Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Sigma 70-200/2,8 czy 100-300/f4???? Poradżcie!

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roqfort
    Jestem pod wrażeniem tej 2.8... ale także pod wrażeniem ostatniego postu mmszy.... No i co mam teraz zrobić?
    Kupuj 2.8, a mmszy'a mial najprawdopodobniej walniete szklo.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Wink Teraz to chyba kupię białego Canona 70-200/4...

Bo zmarnowałem całą sobotę na przeszukiwaniu for, i wszędzie pojawiała się konkluzja że "L" to "L" i zawsze można je dobrze odsprzedać... I to chyba jest istotny argument :-)

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

a sigme nie ? kupujesz za okolo 2700 sprzedajesz za okolo 2300
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Miasto
    EU

Domyślnie

Asterix ma racje

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

zreszta jak kupuje szklo to nie mysle za ile je sprzedam
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix
    a sigme nie ? kupujesz za okolo 2700 sprzedajesz za okolo 2300
    Tak, po jednym dniu

Domyślnie

Przeczytałem - "This is my 2nd one of these. I sold the 1st one to get the 70-200 f2.8 IS. The IS is very handy, but I found that due to the size and weight of the f2.8, I didn't carry it with me everywhere I went, like I do with the f4. So I bought another f4 and while I had the two together, I ran some resolution tests with consistant standards - raw, tripod, flat plane, etc. What I found was that the f4 was actually sharper at all lengths and apertures and had slightly better color and contrast. And my f2.8 was a really sharp one. If you don't need the stop (I have fast primes) or the IS (is this in the next f4?) this version of the 70-200 is OUTSTANDING!"
    - i.... bardzo mi się to podobało
    Chyba jestem próżnym facetem, ale mój stopień "zapróżnienia" nie odstaje od przeciętnego faceta tego forum... Łykam tę "L"-kę

Miasto
    EU

Domyślnie

... Z porad typu Canonowska "L"-ka już się wyleczyłem, bo mam spore wydatki niestety...
    Tak napisales w poscie #1
    Łykam tę "L"-kę
    Ktora?

Talking Czyli dopadł mnie casus krowy i jej poglądów :)

Kurcze... nie sądziłem że za takie w sumie niewielkie pieniądze można ją kupić
    To wprawdzie dopiero wstęp do klubu "L"-ek, ale jak sobie przypomnę moje pierwsze zachwyty nad moim aparatem "Druh" (pamięta go ktoś jeszcze? Półformatowy...hehe), to sądzę że robię duży postęp :-)
    Drozdi! Masz u mnie browara, za przypomnienie mi jakim jestem słabym i niekonsekwentnym człowiekiem

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Śledze tę dyskusje z uwaga bo mam ten sam dylemat. I też chyba skusze się na L-kę. Za nią oprócz (zspokojenia prózności) przemawia fakt, że ma ona taką samą srednicę filtra co np tamron 28-75. Wiec jeżeli takowy masz to masz kilka stówek do przodu! No i róznica ok. 500 gr. w górach po kilku godzinach tez ma swoje znaczenie! Po przemysleniu doszedłem do wniosku, ze to dobry kompromis. W zasadzie używać się go będzie w terenie (bo do portretów i macro mam jasną stałkę 105mm) a tam f/4 jest wystarczające. Dokupi sie w przyszłości ekstender 1,4 i z cropem masz ponad 400mm przy niedużej stracie swiatła.
    pozdrawiam Janusz
    p.s. A Drucha pamietam bo też od niego zaczynałem!

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów