Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Argyll i problemy z profilowaniem drukarki (epson)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Clare Irl

Domyślnie Odp: Argyll i problemy z profilowaniem drukarki (epson)

Cytat Zamieszczone przez bnmnb Zobacz posta
    Jeśli chodzi o monitor, to za pomocą Argylla ustawiam tylko gain RGB, a profil wrzucam oryginalny Eizo
    Gdzie wrzucasz oryginalny profil Eizo..? Czy może jako default'owy monitora w systemowym(Windowsowym) Color Managemant..?
    Twój monitor pracuje w trybie sRGB czy AdobeRGB..? Jaką przestrzeń roboczą masz ustawioną w PhotoShop'ie..?
    ... i zdjęcia które drukujesz mają wbity profil sRGB czy AdobeRGB..
    Ostatnio edytowane przez digger-gp ; 05-11-2012 o 21:31

Dopiero zaczyna

,

profil wrzucam w Windosowy Color ...
    cholera, tego nie wiem w jakim trybie ,
    zdjęcia - z tego co napisał Czornyj, wybijamy z nich profil przy drukowaniu a tak to różne mam wbite .

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Niczego nie wybijamy - profil zdjęcia powinien wyświetlić się przy Document: w menu Print PS (na wszelki wypadek sprawdź w ustawieniach koloru Photoshopa czy masz RGB: Preserve embedded profiles). Jeśli ustawiałeś gain RGB to siłą rzeczy musi to być tryb Custom, bo tylko tu da się to ustawić, profil powinien odpowiadać charakterystyce monitora.

Osobna sprawa to sposób, w jaki drukowałeś wzorce wygenerowane z Argylla, bo tu można najwięcej nabroić. Oprogramowanie CM jest w miarę bezpieczne, z nowszymi Photoshopami (CS5, CS6, W7, OSX) jest problemik. Wzorzec powinien trafić w postaci czystych, niekonwertowanych liczb RGB do drukarki.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Clare Irl

EIZO S2231W jest szerokogamutowy. Doradzałbym uzgodnić wszystko..
    W Color Managemant Winowsa ustawić Adobe RGB (1998) jako default monitora i przy tym ustawieniu skalibrowałbym w argyllu do D50 gamma 2.4 Włączając potem kallibracje komendą dispwin NAZWA.cal (wyłanczając dispwin -c),
    w Photoshopie przestrzeń robocza(Working Space) też AdobeRGB,
    drukowane zdjęcia jeżeli są w sRGB to zrobić convert to AdobeRGB i korekta do wydruku w edytorze PS'a,
    tworząc profil w Argyll'u w colprof jeśli używać flagi -s/-S to np -S ClayRGB1998.icm co jest równoznaczne z AdobeRGB(1998)

Ja mam monitor wąsko gamutowy dlatego wszystko mam poustawiane analogicznie z sRGB IEC61966-2.1
    Nie wiem jak jest w przypadku Eizo, ale w przypadku mojego Szajsung B2230 gdy w color managemancie windowsa był ustawiony profil cyt nazwę "Samsung - Natural Color Pro 1.0 ICM" jako default'owy, to miałem ciężką jazdę z kolorem w PhotoShop'ie. To samo zdjęcie w oknie edycyjnym PS'a wyglądało inaczej niż we wszystkich pozostałych programach - i tu wymieniam; Gimp, WindowsPhotoViewer, InfraView, a nawet Bridge. Kolory w PS'ie były jakby sprane.. ustawienie sRGB jako default monitora w Windowsie rozwiązało problem. Ty możesz mieć coś podobnego z tm swoim Eizo'wym profilem jako default.

Porobiłem też trochę testów odnośnie flagi -s/-S -tzn ukręciłem profil z jej pominięciem i porównywałem go do analogicznego który był utworzony z jej zastosowaniem. Wygląda na to że parametr -s/-S ma znaczenie podczas drukowania z Photoshopa. Różnica nie jest dramatyczna, ale jest.. Zdjęcie wydrukowane na profilu z flagą -S jest bardziej zgodne z tym co pokazywał mój skalibrowany monitor(D50, g2.4), ale paradoksalnie brzydsze bo mniej nasycone i bez delikatnej miłej dla oka żółto-zielonej dominanty..

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Przestrzeń barwowa S2231W ma nawet mniej wspólnego z AdobeRGB niż Szajsung B2230 z sRGB, ale w jednym i drugim przypadku ustawianie profilu syntetycznej przestrzeni monitora jako profilu monitora to kiepski pomysł. Wszelkie odchyłki od syntetycznej przestrzeni będą owocowały przekłamaniami kolorymetrycznymi, a S2231W ma mocniej nasycony kolorant czerwony i nieco inny ton kolorantu zielonego niż w przypadku AdobeRGB.

W jednym i drugim przypadku oprofilowałbym monitor, w końcu od tego macie CM.

Jeśli pominiesz flagę -s, to Argyll użyje dla wszystkich tablic A2B profilu odwzorowania RelCol, chcąc uzyskać odwzorowanie percepcyjne musisz użyć flagi z wskazaniem profilu wejściowego.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-11-2012 o 00:18

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Clare Irl

Skoro tak to to może najbardziej poprawnym podejściem byłoby (pójście o krok dalej) wykonanie Argylowej charakteryzacji uprzednio skalibrowanego monitora i użycie tego profilu w z parametrem -S .....!?
    Ostatnio edytowane przez digger-gp ; 06-11-2012 o 00:22

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Nie byłoby, bo zdjęcia renderujemy do stałej, syntetycznej przestrzeni edycyjnej, żeby nie konwertować ich za każdym razem gdy zmieniamy monitor i nie ograniczać możliwościami wyświetlacza. Pod flagę -S podpinamy profil przestrzeni edycyjnej, której używamy - Adobe, sRGB, ProPhoto, ECI itd.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Clare Irl

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    ustawianie profilu syntetycznej przestrzeni monitora jako profilu monitora to kiepski pomysł. Wszelkie odchyłki od syntetycznej przestrzeni będą owocowały przekłamaniami kolorymetrycznymi,
    W jednym i drugim przypadku oprofilowałbym monitor, w końcu od tego macie CM.
    Czornyj.. nie chwytam.. co to jest syntetyczna przestrzeń monitora..? sorry nie znam dobrze nazewnictwa w tej dziedzinie..

Ja mówię o dwóch różnych sprawach jednocześnie.. jedna to jest jaki profil do flagi-S w colprof, a druga to jaki profil ustawić jako defaultowy dla monitora w systemowym colormanagemancie..?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

A ja mówię o trzeciej - syntetycznej przestrzeni edycyjnej zdjęcia.

Pierwsza rzecz, to syntetyczna przestrzeń edycyjna zdjęcia, o której decydujemy w momencie konwersji - AdobeRGB, sRGB, ProPhoto

Druga rzecz, to przestrzeń monitora - CMM aplikacji będzie kompensował różnice pomiędzy przestrzenią zdjęcia a realną przestrzenią monitra w trakcie wyświetlania.

Flaga -s optymalizuje odwzorowanie percepcyjne barw przestrzeni edycyjnej zdjęcia w przestrzeni urządzenia wyjściowego (tu drukarki) i to jest rzecz trzecia, a monitor w tym procesie nie ma większego znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-11-2012 o 00:44

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Clare Irl

No to jak Argyllowe D50 gamma2.4 (odnośnie kalibracji monitora) będzie się miało do Photoshopa? Photoshop i tak to skoryguje i będzie symulował sRGB ..?
    Przecież w kalibracji do D50 chodzi o zgodność tego co widzę na monitorze z tym co będzie na wydruku.. ton bieli itd..
    Chodzi mi o to żeby "oszukać" PS'a (ustawiając defaultowo sRGB w systemie) żeby nie wprowadzał swojej korekcji do tej kalibracji jaką ja zrobię argyllem..

..no i odnośnie flagi -s mój pomysł jest taki żeby użyć rzeczywistej przestrzeni monitora do konwersji do przestrzeni drukarki
    Ostatnio edytowane przez digger-gp ; 06-11-2012 o 01:08

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów