Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Odp: Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

moze na początek napisz z jakimi obiektywami miałeś doczynienia lub jakie ewentualnie posiadasz
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie Odp: Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

Raczej nie kieruj się profesjonalizmem, bo 30d to daaaawno nie widziałem wśród gości na weselu. Wbrew pozorom ludzie mogą mieć bardziej profesjonalny sprzęt od Twojego. Nie znaczy to oczywiście, że zrobią lepsze zdjęcia, bo doświadczenie zbiera się latami. Profesjonalne to mają być efekty (skoro pewnie masz zamiar brać za to pieniądze). Sprzęt w tym pomaga. 30d jest już dość leciwy, więc nie spodziewaj się, że ktoś patrząc na Twój sprzęt pomyśli "O kurde jaki PRO!".
    Kup na początek jak najjaśniejszego zooma. Najlepiej z silnikiem USM (Canon) lub HSM (Sigma). Lepsza szybkość i precyzja a na dodatek w kościele nie będziesz najgłośniejszym elementem ceremonii Możesz szukać starszych wersji 24-70 2.8L (np. 28-70 2.8L), choć na cropie szerokości będzie mało (w zasadzie wcale jej nie będzie).
    Marki trzy.

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Mam docyć podobny dylemat, chociaż nie mam profi zapędów. Jadę jutro przetestować używane szkiełko Sigma 10-20 4/5.6. Z tego co zaobserwowałem na przesłanych mi samplach, jest mega szerokie, ładnie oddaje kolory, wprowadza niezbyt dużo zniekształceń, ma HSM, czyli cichy i szybki, a dodatkowo (wyczytane na optycznych) celny AF, który praktycznie się nie myli (żadnych FF, czy BF). Winieta jest, wiem, bardzo duża, ale się nią absolutnie nie przejmuję. Jest też niezbyt jasno, ale to w końcu UWA, zresztą zawsze można dopiąć lampę i doświetlić co nieco.

Co sądzicie o tym wyborze ?
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Arni Zobacz posta
    Mam docyć podobny dylemat, chociaż nie mam profi zapędów. Jadę jutro przetestować używane szkiełko Sigma 10-20 4/5.6. Z tego co zaobserwowałem na przesłanych mi samplach, jest mega szerokie, ładnie oddaje kolory, wprowadza niezbyt dużo zniekształceń, ma HSM, czyli cichy i szybki, a dodatkowo (wyczytane na optycznych) celny AF, który praktycznie się nie myli (żadnych FF, czy BF). Winieta jest, wiem, bardzo duża, ale się nią absolutnie nie przejmuję. Jest też niezbyt jasno, ale to w końcu UWA, zresztą zawsze można dopiąć lampę i doświetlić co nieco.

Co sądzicie o tym wyborze ?
    Mam tę Sigmę i mogę ją polecać z czystym sumieniem.AF rzeczywiście daje radę.Nie przypominam sobie abym zrobił jakieś nieostre zdjęcie.Brak jasności też nie jest wielkim problemem gdyż spokojnie da się używać z ręki czasów rzędu 1/20 sekundy.

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Arni, przy UWA problem ff czy bf praktycznie nie istnieje i raczej nie licz ze lampa doświetli ci tak szeroki kąt (co najwyżej środek kadru)
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Na doświetlenie 10 nie liczę, ale 14, cz 15 po użyciu wbudowanego w lampę panelu szerokątnego już powinno się udać. Będzie to dla mnie znacznie lepiej (szerzej), niż to co mam dotychczas: 24-...
    Myślałem też o stałkach, ale na C14/2.8L mnie nie stać, SY14/2.8 z manualną obsługą jakoś mnie nie pociąga, a S30/1.4, C28/1.8, czy C24/2.8 nie są zbyt szerokie. Do wspomnianej S20/1.8 jakoś nie mogę się przekonać, a poza tym też nie jest ona zbyt szeroka i kosztuje niemało.
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

A próbowałeś robić zdjęcia ludziom na ślubie z czasem 1/20sek...
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Coś już napisał

Na początek jak masz ograniczony budżet to ta Tokina ze światłem f/2.8 będzie najbardziej kompromisowym wyborem. Potem jak będziesz miał więcej funduszy to pewnie będziesz wolał stałki - światło najważniejsze !

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

A jakie masz obiektywy?
    Tokina to uwa czyli bardzo szeroko i szeroko Jako jedyne szkło - no way
    Jak nie masz nic albo reorganizujesz szkła to szukaj zestawu coś 17-50 ze światłem 2.8 + stałka 85 1.8 - i ceremonię i wesele i plener obskoczysz.
    Ostatnio edytowane przez KUBAwo ; 30-10-2012 o 23:00
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    A jakie masz obiektywy?
    Tokina to uwa czyli bardzo szeroko i szeroko Jako jedyne szkło - no way
    Jak nie masz nic albo reorganizujesz szkła to szukaj zestawu coś 17-50 ze światłem 2.8 + stałka 85 1.8 - i ceremonię i wesele i plener obskoczysz.
    No właśnie jestem na początku tej zabawy więc nie chciałbym się wpakowac w jakieś niepotrzebne sprzęty stąd moje dylematy i pytania.
    A lampa jaka by była OK do ślubów?
    A może musiałbym tez zmienić puszkę na coś lepszego czy to 30D da jednak radę?
    Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów