Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Sprzęt na wyprawę w tropiki

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Sprzęt na wyprawę w tropiki

Czesc,
    wybieram sie niedlugo na 3 tyg na Filipiny - typowa wyprawa backpackerska.
    I tutaj pytanie - co byscie zabrali ze sobą ze sprzetu foto - biorąc pod uwage czesto ciezkie warunki noclegowo podróżnicze - i chec zrobienia dobrych zdjec w wolnych chwilach
    Aktualnie rozważam wzięcie 5D mkII z 24-105 w kaburze - ale jest to dosc duzy i ciezki zestawik.
    Mam jeszcze opcje zabrania 50D z Tamronem 17-50 - zestaw ktory lepiej znam bo go uzywalem dluzszy czas (duzy plus za AF - nawet z tamronem ).
    Od razu mówię, że nie za bardzo mam ochote brać więcej niż jeden obiektyw.

PS
    rozumiem że warto wziąć ze sobą polara?

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Sprzęt na wyprawę w tropiki

Polar koniecznie. Dorzuciłabym jeszcze szarą połówkę.

I brałabym piątkę z 24-105 -- lepsza jakość, szerszy zakres, więcej możliwości.

Teraz też wyjeżdżam na 3 tyg do Azji, fakt, że nie backpakersko, więc biorę 5d + 17-40 + 50 + 85 (lub 100L, jak mi się jeszcze uda go dorobić przed wyjazdem).
    Myślę, że jakbym szła drugi raz w góry Nepalu (czyli ileś dni targania wszystkiego na plecach), to bym wzięła też coś w tym stylu.

Imho albo się poświęcasz i bierzesz najlepszy sprzęt jaki możesz, żeby zrobić najlepsze zdjęcia jakie umiesz. Albo olewasz, bierzesz kompakta i się cieszysz lekkoscią bytu
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Dokładnie - bierzesz tyle ile możesz. Żebyś później nie mówił sobie "o matko, ale byłoby ujęcie jakbym miał ten obiektyw..."

Ja na Filipinach byłem z trzema szkłami i było ok.

Miasto
    Zamość

ja zawsze jeżdżę z jednym obiektywem (5dII + 24-70L) i nigdy nie narzekałem, zwłaszcza jak miałem wszystko upchnąć w jeden plecak.
    polar się przydaję, plus parę aku do body, żeby nie zostać z jedną kreską z dala od kontaktu

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

No tak, filtr polaryzacyjny warto wziąć, szczególnie jak się jedzie w takie rejony. Jeśli dasz radę zabrać niewielki statyw (pewnie będzie ciężko) to możesz jeszcze wziąć szary filtr. Ja miałem ze sobą standard, tele i rybie oko i nie mogę powiedzieć, że któryś leżał w torbie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Myślę, że 5D + 24-105 +Polar to bardzo dobry zestaw, jeśli chcesz tylko jedno szkło.

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Podobnie 5dII i 24-105. Dla mnie ten obiektyw jest numerem 1 na wszelkie wyprawy w ciepłe rejony, Azja, Afryka. To prawda miło siedząc przed ekranem przyjemnie jest rozważać kwestie obiektywów, ale gdy przychodzi do taszczenia w upalne dni, gdy pot spływa po plecach i jeszcze ma się do dyspozycji ograniczony czas (ja podróżuję z Rodzinką w sposób zorganizowany ) to odechciewa mi się eksperymentów. A polar jak najbardziej.
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Uzależniony

Ja lubię szeroko i gdzie tylko bym nie pojechał z plecakiem to biorę tylko 5d II + 16-35 choć idealnie by było 5d II + 24-70 bo i szeroko i jakiś portrecik się zrobi

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

a ja radzę zakleić czarną folią napisy na aparacie i założyć niefirmowy pasek, np od zenita, zrobiłem tak gdy sam wyjechałem w tropiki i sprzęt ze zdjęciam wrócił razem ze mną a to najważniejsze :cool:
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Coś już napisał

o dzieki za rady
    Właśnie raczej wezmę 5DmkII z 24-105 - dość uniwersalny zestaw. Dobry pomysł z tym zaklejeniem - myślałem o tym - tylko pasek muszę skombinować. Ogólnie moje doświadczenia podróżnicze z wiekszą ekipą sugerują, że i tak nie ma czasu na zmiany obiektywów.
    Szarą połówkę mam tylko cokina a one nie są za wygodne niestety.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów