Odp: Czy zleceniodawca może żądać nieujawniania autorstwa?
Zamieszczone przez marfot
Agencja jak każda firma ma prawo ograbić swojego pracownika ze wszystkiego. To wcale nie musi być za granicą.
Pracownik w firmie zachowuje oczywiście prawo do swojego nazwiska i może sie nim posługiwać w pewnych okolicznościach np. składając PIT .
w Polsce gazety zawsze podpisują zdjęcia nazwiskiem i nazwą agencji, tak mówi prawo prasowe lub autorskie - szczegółów niestety nie pamiętam
Zamieszczone przez airhead
w Polsce gazety zawsze podpisują zdjęcia nazwiskiem i nazwą agencji, tak mówi prawo prasowe lub autorskie - szczegółów niestety nie pamiętam
Art.15 prawa prasowego, a także przytoczony już wcześniej przez michalaba Art16 pkt1 ust2. Więc nie zawsze! Swoją drogą to dwaj najpłodniejsi polscy fotoreporterzy to [PAP] i archiwum (albo abarot )
Zamieszczone przez jacek_73
Art.15 prawa prasowego, a także przytoczony już wcześniej przez michalaba Art16 pkt1 ust2. Więc nie zawsze! Swoją drogą to dwaj najpłodniejsi polscy fotoreporterzy to [PAP] i archiwum (albo abarot )
ale nie chodzi mi o prawo do anonimatu (tak to się mądrze nazywa według prawników)
u mnie na fotoedycji zawsze mówią, że zdjęcia polskich fotografów podpisują imieniem i agencją, bo takie jest prawo, a np. amerykańskich tylko agencją, bo tam tak jest
Zamieszczone przez airhead
...
u mnie na fotoedycji zawsze mówią, że zdjęcia polskich fotografów podpisują imieniem i agencją, bo takie jest prawo, a np. amerykańskich tylko agencją, bo tam tak jest
To wasz fotoedytor ma rozdwojenie jaźni? A jak bierze zdjęcie ze stocka to jak podpisuje? No ale na gazetach fotografia się nie kończy
A wracając do pytania z pierwszego posta - a dlaczego taki zapis miałby być nielegalny?