Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Ostrzenie centralnym + przekadrowywanie

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie Odp: Ostrzenie centralnym + przekadrowywanie

Zgadza się. Co potwierdza, że trzeba wypracować odpowiednie odruchy.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dinderi - dzięki. Właśnie uświadomiłem sobie, dlaczego miałem często główny cel poza GO. Do tej pory właśnie używałem centralnego + przekadrowanie. W najbliższej przyszłości popróbuję łapać ostrość na bocznych punktach.
    Marcin

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

- jednak wątpię że fotografowie kucają przed każdym ujęciem.
    Nie wątp.Kucają stają na palcach ,wchodzą na ławki lu drzewa..Fotografujemy nogami i całym ułożeniem ciała.Obniżaniem pozycji ,chodzeniem na nogach.Obracamy sie na stopach.[Podobnie jak strzelamy..]
    Złożenie w miarę mozliwości jest takie samo.Bez tego zapomnij o dobrym stabilnym efekcie.Staniesz się członkiem sekty AFBF..
    na wieki :smile:
    Musisz stać się statywem dla aparatu,myśleć pod jakim katem poziomym,pionowym jest oś optyczna obiektywu do obiektu,i co z tego wyniknie dla obrazka.
    GO to czasem kilka cm.Mało jest osób które po kilku sek od zablokowania AF nie przechyla sie z aparatem w przód czy tył o kilka cm.
    Poobserwuj uważnie jak ktos fotografuje .
    Przekadrowanie w małych aparacikach z olbrzymia GO to inna sprawa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Janmar już trochę klatek za mną i fotografuje całkiem świadomie dużymi aparacikami Sam czasami robie różne dziwne pozy, jednak tam miałem namyśli wyłącznie przekadrowywanie w celu zachowania osi optycznej. Jednak zawsze miałem sprawce punkty Af lub dobre mf
    Właśnie siadam do tematu o af 5D. Postaram sie odnaleźć tą instrukcje i nie pozostaje nic innego jak ćwiczyć przed sezonem
    Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Nie wątp.Kucają stają na palcach ,wchodzą na ławki lu drzewa..Fotografujemy nogami i całym ułożeniem ciała.Obniżaniem pozycji ,chodzeniem na nogach.Obracamy sie na stopach.[Podobnie jak strzelamy..]
    Złożenie w miarę mozliwości jest takie samo.Bez tego zapomnij o dobrym stabilnym efekcie.Staniesz się członkiem sekty AFBF..
    na wieki :smile:
    Musisz stać się statywem dla aparatu,myśleć pod jakim katem poziomym,pionowym jest oś optyczna obiektywu do obiektu,i co z tego wyniknie dla obrazka.
    GO to czasem kilka cm.Mało jest osób które po kilku sek od zablokowania AF nie przechyla sie z aparatem w przód czy tył o kilka cm.
    Poobserwuj uważnie jak ktos fotografuje .
    Przekadrowanie w małych aparacikach z olbrzymia GO to inna sprawa.

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Jak znajdziesz to puść linka, bo sam używałem bocznych na 50D, a teraz chce się przesiać na FF i też się boję przesiadki na centralny punkt i przekadrowanie :-\

Wysłane z mojego GT-I9001
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Wskazówki na temat już udzielone, także ja już się nie będę produkował, ale zainteresowało mnie jedno:
    Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Witam Was.
    O ile w wypadku np 85 przesunięcie płaszczyzny jest, ale tak małe że pomijalne przy oglądaniu zdjęć na papierze o tyle przy np 28/1.8 czy 50/1.4 już to czasami widać.
    A nie jest czasem odwrotnie? Ja mam dużo więcej problemów przy przekadrowaniu z 85 lub dłuższymi. Z 50 czy szerszymi się tak nie cackam, a obiekt nie wypada z GO.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Jeżeli robię 28mm na pełnej klatce to muszę przesunąć bardziej aparat żeby obiekt był w tym samym miejscu na matówce, więc przesunięcie osi jest większe. Może mniej widoczne bo GO jest większe. Tak mi się wydaje, jeżeli się mylę to proszę poprawić.
    Link do " przepisu" podam jak znajdę chwile na szukanie

A nie jest czasem odwrotnie? Ja mam dużo więcej problemów przy przekadrowaniu z 85 lub dłuższymi. Z 50 czy szerszymi się tak nie cackam, a obiekt nie wypada z GO.[/QUOTE]

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

zdaje się, że tutaj było o AF w piątce:
    http://www.canon-board.info/canon-ds...pendium-55209/

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Nie mam 5D, ale może warto wspomóc się lampą błyskową na punktach bocznych?
    Chodzi mi o samo wspomaganie AF bez błysku...
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Niestety ale boczne na 1,4-2,0 bo takie sprawdzałem jest loteria nawet w słoneczny dzień. Fakt że było to 50/1,4 ale nie sądzę żeby na 85/1,8 czy innych z pełnym usm było lepiej
    Ostatnio edytowane przez wiktor2323 ; 14-11-2012 o 23:49

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów