Tak prawdę powiedziawszy wiem, co masz na myśli. Jednak wracając do meritum, to chyba pozostałbym przy 7d, a po czasie dokupił 1ds mark III albo 1d mark IV, bądź jeśli wszystko by się ułożyło i szczęście zagościło, to 1d X.
Zmiana systemu przyniesie ci tylko bóle, bo chociaż uzyskasz świetny korpus jakim jest d600 czy d700, to i tak ceny szkieł cię zjedzą. Jeżeli, to była by pewna zmiana, to imho warto. Jeśli jednak kupisz d600, a podepniesz do niego kiepskie szkło, to zaniedbasz cały jego urok.
Canon czy Nikon, to kwestia preferencji. Kto, co lubi i jak mu to leży. Jak dla mnie, to bardzo dobre systemy. Gdybyś był na etapie zakupu z doświadczeniem, wtedy możemy rozpocząć dyskusję. W obecnej chwili masz porządny korpus i szkła (jakie?) może warto rozwinąć, to drugie?
Aha i jeszcze jedno, odnośnie iso 400+, swoją ocenę określasz na tym, co znajdujesz zapewne w internecie? o tym, co ludzie piszą na forach itd. To tak zwane zaćmienie zakupowe, czy jakoś tak. Po pewnym czasie zobaczysz zdjęcia wykonane z 7d i uznasz, że na iso 1600 szumi mniej niż inny korpus.
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
no spod kosza mial dobre zdjeciaspod kosza... kitem tez moze sie udac zrobic dobre zdjecie
pojedyncza osoba to zaden wyznacznik
(zeby nie bylo - sebcio80 robil dobrze zdjecia)
na powaznie, przegladnalem pare innych z tego top100 i sa jeszcze gorsze (trafiaja sie momentami perelki)
Prosiłby nie ciągnąć tutaj tematu czyichkolwiek zdjęć.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner