Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: >> 300D i brakujace opcje w menu serwisowym ?!?

Airborn
    Guest

Domyślnie >> 300D i brakujace opcje w menu serwisowym ?!?

Witam,
    To moje pierwsze wynuzenie na tym forum, tak wiec chcialbym sie przywitac
    Mam na imie Sebastian, 300D (konkretnie Rebel) z kitowym obiektywem zakupilem dopiero pare dni temu (wczesniej bylo Fuji S602z i Minolta A2).
    Nie jestem tzw sprzetowym onanista dlatego probuje powstrzymac sie od badania hotow itp testow.
    Zastanawia mnie tylko jedno: we wszystkich dostepnych mi instrukcjach wyczytalem, ze w menu serwisowym 2 (tam, gdzie sa ustawienia jezyka, sys video itd) powinienem miec takze opcje Sensor Clean (dodam, ze instrukcja pochodzi z konca 2003r). I tutaj pojawia sie zonk - w menu mojego aparatu NIE MA TAKIEJ OPCJI

pomijajac jej przydatnosc: czy powinienem reklamowac aparat u sprzedawcy (TIP) ?

wybaczcie dlugi wywod, ale sam nie wiem co mam o tym myslec (nie spodziwalem sie takich problemow...)

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie Re: >> 300D i brakujace opcje w menu serwisowym ?!?

Opcja Sensor Clean jest dostepna tylko wtedy, gdy na kole nastaw trybow masz ktorys z trybow ze stery nastaw recznych - najlepiej ustaw na "M". A jesli nadal ta opcja nie jest dostepna, to rzeczywiscie - cos jest nie tak. Ale to by byla bardzo dziwna przypadlosc...

To jest opisane w instrukcji...warto przeczytac
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Airborn
    Guest

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Opcja Sensor Clean jest dostepna tylko wtedy, gdy na kole nastaw trybow masz ktorys z trybow ze stery nastaw recznych - najlepiej ustaw na "M".
    w takim razie musze to sprawdzic. jak do tej pory bylem w takim szoku, ze odebralem wreszcie swoejgo dSLR'a, ze moglem dokonac przeoczenia

dziekuje bardzo za wyprowadzenie z ciemnosci

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Airborn
    jak do tej pory bylem w takim szoku, ze odebralem wreszcie swoejgo dSLR'a, ze moglem dokonac przeoczenia

dziekuje bardzo za wyprowadzenie z ciemnosci
    Jak ci minie szok to najpierw przeczytaj instrukcje , najlepiej dwa razy, raz na sucho, drugi raz z aparatem w reku cwiczac te rzeczy ktorych nie rozumies. Dopiero pozniej rob zdjecia i zadawaj pytania 8)

Airborn
    Guest

Jak ci minie szok to najpierw przeczytaj instrukcje , najlepiej dwa razy, raz na sucho, drugi raz z aparatem w reku cwiczac te rzeczy ktorych nie rozumies. Dopiero pozniej rob zdjecia i zadawaj pytania 8)
    mam nadzieje, ze nie nadwyrezylem cierpliwosci modow moim "niedoczytaniem" instrukcji :wink:
    powiem szczerze, ze mam wydrukowana polska instrukcje z pdf'a, ale nigdzie nie moge doszukac sie informacji, iz opcja Sensor Clean jest dostepna tylko na jednym z manulanych polozen "kolka".
    znalazlem jedynie wzmianke, ze niektore opcje menu moga pozostac niewidocznymi przy ustawieniu aparatu w auto, co jednoznacznie ukazuje moja lamerie

dopiero jutro wroce do domu i bede mogl przecwiczyc sprawe, mam nadzieje, ze wsio bedzie ok.

PS. niedlugo podziele sie swoimi fotografiami, narazie niestety tylko z poprzednich aparatow..

raz jeszcze dziekuje za pomoc

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Otoz to! Choc rozumiem Kolege, ze cos przeoczyl - taki nowy zakup wyzwala emocje, ktore czesto blokuja myslenie (wiem po sobie).

Ja zas czytam juz chyba poraz 4 czy 5 instrukcje do mojego 300D i caly czas sie ucze czegos nowego - ot chocby tego, ze spelnia jakies tam normy australijskie
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Airborn
    nigdzie nie moge doszukac sie informacji, iz opcja Sensor Clean jest dostepna tylko na jednym z manulanych polozen "kolka".
    znalazlem jedynie wzmianke, ze niektore opcje menu moga pozostac niewidocznymi przy ustawieniu aparatu w auto, co jednoznacznie ukazuje moja lamerie
    To raczej wlasnie o to chodzi - ze nie ma tej opcji w trybie 'auto' , a nie ze jest tylko w trybach P,Av czy M.

Powod - Canon zalozyl ze jesli ktos uzywa trybu 'auto' to nie jest na tyle zaawansowany zeby samemu czyscic matryce .

Tytus: sprawdz czy twoja wypowiedz jest zgodna z punktem 4. regulaminu : http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=5
    a nastepnie wydedukuj czyjego posta predzej wytne

[ Dodano: Pon Wrz 06, 2004 1:21 am ]
    Cytat Zamieszczone przez eternus
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Otoz to! Choc rozumiem Kolege, ze cos przeoczyl - taki nowy zakup wyzwala emocje, ktore czesto blokuja myslenie (wiem po sobie).
    Szok jak szok ale dbac o sprzet nalezy - lepiej przeczytac instrukcje by wiedziec jak to dziala niz zepsuc od razu nowy zabytek nieumiejetnym uzywaniem go (wystawianie na probe cierpliwosci innych osob nieadekwatnymi pytaniami to drugorzedna sprawa, wazniejsze jest dbanie o wlasciwe uzytkowanie sprzetu - dosc drogiego przeciez) .
    Dlatego ja zawsze czytam instrukcje po kupnie czegos by nie bylo na mnie ze zepsulem nie dowiadujac sie jak sprzet dziala .

Uprawnienia umieszczania postów