Strona 7 z 25 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 242

Wątek: Canon EF 24-70 f/4L IS USM, Canon EF 35 f/2 IS USM - nowe szkła

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie Odp: Canon EF 24-70 f/4L IS USM, Canon EF 35 f/2 IS USM - nowe szkła

Przy Twoich wypowiedziach nie trzeba się specjalnie mądrzyć.

Kompakty i inne pierdoły to 90% elektroniki, wszystko jest przenoszone na krzem, praktycznie ma na już mechaniki w tym, optyki właściwie też. W sprzęcie półprofesjonalnym i profesjonalnym zdecydowanie tak nie jest. Tutaj nadal optyka ma dominującą rolę, a ceny optyki, jak i mechaniki wcale nie spadają w 2012 roku szybciej niż np. 15 lat temu. To, że w obiektywie jest złącze elektroniczne to wybacz, ale to wpływa na 5% ceny kosztu produktu i to, że ktoś katagoryzuje coś jako x-x-elektroniczne to jeszcze nie znaczy, że wie o czym mówi. Kapitaliki też nie.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Szkoda 24-105. Jenak taki zakres jest praktyczniejszy...
    Nie myślałem że dożyję czasów kiedy ludzie rzucą się do kupowania 24-105 ;-)

Kiedyś porównywałem kadry 85/1.8 i 24-105@105mm i wyszło mi praktycznie to samo. Obawiam się że 24-70 będzie się kończył gdzieś ok. 60mm przy ostrzeniu na kilka metrów.
    Ze zdjęć wygląda też że ma wysuwany tubus, więc żadna zaleta w stosunku do 24-105.
    Bokeh nawet jak będzie cudowny to przy f/4 i tym zakresie ogniskowych raczej trudno go będzie zobaczyć.
    Dla mnie ten obiektyw i to w takiej cenie to jakieś nieporozumienie zupełne.

P.S
    Dekielki wreszcie dobre

Pełne uzależnienie

Obiektywy obiektywami, ale dekielki przyszły nowe z tymi obiektywami i to jest news - ktoś doczytał o ergonomii? czy co? ja w każdym razie za deklami canona nie przepadam (chyba mam za duże palce) więc to dobra wiadomość. Co do obiektywów to zobaczymy jak w końcu się pojawią.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie myślałem że dożyję czasów kiedy...
    ...użytkownicy będą się cieszyć z dekielków jak głupi z bateryjki
    A z drugiej strony taka radość to jak promień światła w mrocznym tunelu malkontenctwa.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Obstawiam że 24-105 będzie wycofany, no bo jak wytłumaczyć że 24-70 z tym samym światłem i też "L" i też świetnym IS jest dwa razy droższy?

Uzasadnienie absurdalnych cen jakie od kilku już lat Canon serwuje jest bardzo proste. Zobaczyli, że skoro na takich rynkach jak Polska można sprzedać różne eLki za 5-10tys zł, to znaczy że od bogatszych np. Niemców można wyciągnąć dwa razy więcej.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Fajne te dekielki. Tzn. z wyglądu osobiście stare były ładniejsze, ale te bardziej praktyczne Co prawda nigdy na tyle mnie stare nie zdenerwowały, aby je podmienić, ale dobry ruch.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Od bogatszych Niemców? Polska to bogaty kraj jest. Niemiec pięć razy ogląda każdego fenisia zanim go wyda...

EDYTA:
    A dekielki jak najbardziej uzasadniają skok cen
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez greenhorn Zobacz posta
    Po co IS do krajobrazu?
    np. do walenia z reki w polozeniu, w ktorym statywu nie da sie juz rozlozyc (zapadajace sie podloze, np. bloto... ), albo zwyczajnie nie ma racji bytu stosowanie (drzacy most, focenie z lodki, ...). u mnie osobiscie znacznie czesciej przypadek pierwszy, ale i ten drugi kilka razy w roku sie zdarza...

rowniez w sytuacjach, kiedy focenie widoczkow jest "przy okazji", wiec bez statywu.

poza tym, szklo 17-40, przynajmniej u mnie, to nie tylko czysty krajobraz ale rowniez foty podrozne, gdzie nie wszedzie wlezie sie ze statywem albo przy 8h zasuwania i przepychania w tlumach nie chce sie tego targac...

aczkolwiek niewatpliwa prawda jest, ze statyw byl, jest i bedzie najlepszym systemem IS.

Zawsze myślałem, że krajobraz, to obowiązkowy statyw z żelbetu, MLU i zdalne wyzwalanie, a stabilizację się wyłącza bo obraz 'pływa'.

Czy może pod hasłem 'widoczek' kryje się coś innego?
    w moim osobistym przypadku - j.w.

Z drugiej strony naprawdę dziwi brak jasnego standardowego zooma z IS dla pełnej klatki, odpowiednika EF-S 17-55 2.8 IS.
    spokojnie. za 5 lat, jak 24-70/2.8 mkII zejdzie w odpowiednich ilosciach, pojawi sie wersja z IS... skoro sa jelenie, to trzeba je doic...

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Od bogatszych Niemców? Polska to bogaty kraj jest. Niemiec pięć razy ogląda każdego fenisia zanim go wyda...
    zawsze mowilem, ze Duitsers sa rozrzutni i lubia szastac szmalem. tylko 5 razy...? :d
    to nawet dobrze tego zakupu nie zdarza przemyslec, jak np. szanujacy sie Szkot. a Szkot i tak w przedbiegach odpada gdy w gre wchodzi oszczednosc* Holendra tego ostatniego nigdy na nic nie stac, bo szanujacy sie kalwinista wszelkie podejrzenia o bycie "przy groszu" zdementuje i zaprzeczy!

* - w Polsce mowi sie "zenujace skapstwo", ale to oczywiscie bezpodstawne pomowienia naszej kalwinistycznej ojczyzny
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-11-2012 o 21:08
    www albo tez flickr

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Okazuje sie ze narzekanie na ceny nowych szkiel Canona to nie tylko nasza domena - zagraniczni blogerzy jada po Canonie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Okazuje sie ze narzekanie na ceny nowych szkiel Canona to nie tylko nasza domena - zagraniczni blogerzy jada po Canonie
    kotleciarze na pewno - przeciez szklo nie dla nich, wiec na pewno dla nikogo, czyli do d*...

inna kwestia, ze z punktu widzenia onanistow i innych mentalnie ograniczonych do porownywania wartosci mierzalnych: jest to szklo o 2/3 zakresu 24-105, za 2x wyzsza cene. no to skoro wszystkie nierownosci sa w jedna strone, to ludzie psiocza. tu poniekad Canon sam sobie strzelil w stope...

a potem sie okaze, ze szklo robi fajne zdjecia, cena jest coraz bardziej do przelkniecia... i beda kupowac
    www albo tez flickr

Strona 7 z 25 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów