Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 134

Wątek: A jednak kabel ma znaczenie!

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: A jednak kabel ma znaczenie!

A tak między nami audiofilami - czy nie zauważyliście, że sporo koncertów jest źle nagłośnionych? Dominuje zasada masowania żołądka, ale przy tym uszy więdną! Kable kablami, może coś sobie wmawiamy, ale przecież nie każdy usłyszy różnicę, kiedy nie ma wymagań i nie jest osłuchany. Tak samo jest w fotografii - większość lubi ostre i kontrastowe zdjęcia, a niuanse widoczne są dla smakoszy...
    Tak koncerty zazwyczaj nagłośnione są tragicznie. Że jak się nie zna tekstu to ciężko wychwycić co wokalista śpiewa. Tylko jak to się ma do wpływu kabla zasilającego na brzmienie? Że na koncertach niby stosują złe kable zasilające?

A co do chodzenia na koncerty do opery czy filharmonii. K***a mać takie coś to trzeba z półrocznym wyprzedzeniem planować. Bo potem ciężko o bilety. Mało tego gra się w Wawie. Za to jest sporo chętnych.

BTW to w operze używają mikrofonów. Więc i tak z prawdziwego odsłuchu nici.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Z tym to też nie jest tak prosto. Wielu koncertów też tak naprawdę nie słyszysz na żywo . Nie wiem czy nawet niektórzy choć częściowo zdają sobie sprawę przez co jest przepuszczany dźwięk zanim dojdzie do słuchacza.

Tak zupełnie na marginesie to zauważam jakiś dziwne posłannictwo u niektórych często podprawione sarkazmem i kpiną z audiofilów. Tak naprawdę nie ma w tym hobby nic złego. Nie robią nikomu krzywdy - ot pozytywnie zakręceni wariaci .
    Absolutnie bez złych konotacji ale jak przeczytałem pierwsze zdanie to mi się w głowie zapaliła lampka - "Nie wiem czy nawet niektórzy choć częściowo zdają sobie sprawę przez co przepuszczany jest obraz (zdjęcie) zanim dojdzie do oglądającego" - "i to na wielu etapach".
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    (...) Jak tam ze studiowaniem akustyki, rozchodzenia sie dzwieku w przestrzeni i odbijania o roznego rodzaju nawierzchni w zaleznosci od cisnienia atmosferycznego?
    Zapomniałeś jeszcze o wilgotności powietrza. Akustycy nagłaśniający niewielkie sale o mało akustycznych proporcjach zauważają ten problem.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Pewnie o wielu aspektach zapomnialem, bo sie po prostu na tym nie znam Ale tak na "chlopski rozum" tyle rzeczy ma wplyw na rozchodzenie sie, odbijanie i tlumienie dzwieku ze bycie audiofilem musi wymagac przeogromnej wiedzy z dziedziny akustyki, rozchodzenia fal itd.

Pełne uzależnienie

Albo trzeba przyjąć, że im droższe tym lepsze. I nie trzeba się znać. Za to podpinasz taki kabel zasilający i od razu zostajesz powalony głębokim i mięsistym basem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez XYZPawel Zobacz posta
    Jasne. Nie ma też nic złego w posłannictwie, sarkazmie i kpinie. Szczególnie, że w imię prawdy.

Ja zauważyłem, że niektórzy na tym forum oskarżają innych, a gdy się im odpowie, to milczą i chowają głowę w piasek... Tchórzostwo ?
    Nie bardzo wiem o czym piszesz ale jak masz jakieś żale do kogoś to od tego jest PW nie forum. Jeśli problem z użytkownikiem śmiało raportuj do modów - od tego są.
    Co do sarkazmu i kpin - tu już się całkowicie nie zgadzam - to nie jest forma która kogokolwiek do czegoś przekona - jedynie jątrzy i rodzi niepotrzebnie złe relacje między ludźmi. Szczególne że sprawa dotyczy hobby a nie jakiś istotnych kwestii życiowych.

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Absolutnie bez złych konotacji ale jak przeczytałem pierwsze zdanie to mi się w głowie zapaliła lampka - "Nie wiem czy nawet niektórzy choć częściowo zdają sobie sprawę przez co przepuszczany jest obraz (zdjęcie) zanim dojdzie do oglądającego" - "i to na wielu etapach".
    Tu całkowita zgoda - coś jest w tym co napisałeś - liczy się efekt końcowy przecież. Albo obcujemy z czymś nietuzinkowym albo nic nie czujemy - jak to w sztuce.
    Akurat w nagłośnieniach jest tak, że nie zawsze prostota jest tą najlepszą drogą do uzyskani dobrego efektu.

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Pewnie o wielu aspektach zapomnialem, bo sie po prostu na tym nie znam Ale tak na "chlopski rozum" tyle rzeczy ma wplyw na rozchodzenie sie, odbijanie i tlumienie dzwieku ze bycie audiofilem musi wymagac przeogromnej wiedzy z dziedziny akustyki, rozchodzenia fal itd.
    Wystarczy dość dobry słuch, pewne doświadczenie i osłuchanie. To pozwala wybrać sensownie sprzęt, ustalić priorytety itd. Wrażenie ocierania się o żywych muzyków w pokoju albo bycia niemal na prawdziwym koncercie jest bezcenne. I wcale nie trzeba do tego oczywiście złotych kabli .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

...Wystarczy dość dobry słuch...
    A skąd go wziąć?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

XYZPawel
    Guest

Nie bardzo wiem o czym piszesz ale jak masz jakieś żale do kogoś to od tego jest PW nie forum. Jeśli problem z użytkownikiem śmiało raportuj do modów - od tego są.
    Co do sarkazmu i kpin - tu już się całkowicie nie zgadzam - to nie jest forma która kogokolwiek do czegoś przekona - jedynie jątrzy i rodzi niepotrzebnie złe relacje między ludźmi.
    aha, Mistrzu elegancji, ok, a pisanie o kimś BEZPODSTAWNIE że "moi zdaniem zwyczajnie ględzi . Do tego miejscami jednak pisze półprawdy" to jest forma, która "kogokolwiek do czegoś przekona" ? i rodzi dobre relacje ?
    Wczoraj o 12:59 napisałem Ci prośbę o wyjaśnienie... CISZA. Może okulary potrzebujesz ?

A większości audiofilów nie można do niczego przekonać, więc ironia i kpina jest jak najbardziej na miejscu, szczególnie, że w złej sprawie działają: naciągania ludzi na niepotrzebne wydatki.

pozdrawiam i liczę na KONKRETNĄ odpowiedź.

--- Kolejny post ---

Podłączanie kabla do bardzo dobrych transparentnych klocków na których po prostu dużo więcej słychać. I drugie ważniejsze - jak się dobrze zna sprzęt to wiemy co daje słyszalne kombinacje. Bez wdawani się w szczegółowe dywagacje od strony technicznej wygląda to tak że są sprzęty które bardzo mocno reagują na to co i jak się do nich podłącza (kwestia obwodów wyj/wej). Jak ktoś to wszystko zna, sprawdził to można laikowi udowodnić że warto kupić kabel za 2000 zł do odtwarzacza CD za 1500zł który "poprawi" dźwięk . Znam takie przypadki.
    A to jest dopiero ględzenie i nawet nie półprawdy, ale cała nieprawda Takie pitu-pitu przekupki na targu.

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

co do sluchu i jego sprawnosci to hmmm sa czestotliwosci ktore slysza nastolatki i dzieci , a dorosli juz nie. chodzi o wysokie tony. ciekawe jak ten pan z artykulu mogl obiektywnie stwierdzic ze kabel za 1000zl jest lepszy, jak nie slyszy pelnego pasma - jak nastolatek.

zobaczcie sa pewne czestotliwosci kotre slouza do odstraszania nastolatkow. dorosli tego nie slysza. ja robilem testy - ja nic zero nie slyszalem, a moj syn wyl ze wscieklosci, ze cos piszczy
    5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    co do sluchu i jego sprawnosci to hmmm sa czestotliwosci ktore slysza nastolatki i dzieci , a dorosli juz nie. chodzi o wysokie tony. ciekawe jak ten pan z artykulu mogl obiektywnie stwierdzic ze kabel za 1000zl jest lepszy, jak nie slyszy pelnego pasma - jak nastolatek.
    Tylko że chyba najwyżej grające instrumenty nie przekraczają ok. 4 kHz, a tyle to nawet babcie słyszą .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów