Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Czy zleceniodawca może żądać nieujawniania autorstwa?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Czy zleceniodawca może żądać nieujawniania autorstwa?

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Art.15 prawa prasowego, a także przytoczony już wcześniej przez michalaba Art16 pkt1 ust2. Więc nie zawsze! Swoją drogą to dwaj najpłodniejsi polscy fotoreporterzy to [PAP] i archiwum (albo abarot )
    ale nie chodzi mi o prawo do anonimatu (tak to się mądrze nazywa według prawników)
    u mnie na fotoedycji zawsze mówią, że zdjęcia polskich fotografów podpisują imieniem i agencją, bo takie jest prawo, a np. amerykańskich tylko agencją, bo tam tak jest
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    ...
    u mnie na fotoedycji zawsze mówią, że zdjęcia polskich fotografów podpisują imieniem i agencją, bo takie jest prawo, a np. amerykańskich tylko agencją, bo tam tak jest
    To wasz fotoedytor ma rozdwojenie jaźni? A jak bierze zdjęcie ze stocka to jak podpisuje? No ale na gazetach fotografia się nie kończy

A wracając do pytania z pierwszego posta - a dlaczego taki zapis miałby być nielegalny?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    To czy może użyć w swoim portfolio zależy od tego jak rozporządził prawami majątkowymi do zdjęcia, czy je sprzedał czy nie.
    A to jak sprzedaż prawa majątkowe to nie wolno Ci użyć zdjęcia w portfolio? Jeśli tak to przerąbane...
    Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Jeśli prawa majątkowe nie zostały sprzedane, a tylko udzielona została licencja na używanie zdjęć z zastrzeżeniem anonimowości, to oczywiście autor może dalej udostępniać zdjęcia anonimowo lub nie wg własnego uznania.
    Z prawem mam nie wiele wspólnego, ale ja nie widzę w tym sensu. Poco ktoś miałby zastrzegać że autor może udostępniać zdjęcie tylko anonimowo?
    Ja rozumiem, że zleceniodawca uzyskuje zgodę autora, że nie musi podpisywać zdjęcia. Na pewno inna część umowy określa czy klient ma wyłączność na zdjęcia czy nie. Jeżeli ma wyłączność to autor nie może udostępniać zdjęć ani anonimowo ani inaczej (poza portfolio).
    ...ale to jest tylko moja logika, a prawo logiczne być nie musi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    A to jak sprzedaż prawa majątkowe to nie wolno Ci użyć zdjęcia w portfolio? Jeśli tak to przerąbane...
    Aby móc posłużyć się zdjęciem (moim zdaniem dotyczy to również portfolio ale mogę się mylić) to musisz mieć zgodę tego kto te prawa posiada.

ale ja nie widzę w tym sensu. Poco ktoś miałby zastrzegać że autor może udostępniać zdjęcie tylko anonimowo?
    Ja rozumiem, że zleceniodawca uzyskuje zgodę autora, że nie musi podpisywać zdjęcia. Na pewno inna część umowy określa czy klient ma wyłączność na zdjęcia czy nie. Jeżeli ma wyłączność to autor nie może udostępniać zdjęć ani anonimowo ani inaczej (poza portfolio).
    Chyba napisałem nie precyzyjnie - chodziło mi o sytuację, w której zastrzeżenie anonimowości odnosi się do jednej konkretnej licencji, czyli:
    Jeśli udzielasz komuś licencji na zdjęcie wraz z umową, że ten ktoś nie będzie podpisywał zdjęcia Twoim nazwiskiem, to dalej możesz używać tego zdjęcia sam lub udzielać kolejnych licencji i w każdym przypadku możesz sobie wybrać, czy będzie to anonimowo czy nie.

Z prawem mam nie wiele wspólnego
    Każdy z nas ma tyle wspólnego, że prawo go dotyczy ;-), w sytuacjach dla mnie istotnych staram się je poznać i zrozumieć, ale prawnikiem nie jestem a tym bardziej specjalistą, więc mogę się mylić.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów