Materiału do nauki w internetach jest od groma i za darmo jedyny problem polega na rozpoznaniu tego co przekazuje jakąś wiedzę od tego co wiedzy zasadniczo żadnej nie przekazuje (pół biedy) lub co gorsza przekazuje informacje błędne (to już jest problem) - jakieś przemyślenia czy doświadczenia autora zasadniczo nie poparte jakąś bardziej konkretną wiedzą. Widziałem filmy których autor zdecydowanie nie nadawał się na nauczyciela, a wiedza autora i zakres przekazywanych informacji był duży, widziałem filmy z wyżelowanym influencerem budującym dużą ogladalność na poziomie merytorycznym dramatycznie nikłym - jakieś "odkrycia ameryki", "własne doświadczenia z ps" - głównie *******ety nie mające realnych zastosowań, widziałem "amerykańskie" metodologie czy to w książkach czy w filmach 1. 2. 3. 4. mające na celu wytrenowanie ale nie prowadzące do zrozumienia problemu z jakim się mierzymy, widziałem bardzo słabe szkolenia z obróbki autorów robiących świetne komercyjne zdjęcia - chyba jednak tą obrobkę ktoś inny im robi. Czym się kierować - poważna firma firmuje wykład niekoniecznie technologiczna a np. B&H czyli poważny sklep, adobe lub osoby związane z adobe czy np. C1, osoby które odniosły jakieś konkretne sukcesy w fotografii lub po prostu ich zdjęcia czy styl nam odpowiadają i "sprzedają" metodologię (tu jest sporo problemów począwszy od "podobania się zdjęć" - metoda raczej dla tych co mają dobrze zdefiniowane problemy do rozwiązania i nie są to problemy na poziomie podstawowym. znajomośc języka jest niezbędna - nie spotkałem materiału który by mnie zainteresował po polsku.
Czy szkolenia bardziej techniczne na poziomie podstawowym są komukolwiek potrzebne? - moim zdaniem nie - jeśli masz więcej niż dwa zwoje przeczytaj instrukcję obsługi aparatu ale takiego prawdziwego tam praktycznie wszystko co się dowiesz na tach szkoleniach jest napisane - a jeśli masz mniej niż dwa zwoje, a sporo szczęścia to i tak moze się okazać że zrobisz niezle zdjęcia bez zrozumienia techniki trzeba tylko odrobinę talentu (ale o to chyba trudniej niż o zwoje dlatego piszę o szcześciu).
Cena szkolenia - ceny szkoleń to sprawa względna - tanie mogą się okazać drogie bo nic nie nauczą, drogie mogą okazać się drogie lub tanie.