Zgadza się. Co potwierdza, że trzeba wypracować odpowiednie odruchy.
Zgadza się. Co potwierdza, że trzeba wypracować odpowiednie odruchy.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Dinderi - dzięki. Właśnie uświadomiłem sobie, dlaczego miałem często główny cel poza GO. Do tej pory właśnie używałem centralnego + przekadrowanie. W najbliższej przyszłości popróbuję łapać ostrość na bocznych punktach.
Marcin
Nie wątp.Kucają stają na palcach ,wchodzą na ławki lu drzewa..Fotografujemy nogami i całym ułożeniem ciała.Obniżaniem pozycji ,chodzeniem na nogach.Obracamy sie na stopach.[Podobnie jak strzelamy..]- jednak wątpię że fotografowie kucają przed każdym ujęciem.
Złożenie w miarę mozliwości jest takie samo.Bez tego zapomnij o dobrym stabilnym efekcie.Staniesz się członkiem sekty AFBF..
na wieki :smile:
Musisz stać się statywem dla aparatu,myśleć pod jakim katem poziomym,pionowym jest oś optyczna obiektywu do obiektu,i co z tego wyniknie dla obrazka.
GO to czasem kilka cm.Mało jest osób które po kilku sek od zablokowania AF nie przechyla sie z aparatem w przód czy tył o kilka cm.
Poobserwuj uważnie jak ktos fotografuje .
Przekadrowanie w małych aparacikach z olbrzymia GO to inna sprawa.
Janmar już trochę klatek za mną i fotografuje całkiem świadomie dużymi aparacikamiSam czasami robie różne dziwne pozy, jednak tam miałem namyśli wyłącznie przekadrowywanie w celu zachowania osi optycznej. Jednak zawsze miałem sprawce punkty Af lub dobre mf
![]()
Właśnie siadam do tematu o af 5D. Postaram sie odnaleźć tą instrukcje i nie pozostaje nic innego jak ćwiczyć przed sezonem
Pozdrawiam
Jak znajdziesz to puść linka, bo sam używałem bocznych na 50D, a teraz chce się przesiać na FF i też się boję przesiadki na centralny punkt i przekadrowanie :-\
Wysłane z mojego GT-I9001
5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;
Jeżeli robię 28mm na pełnej klatce to muszę przesunąć bardziej aparat żeby obiekt był w tym samym miejscu na matówce, więc przesunięcie osi jest większe. Może mniej widoczne bo GO jest większe. Tak mi się wydaje, jeżeli się mylę to proszę poprawić.
Link do " przepisu" podam jak znajdę chwile na szukanie
A nie jest czasem odwrotnie? Ja mam dużo więcej problemów przy przekadrowaniu z 85 lub dłuższymi. Z 50 czy szerszymi się tak nie cackam, a obiekt nie wypada z GO.[/QUOTE]
zdaje się, że tutaj było o AF w piątce:
http://www.canon-board.info/canon-ds...pendium-55209/
Nie mam 5D, ale może warto wspomóc się lampą błyskową na punktach bocznych?
Chodzi mi o samo wspomaganie AF bez błysku...
>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<