Czas odświeżyć wątek
Ja interesuję się fotografią od jakiegoś czasu, myślę, że od gimnazjum, ale do tej pory nigdy nie ciągnęło mnie, żeby wybrać ją jako ścieżkę kariery. Lubię to robić, głównie ze względu na możliwość złapania chwili, która jest istotna i przez wybór kolorystyki/światłocienia, o ile sprzęt mi na to pozwoli. Kiedyś zastanawiałam się nad kupnem bardziej profesjonalnego sprzętu, ale jednak do teraz się nie zdarzyło, abym faktycznie zakupiła.
Gdzie najlepiej zacząć?
Ja sądzę, że warto próbować na początku samemu, zamiast od razu rzucać się na płatne kursy itd., choćby po to, by sprawdzić, czy to jest odpowiednia dziedzina dla naszej osoby, czy dobrze się w tym czujemy. Robić zdjęcia wszystkiemu: rodzinie (oczywiście za zgodą), zwierzętom, przyrodzie, budynkom, zdarzeniom - to dobry sposób, żeby dostrzec jakieś podstawy.
Tyle jest książek na rynku, że ciężko wybrać, którą kupić, chyba łatwiej jest poszukać wskazówek w necie, bo po pierwsze jest taniej, a po drugie tam też można znaleźć profesjonalnych fotografów dzielących się swoim doświadczeniem. I dopiero wtedy, po jakimś czasie, kiedy stwierdzimy, że więcej sami nie wyciśniemy z tematu, wybrać się na jakiś kurs.
Ale to tylko moja osobista opinia.