Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Sprzęt na wyprawę w tropiki

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Sprzęt na wyprawę w tropiki

Zamiast zaklejać zainwestuj w Camera Armor
    Ja mam pasek PacSafe (taki antyzłodziejski), ogólnie te wszystkie "zastępcze" się sprawdzą, możesz sobie jeszcze jakiś wygodniejszy niż standard wybrać. Jak będziesz łazić dużo z plecakiem pomyśl o jakimś mocowaniu aparatu do szelek, cały dzień z kilogramem na szyi daje w kość cholernie.

Ogólnie w tropikach masz przez 80% dnia słońce pod kątem 90%, więc polar działa wyśmienicie, i jeżeli nie trafisz na jakieś szczątki pory deszczowej (w sensie zasnucie chmurami), to powinieneś mieć ładne niebieskie niebo idealnie współgrające z polarem, i nawet niekoniecznie wymagające szarej połówki. W sumie w czasie większości wypadów tropikalnych szarej połówki nie miałam.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Początki nałogu

Zdecydowanie 5d+24-105 i oczywiście polar obowiązkowo. Co do zabezpieczenia armor czy pasek to nie przesadzałbym z tym zbytnio. Zdrowy rozsądek i powinno być dobrze.
    Dla uzupełnienia nie zapomnij zestawu do czyszczenia.
    ps.Zawsze jak wyjeżdżam mam ten sam dylemat ile wezmę szkieł i kończy się jak zwykle tym, że targan po 5 szkieł ze sobą. Ale jak to powiedział pewien pan albo jedziemy robić foty albo zwiedzać. Udanych fot
    CANON Laik

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

a ja się będę upierał przy swoim, lepiej aby potencjalny złodziej nie wiedział że nosisz w łapie sprzęt wart kilka tysięcy dolców który jest dosłownie na wyciągnięcie reki i za 2 sekundy może być jego, co wam po antyzłodziejskich paskach czy innych wynalazkach jak ktoś wam przyłoży brzytwę do gardła, psiknie gazem albo nożem przetnie te zabezpieczenia ? Zresztą poczytajcie na ten temat opinie podróżników, choćby Cejrowskiego czy Pawlikowskiej... ja wiem swoje i za dużo się naczytałem i nasłuchałem tego typu historii......Filipiny to raczej niebezpieczny kraj, szczególnie na południu
    Ostatnio edytowane przez centur ; 30-10-2012 o 09:47
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Początki nałogu

Nie zakładaj że nie wiemy o czym mówimy bo możesz głęboko się zdziwić.Jest tu mnóstwo ludzi którzy podróżują w zdecydowanie gorszych warunkach niż Pani Pawlikowska i pan Cejrowski. Za każdym razem jak jestem w niebezpiecznych miejscach generalnie nie wyjmuję aparatu. Ale zdarza się że chęć zrobienia zdjęcia robi swoje. Wierz mi nic nie pomoże Ci ani pasek ani armor sam widok aparatu jakiegokolwiek może przyciągnąć nieodpowiednich ludzi.
    Dlatego ważne jest aby nie wchodzić tam gdzie nie trzeba tym bardziej ze sprzętem. Ostatnio któryś kolega pisał o wypadzie 2 tygodniowym w którym okradziono go kilka razy. Są miejsca w których nie warto nawet zapalniczki wyjmować. Co do pasku Pack safe nie liczyłbym że go przetniesz nożem chyba że mocnym pociągnięciem maczety ale nie nożem .Pasek ten ma linkę metalową w środku. No ale to nie wątek o bezpieczeństwie tylko o wyborze aparatu.) Pozdrawiam
    CANON Laik

Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Nie zakładaj że nie wiemy o czym mówimy bo możesz głęboko się zdziwić
    niczego takiego nie napisalem

Za każdym razem jak jestem w niebezpiecznych miejscach generalnie nie wyjmuję aparatu.
    to uważam za drugą skrajność, najlepiej nie wychodzić z hotelu ;-)
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Camera Armor jest naprawdę fajna, można położyć aparat na czymkolwiek nie bojąc się, że się "porysuje". Można stuknąć nim o skałę przechodząc w ciasnych miejscach itp itd. Można iść pół dnia w wietrze ze skalnym pyłem, a potem wyciągnąć z armora czyściutki aparat.

I jakoś mnie nie przekonuje, że samo zaklejenie marki aparatu zniechęci złodzieja ;-)

PacSafe'a też nie kupowałam ze względu na kradzież, tylko możliwość odpięcia go karabińczykami (w tips&triks jest mój opis uprzęży do plecaka).
    Często też na postojach zapinam aparat o poręcz krzesła itp.
    Swoją drogą firmę polecam, mam jeszcze 2 torebki od nich i strasznie żałuję, że nie robią toreb foto

PS. Pozwoliłam sobie na małą dygresję jeszcze, bo jak widać wybór aparatu był jednoznaczny
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    niczego takiego nie napisalem

to uważam za drugą skrajność, najlepiej nie wychodzić z hotelu ;-)
    No widzisz, jakie hotele. Jeśli jesteś w miejscach naprawdę dzikich to wierz mi to nie jest skrajność tylko rozsądek)
    CANON Laik

Coś już napisał

@najeli - dygresja jak najbardziej na miejscu ;-)
    Co do sprzetu to widze opinie sa jednorodne.
    Teraz pytanie - gdzie mozna kupić najlepiej w Polsce (ale niekoniecznie) tanio produkty Camera Armor i np paski PacSafe ? Bo akurat to sa ciekawe opcje.

Co do wyjazdu to jadę zwiedzać - a dopiero później robić zdjęcia - niestety tylko ja z ekipy bawię sie w fotografię - więc nie da się nastawić na zdjęcia.

Miasto
    Pomorze

No widzisz, jakie hotele. Jeśli jesteś w miejscach naprawdę dzikich to wierz mi to nie jest skrajność tylko rozsądek)
    zdefiniuj co rozumiesz przez "naprawdę dzikie miejsca" bo ja zupełnie nie obawiałem się o sprzęt będąc w dzikich zakątkach jukatańskiej dżungli za to gdy przechadzałm się po centrum Cancun szczelnie i ciasno owijałem aparat wokół nadgarstka

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    zdefiniuj co rozumiesz przez "naprawdę dzikie miejsca" bo ja zupełnie nie obawiałem się o sprzęt będąc w dzikich zakątkach jukatańskiej dżungli za to gdy przechadzałm się po centrum Cancun szczelnie i ciasno owijałem aparat wokół nadgarstka
    No sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie).

Co do pasków można kupić je na stronie producenta pod tą samą nazwą.
    CANON Laik

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów