Cytat Zamieszczone przez bnmnb Zobacz posta
Przypuszczam, że najwięksi spece, nie puszczą pary z ust – konflikt interesów. Cóż, może znajdzie się ktoś, kto jednak uchyli rąbka tajemnicy i napisze sensowne kombinacje poleceń.
Ech... bnmnb widzę że optymistą jesteś.. Niedawno w tym dziale padło pytanie o Agrylla i nie doczekało się odpowiedzi. Hehehe.. Oo... TUTAJ.

Ale Twój post spowodował że przyjrzałem się tym parametrom chartread'a i myślę że flaga -F nie stosuje się w przypadku ColorMunki lecz ma zastosowanie dla instrumentu takiego jak np Gretag Spectrolino gdzie zdaje się można opcjonalnie stosować różne filtry. cyt; "The -F options allows configuring the instrument to have a particular filter fitted to it. Some instruments (i.e. the Gretag Spectrolino) allow the fitting of various filters, such as a polarizing filter, D65 illuminant simulation, or Ultra Violet Cut filter, and this option allows the instrument to be configured appropriately." Ale oczywiście 100% pewności nie mam. To jest cały Argyll właśnie - tego do końca nie wie nikt co autor miał na myśli Argyll prawdopodobnie z automatu rozpoznaje CMphoto jako instrument UV-Cut i z iluminantem about D50.. choć można by poeksperymentować i zapodać my parametr - F 6 by zmusić go żeby zasymulował D65 i zobaczyć czy się uda i jaki będzie tego efekt ewentualnie..
No właśnie... chartread... Zwróć uwagę na to co jest w opisie do parametru - l oraz - L
cyt; " - l By default D50 standard observer XYZ values will be recorded for each test patch, but if the -l flag is used, D50 L*a*b* values will be recorded instead."
"-L By default D50 standard observer XYZ values will be recorded for each test patch, but if the -L flag is used, XYZ and D50 L*a*b* values will be recorded."
Czyli że domyślnie w Argyllu przy profilowaniu drukarki jest stosowany standard iluminacji D50..! Dlatego kluczową sprawą będzie odpowiednio skalibrowany monitor - 5000K (sugeruje też gammę 2.4) a nie jakieś tam gówniane sRGB tudzież AdobeRGB z temp 6500K i gammą 2.2 w standardzie...........!

A skoro zaczęliśmy sobie dyskutować o agryllu to..
Cytat Zamieszczone przez bnmnb Zobacz posta
..znalazłem źródło błędu, w metodzie konwersji kolorów: -s -S. Argyll jest wielki. pytanie w związku z tym, co najlepiej tutaj ustawić?
...też chciałbym się czegoś od Ciebie nauczyć...

Mógłbyś napisać na czym polegał Twój/mój błąd i jakie jest jego rozwiązanie..?