http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Oddalając się od teściowych i końca świata :-)
... wracając do tematu wątku to krótko napiszę, że na pewno żadnego połączenia 2 forów nie będzie. Co najwyżej pewne rzeczy zostaną ujednolicone dla łatwiejszego zarządzania tj. serwer czy ta sama wersja silnika. Ale styl forum będzie inny i zasady też będą się różnić. Ale wypracowane dobre praktyki myślę, że będą czasami próby przenoszenia na drugie. Zobaczymy.
Co do "portalu" to jest to malutka stronka na wordpress, dawno nie aktualizowana treść i ze śladową odwiedzalnością...
Już kilka dni analizy poddało mi kilka pomysłów dlaczego tam jest tak a tu jest tak. Wcale nie znaczy, ze tu jest gorzej, po prostu przez lata nie było tutaj działań zachęcających nowych użytkowników a dodatkowo wyrosły takie "czasozjadacze" jak Facebook czy inne fora fotograficzne (choćby optyczne pl).
Tzn zniechęcasz nas/ich do rejestracji tutaj ? A co z tymi co tu piszą od 2005 ?![]()
Nie, nie jest bardziej nowoczesne, ma starszy silnik. Opcji konfiguracji jest więcej tutaj. Oczywiście zależy od administracji co uzna za stosowne włączyć, a co nie.
Najwięcej opcji wykorzystują na ... olympusclub.pl Bardzo mi sie tamto forum podoba. Ma coraz więcej userów. Niszowy system w stosunku do N i C, a popatrzcie na ilość userów przeglądających forum. Tu w tym momencie jest 286, a na oly ... 269. A ilość ludzi w systemach C i O jast zapewne zupełnie inna niż wynikałoby z tej proporcji.
Grupy tematyczne - nie ma nic w tym skomplikowanego, wystarczy założyć odpowiednie działy, z ograniczonym dostępem. Ale ... nie wypaliły. Wszystkie sa martwe. Za to grupy regionalne przez jakiś czas się sprawdzały. Ale jak ludzie się poznali w realu to .. przestali pisać na grupach i grupy zaczęły zamierać. Więc jest to sprawa dyskusyjna czy warto w to wchodzić.
FB - masakra - przyznaję tu rację. Niektórzy mają awersję i nalezy to zrozumieć i uszanować.
Nie, portal w stosunku do forum był mało popularny. Delikatnie mówiąc.
--- Kolejny post ---
Nikkory też ?![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 19-12-2012 o 00:24
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Ja mówiąc kolokwialnie brzydzę się FB i pomimo że nic mi czasu nie zjada jakoś ograniczyłem swoją aktywność na Forum. Portal niestety wymaga sporo pracy i nakładów ale jak widać na przykładzie Optyczne popłaca. Też analizuję sytuację w sieci robiąc różne doświadczenia i domyślam się skąd różnice pomiędzy CB a N ale nie mogę tego publicznie pisać a w zasadzie nie powinienem.
Co do „grup” na N to jest powalona sprawa dopisywania się do nich. Ja aby się dostać do jednej z nich czekam już miesiąc z okładem. Aby to ruszyć wystarczy mała zmiana w regulaminie.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Grupy tematyczne nie istnieją. Zostały, bo szkoda tego wyrzucać. Możesz na przyjęcie sobie czekac rok albo i dwa
Grupy regionalne - część działa, część właściwie umarła. Zależy gdzie chcesz wstapić (Warszawa -freeelancer? - w tym miesiącu coś napisano w 4 tematach)
To, że ciebie nie "dopisano" od miesiąca świadczy najlepiej o znikomej aktywnosci.
Nie należy gmerać w regulaminie grup, one mają mieć ograniczoną dostępność.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Ale ograniczenie dostępu nie może się równać brakowi dostępu. Użytkownik, który decyduje powinien bywać na Forum od czasu do czasu a jak go nie ma to przynajmniej by coś o tym napisał. Niby podobne regionalne grupy działają na CB ale bez ograniczonego dostępu.
Olympusclub to ewenement chyba ostatnie Forum będące w dobrej koegzystencji z firmą zawartą w nazwie Forum. Użytkownicy poprzez Forum mają zniżki na sprzęt i częściowo dofinansowane plenery. Widocznie jako działanie długofalowe się sprawdza.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Ja nie mam konta na FB i, tak bardzo szczerze pisząc, mi osobiście opcja logowania się na forum przez konto FB po prostu zwisa. Ale ślepy nie jestem i widzę co jest w dzisiejszych czasach popularne, więc odrzucanie bardzo popularnej opcji byłoby strzałem w stopę dla jakiegokolwiek serwisu internetowego, tym bardziej dla forum dbającego o bycie aktywnym i odwiedzanym. Dlatego tylko piszę, że od strony technicznej to jest łatwy do wykonania drobiazg.
Lepiej nie
Moje skojarzenia co do forum.nikoniarze to:
1. Dużo zdjęć(w tym imo dobrych)
2. Ciekawe dyskusje/kłótnie (właśnie czytam o tym że to nie sprzęt robi zdjecia :-) )
2. mega trolle
3. fanboye apple
4. guru aktu wrzucający instagramy z rozebranymi małolatami, co dzień zbierający ukłony od poddanych
Powyższe pisane z " ;-) " bardzo lubię tamte forum, ale wolałbym nie łączyć jednego z drugim![]()