.

Uzależniony Awatar Max_im

No właśnie jeżeli możesz przewidzieć lub robisz statyczne sceny to ok, ale większość fajnych chwil to łapiesz jakimś wybranym punktem ostrość i przekadrowujesz w zależności od sceny w jakąś stronę. Próbując wyostrzyć na wybrany temat i następnie wykadrować

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Tak ostatnio przeglądałem stronę jednego z dośc znanych ślubniaków, który pracuje na 5D i jeżeli można wysunąć takie wnioski po miniaturkach to ostrość jest lapana na postać centralnym gdzieś na brzuch itp lub postać jest praktycznie w centrum. Mowa oczywiście o " akcji" Ja powoli próbuje i jest ok! Wyskakuje lekko z głębi jeśli przedmiot ustawię w samym rogu klatki, ale kwestia wprawy i będzie ok

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    [...] i jeżeli można wysunąć takie wnioski po miniaturkach to ostrość jest lapana na postać centralnym gdzieś na brzuch itp lub postać jest praktycznie w centrum. Mowa oczywiście o " akcji"
    Dokładnie tak trzeba robić :-)
    Ja powoli próbuje i jest ok! Wyskakuje lekko z głębi jeśli przedmiot ustawię w samym rogu klatki, ale kwestia wprawy i będzie ok
    Dojdziesz to wprawy, że przy lekko dynamicznej scenie też zdążysz prze kadrować ;-)
    Ostatnio przy okazji koncertów stosuję przekadrowywanie i nadążam :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Już coraz więcej trafionych Nie jest źle

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów