Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Pomoc w zlozeniu kompa

Dopiero zaczyna

Domyślnie Pomoc w zlozeniu kompa

Witam mam przeznaczone okolo 3000 pln na zakup nowego komp stacjonarnego, ma to byc sprzet ktory bedzie sobie radzil z photoschopem i lightroom, cena oczywisice bez monitora

prosze ludzi znajacych temat w doborze sprzetu

jaki procek, jaka karta, jai dysk itp

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie Odp: Pomoc w zlozeniu kompa

moge Ci doradzic zebys przysiadl fałd i poczytal sobie recenzje plyt glownych, recenzje pamieci i zasilaczy. Obecnie nadal bral bym procesor intela ze zintegrowana grafika, chyba ze grasz jeszcze, do grafiki 2d zadna karta nie jest ci potrzebna, a tylko zwieksza koszta i potem zwieksza pradozernosc. Dysk na system i programy SSD minimum 128gb, ai drugi powyzej 1 gb na reszte. O stabilnosci pracy decyduje w duEj mierze zasilacz, wiec zwroc na to uwage. recenzji jest w sieci od groma trzeba sie jednak wysilic i poczytac.
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nysa

Miałem założyć podobny wątek więc podepnę się z pytaniem. Ja co prawda mogę wyłożyć na ten cel więcej ok. 4 do 4,5 kzł.
    Od kilku dni czytam na temat płyt głównych, zasilaczy dysków itp. ale liczę na doświadczenie i wiedzę szanownych kolegów.
    Komputer będzie przeznaczony w 95% do fotografii, od czasu do czasu ew. oglądnę film. W gry nie gram w ogóle.
    Na wstępie wymyśliłem takie coś Intel i7-3770K / 16GB 1600 / Asus P8Z77-V / HDMI (2736957558) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    do tego dysk ssd 250 Gb i właśnie jaki model i jakiej firmy tak aby to stabilnie pracowało. Moje wątpliwości budzi jaki wybrać twardy dysk na dane. Chciałbym 2T i wiem że ma być szybki 7200 obr/min ale czy to wszystko? Chciałbym 16 Gb RAMu ale jakich? czy 1600 Mhz wystarczy czy inwestować w szybsze. Wiem że należy zainwestować w dobry stabilny zasilacz. Czy 500W wystarczy? jeśli tak to jakiej firmy?

Z góry dziękuję za pomoc RobertS
    40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EX

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

w zasilaczu nie chodzi jedynie o moc, poza tym moc podawana jest na linie 12 v i na 5v, to co nas interesuje to 12v. 500w dla zestawu bez grafiki starczy. ale nie chodzi tylko o moc, tylko o stabilnosc napiecia, szukaj wsrod markwych zasilaczy w rodzaju np. enlight, od wielu lat uywam zasilaczy tej wlasie marki i chodza bez zarzutu. Testow dyskow ssd jest bardzo duzo. te dyski rozia sie od siebie wydajnoscia dosc znacznie wiec wypadoloby jednak poszukac recenzji modelu ktory chcesz wybrac. podobnie ma sie sprawa z plyta glowna. Ja nie testeowalem tego asusa, trudo wiec aym Ci cos o nim napisal, po prostu musisz poszukac na jakims forum czy ta plytka nie sprawia problemow. Kiedys byc moze nadal najlepsze plyty robila DFI, ale tak jak pisze musisz sprawdzic sobie konkretny model.
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Cześć,

Proponuję platformę pod Intela.
    Procesor 3570K obecnie najwydajniejsza i5, do tego seria "K" podkręcania sama przyjemność...

Pamięć Ram, obecnie jest na tyle tania że spokojnie 16GB 1600MHz można śmiało brać.
    Bridge przy otwieraniu dużej ilości RAwów nie powinien mieć problemów.

Płyta, osobiście zawszę wolę dopłacić do tego podzespołu i spać spokojnie
    Asus P8Z77-V LE, na nowym chipsecie, lub podobna.

Można zawsze zabrać Asrock Z77 EXTREME4

Zasilacz typu Corsair bądź Chieftec 500W starczy w zupełności.

Jeden SSD, lub dwa w Raid. Do tego na dane jakiś WD w zależności ile macie $ oraz potrzebujecie miejsca. Jednego dysku typu 2TB bym odradzał.

Jeżeli nie zamierzacie grać w gry polecam chociaż zakupić GT 640, zawsze będzie się milej pracować, do tego filmy czy Blue Ray będzie płynnie chodzić

Obudowa wedle życzenia, jeśli macie jakieś pytania pytajcie

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie Pomoc w zlozeniu kompa

Dysk ssd w raid??? A po co?
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Nawet jeśli nie planuje się używać komputera do gier to karta graficzna nie jest zbędnym wydatkiem. Wiele programów potrafi wykorzystać moc procesora graficznego do swoich obliczeń.
    Jeśli chodzi o dobór zasilacza to moc jest sprawą drugorzędną, istotne jest maksymalne obciążenie poszczególnych linii zasilania, szczególnie +5V i +12V. Pod tym adresem eXtreme Power Supply Calculator jest ciekawy kalkulator który pomoże dobrać zasilacz. W wersji Lite obliczy tylko zapotrzebowanie na moc, ale w wersji Pro poda również jakie będzie obciążenie poszczególnych linii dla konkretnej konfiguracji. Tygodniowy dostęp do wersji Pro to 2 dolary, miesięczny 3 a bezterminowy 10.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez RobertS Zobacz posta
    do tego dysk ssd 250 Gb i właśnie jaki model i jakiej firmy tak aby to stabilnie pracowało.
    lepiej 2x 128 GB i złożyć w raid.
    Cytat Zamieszczone przez RobertS Zobacz posta
    Moje wątpliwości budzi jaki wybrać twardy dysk na dane. Chciałbym 2T i wiem że ma być szybki 7200 obr/min ale czy to wszystko?
    Wszystko, nawet nie musi być szybki, ale - jak mówią informatycy - najlepszy dysk to dwa dyski, więc na pewno potrzebujesz drugiego na back up.
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@ RobertS - napisz na tym forum Forum komputerowe ForumPC.pl - chłopaki na pewno coś Ci dorardzą.
    Jak mi padł jakiś czas temu komp to dzięki pomocy jaką tam znalazłem, złożyłem super zestaw w super cenie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nysa

Dziękuję za pomocne rady, Bangi - dziękuję za skierowanie na forum.
    Pozdrawiam RobertS
    40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów