Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: G3 na G6

DrFreak
    Guest

Domyślnie

proponuje wszystkim zapoznac sie z czasami poszczegolnych aparatow, wymienie tylko te wazniejsze (wg mnie), i tak:

Sony 717
    Power On -> First shot
    1.84
    Shutter lag, full autofocus
    0.63/0.65 (wide/tele)
    Shutter lag, manual focus
    0.136
    Shutter lag, prefocus
    0.120
    -------------------------
    Sony 828
    Power On -> First shot
    1.5
    0.25/0.44/0.69
    0.42/0.20 (auto/manual)
    Shutter lag, prefocus
    0.009
    ------------------------
    Olympus E-20
    Power On -> First shot
    6.0
    0.675/0.764 (wide/tele)
    0.490
    Shutter lag, prefocus
    0.058
    ------------------------
    Olympus C-5060
    Power On -> First shot
    3.99
    0.65/0.72
    0.50
    Shutter lag, prefocus
    0.254
    ------------------------
    Canon 300d
    Power On -> First shot
    6.0
    0.250/0.278
    0.248
    Shutter lag, prefocus
    0.142
    ------------------------
    Canon G5
    Power On -> First shot
    4.82
    1.17/1.04
    0.69
    Shutter lag, prefocus
    0.095
    ===================
    źródło:
    http://www.imaging-resource.com

jak widac sony (w tym zakresie cenowym) pod wzgledem szybkości bije o glowe wszystkie inne zabawki
    a to ze 10d jest lepszym rozwiazaniem... no coż nie każdego na to stać.[/b]

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: G3 na G6

Cytat Zamieszczone przez MaJak
    doszedłem do wniosku że (abstrachując od kwestii finansowych) to dSLR mi się podoba (szybki AF i manualny zoom) ale jakoś nie wyobrażam sobie jeżdzenia na nartach/rowerze itp (G3-ka mi się mieści w kurtce) z takim aparatem - a nawet najlepszy aparat nie zrobi dobrych zdjęć jeśli będzie się kurzył w domu na półce
    Aparat kupuje sie odpowiednio do zapotrzebowan, zastosowan. Znam pare osob ktorzy bez problemu jezdza na rowerze z 300D (no nie JaW ? ). Torba biodrowa i problem z glowy - body ze srednim obiektywem plus pare dodatkow sie zmiesci.
    Trzeba niestety pogodzic sie z tym ze aparat do kieszeni nie bedzie tak dobry jak aparat typu SLR. Poczekasz az ktos inny wypusci cos takiego? Oj dlugo poczekasz... to przeciez kwestia klasy, podzialu konsumentow i rynku na segmenty itp. Jakos nie widzialem samochodu gabarytow Matiza o osiagach Porsche (nie liczac recznych przerobek) .
    Kupuje sie to co jest potrzebne wg wlasnych wymogow. A jak jeden sprzet nie spelnia wszystkich wymagan to albo sie idzie na kompromis, albo kupuje sie zestaw sprzetow w sumie spelniajacy wymagania (wsrod obiektywow tez nie ma przeciez idealnego obiektywu o zakresie 10-1000mm i swietle 1.4 - i co? ludzie czekaja az ktos taki zrobi? ).
    Tak jak ja ciagle powtarzam - dSLR nie wszedzie ze soba biore, ale gdybym tylko mial zbedne 2 tys zl to S1 IS bym nosil ze soba zawsze i wszedzie, do pstrykania podrecznego, bo a nuz cos sie zdarzy, oraz na imprezy, spotkania itp.

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

dokladnie, tak jak napisal Vitez, nie ma rzeczy uniwersalnych i idealnych, no moze te pierwsze czasami sie zdarzaja, ale jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego, kup taki sprzet jaki Ci jest potrzebny i na jaki Cie stac, ja zaczalem przygode z fotografia od S1 IS, nawet gdybym chcial wydac wiecej na dSLR to bylby to blad, bo dopiero sie ucze co tak naprawde mi potrzeba i czego chce od sprzetu, a osiagi G6, G7, czy G8 jezeli takie wogole powstana, nigdy nie beda rowne dSLR, zreszta to widac juz po tym co canon zrobil z G6, srebrna obudowa(?), a S70 czarny podejrzewam, ze po wypuszczeniu PRO2, bedziemy mieli G7 z 8mpix w czarnej obudowie z 50% lepszymi osiagami

Bywalec Awatar Algier
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yasin
    a osiagi G6, G7, czy G8 jezeli takie wogole powstana, nigdy nie beda rowne dSLR:
    nigdy nie mów nigdy :wink:
    M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
    20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
    580EXII​
    055XPROB | 488rc2

MaJak
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Algier
    Cytat Zamieszczone przez yasin
    a osiagi G6, G7, czy G8 jezeli takie wogole powstana, nigdy nie beda rowne dSLR:
    nigdy nie mów nigdy :wink:
    mi wystarczyłoby aby w tele AF był ciut szybszy niż teraz w wide

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=10136080
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=10152212
    na podstawie (narazie) skromnych danych, wygląda że G6 jest postępem, a nie tylko wyścigiem w coraz większe Mpix
    jak się poczyta dokładnie te wątki, to wynika że poprawiony AF to nie tylko marketingowy bełkot

tak sobie pomyślałem, G3 na allegro powinno zejść za około 2kzł, G6 ze stanów byłby za jakieś 1kzł więcej ... eee chyba lepiej jak kupię 420ex

Pozdrawiam, Marcin

Bywalec Awatar Algier
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cena G6 na allegro jest już całkiem, całkiem (2600zł.)
    M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
    20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
    580EXII​
    055XPROB | 488rc2

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Canon 300d
    Power On -> First shot
    6.0
    Skad te testy! 6.0 sekundy? (chyba że ze zmiana akumulatora) W parametrach jest zdaje sie podane zdaje się ok 3.6s. Żeby nie być gołosłowny sam testowałem. Przekroczyć 4 sek. mi się nigdy nie udało, a przeważnie uruchamiał sie poniżej 3s. Fakt to dużo i trochę wkurza i objektywnie muszę przyznać ze jest to jedna z rzeczy, która mnie najbardziej zaskoczyła na minus w 300d.

Skoro takie błedy są w tych testach, to co do prawdziwości pozostałych danych nie można mieć zbytniego zaufania.

Pozdrawiam Yablon

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów