Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
Czy ja wiem. Wszytko to jest niczym nowym dla osób które siedzą w temacie, a gość moi zdaniem zwyczajnie ględzi . Do tego miejscami jednak pisze półprawdy.
no ogolnie leje troche wode.. wlasciwie to robi komedio-karykature liryczna z "rasowych" audiofili, ale zeby pisal polprawdy, to chyba tylko w tym artykule:
XYZPawel: Zaglądamy pod audiofilskie kołderki
bo jednak wszystkie jego wyliczenia sa oparte o fakt, ze do budowy kolumn wykorzystano przetworniki w cenie 400 pln /szt.
nie sprawdzalem, ale po prostu nie chce mi sie wierzyc, ze nie ma drozszych (czyli teoretycznie lepszych) glosnikow.
meritum jego wypowiedzi jest jasne, w klasie sprzetu high-end placi kupujac COKOLWIEK placi sie krocie za gowno, za wlasna naiwnosc i niewiedze - ale na pewno nie sa to az tak wielkie roznice w cenie jak ten XYZPawel wyliczyl.
swietnym przykladem jak producenci robia sobie jaja z potencjalnych kupujacych mozna znalezc na "naszym podworku"
rozbieral ktos kiedys oryginalny przewod Canona TTL OC-E3 ?
- ja rozbieralem i niezle sie wku...ilem, jak zobaczylem co jest w srodku.
otoz wlasciwie nic.
kawalek plastiku tworzacy "wtyczke" ktora podlaczamy do goracej stopki aparatu, a w tym plastiku piec metalowych stykow, do ktorych jest przylutowany najzwyklejszy na swiecie przewod pieciozylowy (zakladam, ze to nie jest zaden "fotograficzno-audiofilski" kabel, poprawiajacy swiatlo flesza..)
i to wszystko w cenie 230 pln
kawalek plastiku, 30cm kabla i 2 gramy metalu za 230 pln..
inny przyklad - muszla oczna
Canon Muszla Eg do wizjera EOS MARK ORYGINALNA (2773842156) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
70 zeta za pare gram gumy i plastiku.
bez komentarza.
az boje sie pomyslec, jak bardzo jestesmy oszukiwaniu placac za eLki (dam se reke obciac, ze koszt wytworzenia kazdego z obiektywow w systemie Canon to 20% ceny finalnej, ktora jest w sklepach)
no ale obiektyw ciezko zbudowac samemu /wlasciwie jest to awykonalne - przynajmniej w pojeciu jakosci optycznej szkiel L /, dlatego nie ma wyjscia i trzeba zagryzc zeby ze jest sie frajerem i placi japoncom prawie jak lichwe.
kolumny glosnikowe z kolei mozna zrobic samodzielnie, i majsterkowicze DIY buduja wspaniale grajace kolumny, za ulamek ceny ktora trzebaby zaplacic, za kupno markowych kolumn grajacych na podobnym poziomie co te skonstruowano w oparci o wlasny projekt i kupujac samodzielnie materialy na przetworniki i zwrotnice ;]

amen